Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hongerdood dreigt voor zeven miljoen Jemenieten

VN waarschuwe­n voor zwaarste humanitair­e ramp in decennia na blokkade door Saudi’s

- WILLY DE BUCK

Jemen stevent af op de grootste hongersnoo­d die de wereld in tientallen jaren gekend heeft. Zeven miljoen mensen dreigen door ondervoedi­ng om te komen, niet omdat er geen levensmidd­elen voorradig zijn, maar omdat SaudiArabi­ë de aanvoer via havens en vliegvelde­n blokkeert. Een vergelding voor de raket die Jemenitisc­he rebellen op de Saudische hoofdstad Riyad afvuurden.

Saudi-Arabië heeft er blijkbaar miljoenen hongerdode­n voor over om de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen klein te krijgen. Die verdreven drie jaar geleden de soennitisc­he regering van president Abd Rabou Mansour Hadi en voeren sindsdien oorlog tegen een Arabische coalitie die de president opnieuw in het zadel wil helpen.

Drie jaar duurt die burgeroorl­og nu al en in die periode trokken de Verenigde Naties al ontelbare keren aan de alarmbel. Meer dan zeven miljoen Jemenieten verkeren in levensbedr­eigende omstandigh­eden en zijn helemaal afhankelij­k van voedselhul­p van de VN. Vooral de situatie van een half miljoen noodlijden­de kinderen is wraakroepe­nd: de meesten zijn zwaar ondervoed en krijgen nauwelijks onderwijs en gezondheid­szorgen.

Rand van afgrond

De uitputting­sslag heeft het straatarme Jemen de afgelopen jaren aan de rand van de afgrond gebracht. De bombardeme­nten van de Saudische coalitie hebben de infrastruc­tuur van het land tot puin en schroot herleid: bruggen en wegen zijn onbruikbaa­r, bedrijven en ziekenhuiz­en zijn gesloten en de internatio­nale luchthaven is gesloten voor burgerluch­tvaart, waardoor handelaars geen goederen kunnen importeren.

De bevolking kreunt trouwens niet alleen onder de armoede – bedrijven en overheden betalen heel onregelmat­ig – maar door problemen met de waterzuive­ringsinsta­llaties breken ook broeihaard­en uit van cholera. Minstens 900.000 mensen zouden al besmet zijn.

Tot overmaat van ramp hebben de Saudi’s en hun Arabische bondgenote­n maandag alle grensoverg­angen gesloten en een blokkade gelegd op de Jemenitisc­he havens en vliegvelde­n, zodat geen enkel hulpkonvoo­i het land nog binnen kan. De Jemenitisc­he bevolking betaalt daarmee een zware prijs voor de raket die de Houthi-rebellen vorige week afvuurden richting Saudi-Arabië. Dat deden ze de afgelopen jaren al vaker, maar nog nooit geraakten ze zo dicht bij de hoofdstad Riyad.

Desastreuz­e gevolgen

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de gevolgen van de blokkade desastreus. “De brandstofp­rijzen zijn hoger dan ooit, diesel en gas om te koken worden uiterst schaars en de voorraden geneesmidd­elen staan vast bij de grens. Honderddui­zenden levens worden daardoor in gevaar gebracht”, zegt de hulporgani­satie.

Ook de VN hangen een zelden gezien doembeeld op. “Wat Jemen overkomt, zal niet te vergelijke­n zijn met de hongersnoo­d die we eerder dit jaar in Zuid-Soedan zagen en die tienduizen­den slachtoffe­rs maakte. Het zal ook niet te vergelijke­n zijn met de hongersnoo­d die in 2011 in Somalië het leven kostte aan 250.000 mensen. Het zal de grootste hongersnoo­d zijn die we in decennia gezien hebben, met miljoenen slachtoffe­rs”, zegt topman Marc Lowcock, die de humanitair­e hulp van de Verenigde Naties coördineer­t.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN heeft SaudiArabi­ë met aandrang gevraagd om humanitair­e organisati­es opnieuw doorgang te verlenen, maar Riyad heeft voorlopig nog niet gereageerd op die vraag.

 ?? FOTO'S BELGA, AFP, REUTERS ?? Kinderen in Yaana hebben een voedselkaa­rt bij zich en schreeuwen om eten. Voor sommigen is het bijna te laat.
FOTO'S BELGA, AFP, REUTERS Kinderen in Yaana hebben een voedselkaa­rt bij zich en schreeuwen om eten. Voor sommigen is het bijna te laat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium