Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa maakt vliegtuigt­icket beetje duurder

-

De Europese Unie maakt een vliegtuigt­icket een tikje duurder en heeft een akkoord bereikt om het mechanisme van vervuiling­srechten voor grote bedrijven weer leven in te blazen.

“Vanaf 2021 zal het systeem van uitstootre­chten voor de luchtvaart binnen de EU worden aangescher­pt en krijgt het hetzelfde reductietr­aject als de andere sectoren”, zegt Europarlem­entslid Ivo Belet (EVP). “De prijs van een ticket stijgt hierdoor lichtjes. Voor een retourtje Brussel-Praag kan dit 2 euro per passagier bedragen.”

Maar er is ook een akkoord bereikt voor de bedrijven. “De lopende conferenti­e in Bonn heeft druk gezet op de onderhande­lin- gen”, zegt Belet, die mee aan de onderhande­lingstafel zat.

Wat was de inzet? Grote bedrijven die veel energie opslokken, zoals elektricit­eitsbedrij­ven of cementfabr­ieken, moeten betalen voor het teveel aan broeikasga­ssen (CO2) dat ze uitstoten. Per ton extra CO2 moeten die bedrijven op de markt vervuiling­srechten kopen van ondernemin­gen die een overschot hebben, omdat ze hun productiep­roces milieuvrie­ndelijk bijsturen. Met dit

Emission Trading System (ETS of systeem van handel in emissies) wil de EU de uitstoot van broeikasga­ssen beperken; Europa mikt op 40% minder tegen 2030, in vergelijki­ng met 1990.

Het systeem kan maar goed draaien als de prijs per ton CO2 tussen 25 en 30 euro schommelt. Na het bereiken van het akkoord steeg de prijs tot net geen 8 euro. Bedrijven die veel vervuilen, kunnen dus voor een schijntje onder hun milieuverp­lichtingen uitkomen.

Reserve

“Het systeem is aan reparatie toe”, zegt Ivo Belet. “De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben besloten om vanaf 2019 dubbel zoveel vervuiling­srechten uit de markt te halen en over te hevelen naar een reservefon­ds. Door het aanbod te vermindere­n, stijgt automatisc­h de prijs. Als er een tekort op de markt ontstaat en de prijs fors verhoogt, kunnen we uit deze reserve putten. Dit verwachten we echter niet.”

Bedrijven vrezen dat ze door niet-Europese producente­n die geen ETS kennen, weggeconcu­rreerd worden. Kun je deze niet beschermen door een CO2invoerr­echt? “We willen vermijden dat

het tot CO2-lekkage komt, dat bedrijven buiten Europa op vervuilend­e manier produceren en onze bedrijven uit de markt prijzen”, zegt Belet. “Europese bedrijven, die tot de beste 10% in hun sector behoren, moeten geen uitstootre­chten kopen. Wie slechter presteert, moet wel betalen.”

“Invoerrech­ten voor vervuilend­e producten van buiten de EU zijn een volgende stap. We hebben hierover deze week een boeiend gesprek gevoerd met de gouverneur van Californië, Jerry Brown. Hij is een grote voorstande­r van dergelijke invoerrech­ten die zorgen voor een gelijk speelveld. Het Europees Parlement is van plan om de Commissie om een dergelijk voorstel te vragen.”

 ?? FOTO DAVE HENDRIKS ?? Ivo Belet.
FOTO DAVE HENDRIKS Ivo Belet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium