Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Nomaad voelt als een thuis voor (ex)-verslaafde­n

Centrum krijgt steun van crowdfunde­rs, bedrijven en stad Antwerpen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Free Clinic, de Antwerpse vzw die hulp biedt aan mensen met een verslaving, opende gisteren haar nieuwe uitvalsbas­is De Nomaad. (Ex)drugsversl­aafden en dak en thuislozen vinden hier een open huis van waaruit ze geholpen worden om in kleine stappen terug te integreren in de samenlevin­g.

Het is voor het eerst in haar bestaansge­schiedenis dat Free Clinic een vaste locatie heeft vanwaaruit ze al haar activiteit­en kan bundelen. Dankzij het nieuwe pand, vlakbij Spoor Oost, dat De Nomaad gedoopt werd, kan de vzw haar ‘gasten’ structuur aanbieden. Een tweede thuis vanwaaruit gewerkt kan worden aan een nieuw leven in onze maatschapp­ij.

“We spreken van ‘gasten’ omdat onze cliënten hier echt te gast zijn”, zegt directeur Tino Ruyters.

’s Ochtends worden zij die willen in De Nomaad ontvangen. Daarna delen we kleine taakjes uit. “Dat gaat van het schoonmake­n van kerken of het onder- houden van de tribune van de Bosuil tot het uitvoeren van tuinprojec­ten. Daarnaast blijft er telkens een team ter plaatse dat soep of een lichte maaltijd voorbereid­t”, vertelt projectmed­ewerkster Marein Wellens. Lockers en douches zorgen ervoor dat de gasten zich kunnen opfrissen.

Verder stelt de Nomaad een aantal computers ter beschikkin­g. Regelmatig worden de gasten hier geholpen bij het beheren van hun administra­tie. Zo wordt er gewerkt aan het dichten van de digitale kloof.

“En we hebben ook een vrouwensal­on”, zegt Wellens. “Een plek voor zowel vrouwen die we hier begeleiden, als voor prostituee­s uit de buurt. Want de wereld waarin zij leven is een mannenwere­ld. Hier kunnen ze dan in alle privacy praten over wat hen bezighoudt. Daarnaast kunnen ze zich ook laten verzorgen en hun haar laten doen.”

War on drugs

Die dagelijkse routine biedt de 150 gasten die hier maandelijk­s over de vloer komen de houvast die ze nodig hebben om niet opnieuw voor een leven op straat te kiezen. “We zijn dus ongeloofli­jk blij met dit gebouw”, zegt Tino Ruyters. “Dit is een uniek project dat enkel mogelijk werd dankzij meerdere actoren.” Zo deed Free Clinic beroep op 327 crowdfunde­rs en kreeg de vzw de steun van de stad Antwerpen en van vier bedrijven. “De Nomaad is dus een geslaagd voorbeeld van een publiek-private samenwerki­ng.”

Iets wat schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) enkel kan toejuichen. “Dit is de toekomst van het sociaal beleid.” Verder zegt Duchateau nog dat De Nomaad deel uitmaakt van een onderbelic­hte pijler in de ‘War on Drugs’. “Hier krijgen slachtoffe­rs van dealers een tweede kans. Ook dat heeft een invloed op de criminalit­eitscijfer­s in onze stad.”

TINO RUYTERS

Directeur Free Clinic “Hier kunnen onze ‘gasten’ werken aan een nieuw leven in de maatschapp­ij.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Sonja en Steven (kaders onderaan) voelen zich thuis in De Nomaad. “Het doet goed hier terecht te kunnen”, zeggen ze.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Sonja en Steven (kaders onderaan) voelen zich thuis in De Nomaad. “Het doet goed hier terecht te kunnen”, zeggen ze.
 ??  ?? Schepenen Bastiaens en Duchateau verklaren De Nomaad voor geopend.
Schepenen Bastiaens en Duchateau verklaren De Nomaad voor geopend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium