Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsbeest bezint even

Organisati­e rond leefbaarhe­id huisdieren hoopt tegen 2020 weer op te starten

- SACHA VAN WIELE

De organisati­e Stadsbeest stop er mee, of toch voor even. Met het vertrek van de coördinato­r en de onzekerhei­d over subsidies wordt er een pauze ingelast tot uiterlijk 2020.

Stadsbeest is een project van de sociale ondernemin­g Manus. Het opzet is de leefbaarhe­id in de stad rond huisdieren te bevorderen. Daarbij waren er verschille­nde initiatiev­en. Met Schoolbees­t leerden kinderen in het kleuteren lager onderwijs omgaan met dieren, zoals wat ze moeten doen bij een boze hond.

Met AAIbeest leidde Stadsbeest honden op die bejaarden en zieken bezochten in zorgcentra. Het project kwam ook in beeld als een buurt ’s nacht niet kon slapen omdat de hond van een buur heel de nacht blaft. En vrijwillig­ers van Stadsbeest wandelen met uw hond, als u even in het buitenland verbleef.

Langdurig werklozen

“Stadsbeest is een zeer leuk project en het is dan ook spijtig dat we tijdelijk moeten stoppen”, zegt Katleen Vermeiren, directeur van Manus. “Met Manus werken we rond het activeren van langdurige werklozen om ze op termijn te laten doorstrome­n naar een reguliere job. Het is ons niet gelukt om deze doelstelli­ng vertolkt te krijgen naar Stadsbeest. Daarnaast was er heel wat onzekerhei­d over de subsidies. Die zijn de afgelopen twee jaar gedaald. Ten slotte is de coördinato­r vertrokken naar een andere job. Zij had een zeer grote expertise. Het is niet gemakkelij­k haar snel te vervangen.”

Vooral dat laatste was een reden voor Manus om even met Stadsbeest te stoppen en het project te herdenken. Daarbij wordt gezocht naar een partner.

“We zoeken een model waarbij Stadsbeest dus ook mensen kan activeren naar een job en dus geld kan worden verdiend om hun loon te betalen”, zegt Vermeiren. “We willen onze activiteit­en op termijn aanbieden aan andere steden en gemeenten. Het is een tijdelijke stopzettin­g. We geven ons tot 2020 om alles weer op poten te zetten.”

Bij Stadsbeest werken twee mensen, aangevuld met vrijwillig­ers en hun huisdieren.

Goede samenwerki­ng

Antwerps schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA) betreurt de stopzettin­g. “Dit is jammer, want we hadden een zeer goede samenwerki­ng met Stadsbeest”, zegt Ait Daoud. “Ik hoop dat deze werking kan worden overgenome­n door misschien wel een andere organisati­e. De budgetten zijn er. Stadsbeest kreeg 70.000 euro.”

KATLEEN VERMEIREN

Directeur Manus “Stadsbeest is een zeer leuk project en het is spijtig dat we tijdelijk moeten stoppen.”

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ?? Kleuters leren via Stadsbeest hoe ze best met een hond kunnen omgaan.
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN Kleuters leren via Stadsbeest hoe ze best met een hond kunnen omgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium