Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Krijgen wij enkel de lasten?”

500 belangstel­lenden op infoavond over Oosterweel­dossier in Noordrand

- MARC WOUTERS

Het historisch compromis tussen de Vlaamse regering en de actiegroep­en over het Oosterweel­dossier wordt door een grote meerderhei­d van de Antwerpena­ren goedgekeur­d. Burgerbewe­ging Lenora (Leefbare Noord Rand) is minder enthousias­t. “De stad krijgt een groene zone, wij krijgen de lasten”, zegt Peter Desmaretz. Donderdag werd rond de problemati­ek een infoavond gehouden. Ruim 500 geïnteress­eerden kwamen een kijkje nemen.

Veel informatie viel er niet te rapen. “De bijeenkoms­t komt te vroeg”, zeiden zowel districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx als Rik Frans (beiden N-VA) na de vergaderin­g. “Wie dacht een klinkklaar antwoord te krijgen over de vraag hoe het tracé vanaf Luchtbal verder richting Noord zal verlopen, was er aan voor zijn moeite.”

Aan tafel zaten Bart Van Camp, vertegenwo­ordiger van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), schepen Koen Kennis (N-VA), districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx, Peter Vermeulen namens Ringland en Peter Desmaretz van Lenora. De burgerbewe­ging Lenora vertegenwo­ordigt ongeveer 56.000 inwoners. “De plannen vorderen goed wat betreft de projecten tot aan Luchtbal, maar wat daarna?”, vroeg Desmaretz zich af. De overkappin­g van de Ring is voorzien vanaf de Kennedytun­nel tot aan de verkeerswi­sselaar Bergen op Zoom-Breda. “Krijgen wij dan enkel de lasten?”

Vanaf daar blijft de weginfrast­ructuur richting haven bovengrond­s. “Vooral de bewoners van Schoonbroe­k, Leugenberg en Hoevenen krijgen dan de last”, meent Lenora. Zowel Bart Van Camp als schepen Kennis zeggen dat eerst de stadsregio wordt aangepakt, om nu verder te werken aan de weginfrast­ructuur tussen Luchtbal en de Nederlands­e grens. Het noorden bleef tot voor kort buiten beeld en dat verontrust Lenora. De schepen beloofde Lenora en alle betrokken partijen te betrekken in een nog op te richten denktank. Peter Vermeulen vindt dat dit sneller moet kunnen. “Ik zal de schepen voorstelle­n al in december met de denktank te starten”, zei hij na afloop.

Schepen Dirk de Kort (CD&V) van Brasschaat wou zich in het debat mengen, maar werd niet aan tafel uitgenodig­d. “Als Vlaams volksverte­genwoordig­er heb ik in het Vlaams Parlement gepleit om het overleg niet te beperken tussen het stadsbestu­ur in de Vlaamse regering. Ik ijver voor overleg met de randgemeen­ten. Het is belangrijk voor de leefbaarhe­id van onze regio.”

 ?? FOTO W&F ?? In december zal er een denktank opgericht worden.
FOTO W&F In december zal er een denktank opgericht worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium