Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles komt terug, zelfs de tv-antenne

- CHRISTINE DE HERDT

TV Vlaanderen lanceert in december een ouderwetse antenne om naar een vijftienta­l zenders te kijken. Makkelijk en vooral goedkoper dan een digitaal abonnement. Wie het daarmee wil bereiken? Kotstudent­en. En al wie zonder kabel, satelliet of internet op zijn vertrouwde programma’s wil afstemmen.

Wie dacht dat de goede oude antenne tot het verleden behoorde, heeft het mis. Ook een digitaal tv-signaal kan via de ether worden uitgezonde­n. In het jargon heet dat DVB-T2: Digital Video Broadcast-Terrestria­l. Daarmee wil TV Vlaanderen nieuwe klanten verleiden. In december start het bedrijf, dat nu al digitale televisie aanbiedt via satelliet, met een nieuwe formule: Antenne TV.

Signalen komen niet binnen via satelliet, kabel of het internet, maar via een kleine antenne. Terug naar de jaren vijftig, zeg maar, toen er nog sneeuw op de buis was. “Sneeuw krijg je bij ons niet meer te zien”, zegt Yannick Altruy, country manager voor TV Vlaanderen. “Bijna overal in Vlaanderen is er ontvangst.”

Om de dienst te kunnen aanbieden, huurt TV Vlaanderen het zenderpark van Norkring. Ook Telenet maakte daar een paar jaar geleden gebruik van. Maar de te- lecomreus stopte met zijn zogenaamde ‘Teletenne’ wegens een gebrek aan interesse. “Toch is de vraag groot”, verzekert Altruy.

“Mensen willen televisiek­ijken zoals vroeger: minder keuze en goedkoper.”

De technologi­e speelt ook in op de huidige trend van het mobiele tv-kijken. “Met digitale tv via de antenne kan je offline overal naar je favoriete programma’s kijken. In de auto, op de camping, op je boot, op kot...”

Communicat­iewetensch­apper Tom Evens (UGent) heeft meer twijfels. “Tv kijken is bij ons zo goedkoop geworden dat je vol- gens mij moeilijk het verschil kan maken. Vergeet niet dat je via zo’n antenne niet uitgesteld kan kijken of programma’s kan opnemen.”

De maandelijk­se kostprijs is nog niet bekend. Maar het zal in elk geval minder zijn dan 15 euro per maand. In totaal zal je een vijftienta­l zenders kunnen ontvangen, waaronder VTM, Q2, Vitaya, Vier, Vijf en Zes. Maar ook Eén, Canvas en Ketnet.

Om het digitale signaal te ontvangen moet de klant 39 euro ophoesten voor de CI+module, een klein kaartje dat je in een sleufje van je televisie schuift. Voor oudere modellen loopt het bedrag op tot 99 euro, omdat je dan een extra decoder nodig hebt. De antenne zelf plaats je binnen of buiten.

‘‘Mensen willen televisiek­ijken zoals het vroeger was. Minder keuze en goedkoper.’’

 ?? FOTO
TV VLAANDEREN ?? De antenne lijkt in niets op de oude exemplaren die vroeger de daken sierden.
FOTO TV VLAANDEREN De antenne lijkt in niets op de oude exemplaren die vroeger de daken sierden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium