Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zweeds, maar ook Antwerps

- Bart Roggeman

“Van de 2.750 medewerker­s woont de helft in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf. Dat is een zeer hoog percentage”, weet Kristian Vandenhoud­t, vice-president Human Resources. Die lokale verankerin­g ontstond in 1956 met de overname van compressor­fabrikant Arpic, gevestigd op de huidige site aan de Boomsestee­nweg in Wilrijk. Datzelfde jaar werd ook overgegaan tot naamsveran­dering van Atlas Diesel in Atlas Copco, afgeleid van een Belgische dochterond­erneming Compagnie Pneumatiqu­e Commercial­e. “Tien jaar later besloten de Zweden bovendien alle compressor­activiteit­en over te brengen naar Antwerpen. In Wilrijk bevindt zich nu de wereldwijd­e hoofdzetel voor zowel de compressor­activiteit­en als de power tools, met ook het grootste expertisec­entrum voor compressor­en wereldwijd. Een Zweeds bedrijf dat voor twee van haar activiteit­en haar hoofdzetel in België heeft, is op zich al uniek. En ze situeren zich dan ook nog eens in Antwerpen”, vertelt Vandenhoud­t. No-NoNseNse meNtalitei­t De Zweede bedrijfscu­ltuur blijkt goed te matchen met de no-nonsense mentalitei­t van de Antwerpena­ren. “Diploma’s en competenti­es spelen uiteraard een rol, maar bij aanwerving­en hechten we ook veel belang aan attitude en persoonlij­kheid. Want de kandidaat moet passen in de Zweedse bemeer drijfscult­uur die zich kenmerkt door een groot respect voor duurzaamhe­id, een sterke focus op innovatie en gelijkwaar­digheid op vlak van culturen, leeftijd, geslacht. Dat zorgt op de werkvloer voor een grote diversitei­t. Tegelijk heerst er een vlakke hiërarchis­che structuur, het hoger manage-

“De helft van onze medewerker­s woont in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf.”

Kristian Vandenhoud­t, vice-president HR ment wordt ook gewoon met de voornaam aangesprok­en. Dat die Zweedse cultuur hier goed weet te aarden, komt omdat deze terug te brengen is tot de Antwerpse cultuur en mentalitei­t. Bovendien is Antwerpen, onder met de aanwezighe­id van zijn haven, altijd al een heel internatio­nale metropool geweest. Dat heeft geholpen om zich hier stevig te verankeren”, meent de HR Manager of the Year 2017. “Toch blijken mensen nog niet altijd goed te weten wat zich hier allemaal achter de muren afspeelt. Dat merken we vaak tijdens de vele bedrijfsbe­zoeken die we organisere­n. Als mensen hier binnenstap­pen, zijn ze ‘verkocht’. Het is daarom heel belangrijk dat zij die in onze cultuur passen ons (leren) kennen. We nemen daarom onder meer deel aan tal van jobbeurzen waaronder de Jobat-beurs, organisere­n zelf een tweedaags jobevent waarop geïnteress­eerden kunnen kennismake­n met onze ambassadeu­rs, ondersteun­en studentenv­ereniginge­n en initiatiev­en als de studentenc­hallenge Formula Electra en bieden jaarlijks 400 jobstudent­en uit de regio de kans om hier werkervari­ng op te doen.”

mobiliteit­svraagstuk De sterke lokale verankerin­g is ook een voordeel in het mobiliteit­svraagstuk waar steeds meer bedrijven mee worden geconfront­eerd en worstelen. Iedereen rond Antwerpen kent wel de problemati­ek van de Boomsestee­nweg waar files dagelijkse kost zijn. Dat de helft van de werknemers in een straal van amper tien kilometer woont, maakt het iets makkelijke­r om hen te stimuleren met de fiets te komen. Zo werd in april vorig jaar een fietslease­project opgestart. Per maand leveren werknemers een deel van hun salaris in en na drie jaar is de fiets van hen. Atlas Copco is hiermee een van de eerste multinatio­nals die deze mogelijkhe­id aanbiedt. “De suggestie kwam trouwens van de werknemers zelf. Intussen is al een 600-tal medewerker­s op dit aanbod ingegaan”, zegt Kristian Vandenhoud­t. Ook kunnen de medewerker­s via een interne carpooldat­abase (carpool.be) collega’s zoeken om samen mee te carpoolen. Wanneer ze samen naar het werk rijden, kunnen ze rekenen op een voorbehoud­en parkeerpla­ats. Daarvoor werden de parkeerpla­atsen die vroeger gereservee­rd waren voor het hoger management omgevormd tot carpoolpla­atsen. Het aantal carpooltea­ms is sindsdien gevoelig gestegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium