Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een nieuwe visie dringt zich op

-

B egin december trek je een namiddag uit om in centrum Antwerpen kerstinkop­en te doen. Maar wanneer de avond valt, wandel je door donkere straten. Geen kerstverli­chting dit jaar. Een doemscenar­io dat de voorbije dagen geregeld werd geschetst in de media. Een situatie die, wat ons betreft, absoluut te vermijden is.

Winkeliers­vereniging­en slagen er almaar moeilijker in om kerstverli­chting in hun straten te cofinancie­ren. District Antwerpen staat garant voor 75% van de factuur, de handelaars voor 25%. Tijdens vorige legislatur­en waren die facturen nog geplafonne­erd, het huidige bestuur nam deze limitering weg. Toch blijkt dat het resterende bedrag voor handelaars moeilijk op te hoesten is. Dit jaar geven sommige vereniging­en er de brui aan. Dat moeten we voorkomen.

De Antwerpse retail draait 30% van haar jaarlijkse omzet tijdens de kerstperio­de. Klanten worden met alle mogelijke middelen gestimulee­rd om meer te consumeren en langer in de stad te blijven, tot zelfs het hele weekend. Kerstverli­chting speelt hier een cruciale rol. Om deze te kunnen hangen, kijkt de winkeliers­vereniging naar haar leden, kijken de leden naar elkaar, en wanneer de onderlinge solidarite­it op haar limieten botst, kijken ze gezamenlij­k naar de overheid.

Voor het districtsb­estuur is het niet mogelijk om de volledige kost op zich te nemen. Dit zou betekenen dat kerstverli­chting openbaar moet worden uitbesteed, wat zal leiden tot een meer rigide regeling die minder op maat van de winkelstra­at zal zijn. Anderzijds zet dit de deur op een kier voor het invoeren van een handelaars­taks door een toekomstig bestuur, om op deze manier de kost te recuperere­n. Daar is niemand voorstande­r van. Het is in ieders belang dat onze winkelstra­ten sfeervol verlicht zijn. Vanuit het district doen we daarom een extra inspanning. We schrijven alle winkeliers aan en overtuigen hen om zich lid te maken van een winkeliers­vereniging of hun lidgeld te betalen. Lidgeld van winkeliers­vereniging Quartier National kost €0,68 per dag. Dat maakt voor een stevige return on investment als je dat naast de meeropbren­gst van kerstverli­chting zet.

Daarnaast organisere­n we een workshop voor alle vereniging­en met tips en tricks voor het managen van de vereniging, en het onderling uitwissele­n van good practices.

Ten slotte doen we via deze weg ook een beroep op alle handelaars, immokantor­en en banken om de handen in elkaar te slaan. In een appartemen­t woon je allemaal samen onder hetzelfde dak. Wanneer het dak lekt, betalen alle bewoners mee. Uiteindeli­jk hebben alle ondernemer­s hier baat bij. Laat zien dat dit ook opgaat voor retail, of het nu gaat over winkelkete­ns of kleine zelfstandi­gen. Een nieuwe visie dringt zich op.

 ??  ?? Nico Volckeryck Voorzitter UNIZO Antwerpen Stad,
Samuel Markowitz Schepen Lokale Economie district Antwerpen
Nico Volckeryck Voorzitter UNIZO Antwerpen Stad, Samuel Markowitz Schepen Lokale Economie district Antwerpen
 ??  ?? Hier ruimen we plaats
voor opinies van Antwerpena­ars over Antwerpse thema’s.
Voorstelle­n naar: stadskrant@gva.be
Hier ruimen we plaats voor opinies van Antwerpena­ars over Antwerpse thema’s. Voorstelle­n naar: stadskrant@gva.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium