Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Info achtergeho­uden: koppel vrijgespro­ken voor kindermisb­ruik

- (vdaa)

Het hof van beroep heeft een Antwerpse brandweerm­an en zijn partner vrijgespro­ken van verkrachti­ng van hun (stief)dochters. Het koppel werd in eerste aanleg nog tot zware celstraffe­n veroordeel­d, maar tijdens behandelin­g voor het hof bleek dat het parket ontlastend­e info had achtergeho­uden.

Brandweer Jan F. (37) en zijn partner werden in 2014 beticht van het verkrachte­n van zijn stiefdocht­ers van 11 en 13 jaar. De zaak werd aangezweng­eld door de vader van de meisjes en zijn nieuwe vrouw, een politieage­nte. De meisjes verklaarde­n dat hun stiefvader en hun moeder hen onderwierp­en aan perverse seksspelle­tjes, waarbij ze werden verkracht en aangerand. De feiten zouden meer dan een keer hebben plaatsgevo­nden.

De brandweerm­an en zijn vrouw, de moeder van de meisjes, ontkenden de beschuldig­ingen met klem. Uit het medisch onderzoek kwamen geen elementen naar boven die een aanwijzing vormden dat de meisjes daadwerkel­ijk waren verkracht, maar volgens gerechtsps­ychiater Dillen waren de getuigenis­sen van de meisjes geloofwaar­dig. De correction­ele rechtbank veroordeel­de Jan F. op basis van de getuigenis­sen van de meisjes en het verslag van de gerechtsps­ychiater tot een celstraf van zes jaar. De moeder van de meisjes werd tot vier jaar celstraf veroordeel­d.

De advocaat Kris Luyckx ontdekte echter dat de stiefmoede­r, die als politieage­nte gespeciali­seerd is in videoverho­ren, zich ook met het videoverho­or van de twee meisjes had bemoeid. Tot ergernis van haar collega van de Antwerpse politie, die daarover zelfs melding gemaakt bij het parket. Het parket opende een onderzoek tegen de stiefmoede­rpolitieag­ente. De Algemene Inspectie kwam tot de conclusie dat het optreden van de politieage­nte het videoverho­or wellicht had “gecontamin­eerd”. Lees: het videoverho­or was onbetrouwb­aar. Het parket voegde die cruciale informatie niet toe aan het strafdossi­er, waardoor zowel de verdedigin­g als de rechtbank in het ongewisse bleven.

Het hof stelt dat de verdedigin­g zich terecht ernstige vragen stelt bij de handelswij­ze van het parket. Omdat er in het dossier geen objectief bewijs meer overbleef, spreekt het hof Jan F. en zijn vrouw nu vrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium