Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Griepvacci­n in de maak dat levenslang beschermt

Voorspelli­ngen almaar juister, maar kans op misser blijft

- HANS OTTEN

Huisartsen zijn begonnen met het toedienen van het nieuwe griepvacci­n. De snel evoluerend­e virussen maken de doeltreffe­ndheid ervan onzeker. Maar er lijken vaccins op komst die de mens meerdere winters lang wapenen.

Nogal wat mensen twijfelen aan het nut van de jaarlijkse griepspuit omdat het altijd afwachten is of het nieuwe vaccin de griepvorm van deze winter afdoende kan bestrijden. Daarom zoeken wetenschap­pers en farmabedri­jven naar vaccins die meerdere jaren mee kunnen.

Amerikaans­e onderzoeke­rs zeggen goed op weg te zijn naar een vaccin dat een levenslang­e beschermin­g biedt. In afwachting daarvan is een jaarlijkse prik beter dan niets, zegt prof. dr. Pierre Van Damme van het Vaccin & Infectiezi­ekten Instituut (Vaxinfecti­o) aan de UAntwerpen.

Waar situeert zich het probleem?

Pierre Van Damme: Je hebt verschille­nde virusstamm­en, waarvan de A- en de B-stam mensen kunnen besmetten met griep. De A-stam muteert bijzonder gemakkelij­k. Je mag ook niet vergeten dat het om virussen gaat die ook gemakkelij­k overleven bij andere zoogdieren. Het griepvirus kan heel gemakkelij­k eigen genetisch materiaal uitwissele­n met andere virusstamm­en, waardoor je bijna constant nieuwe virussen krijgt. We proberen te voorspelle­n of een nieuwe griep al dan niet gevaarlijk wordt.

Hoe weet u welk griepvirus deze winter rondwaart?

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie doet voorspelli­ngen op basis van de waarneming­en in haar peillabora­toria in het zuidelijk halfrond, vooral rond China, op het moment dat daar de griepperio­de heerst. Die valt een halfjaar vroeger dan bij ons. Het gekozen virus wordt in februari-maart bekendgema­akt aan alle vaccinprod­ucenten, die dan een vaccin op maat maken. Dat vaccin kan er op zitten of er naast zitten. Men kan hoe langer hoe beter voorspelle­n wat het resultaat zou moeten zijn, maar de kans op een misser blijft.

Hoe kan dan een vaccin voor meerdere winters worden geproducee­rd?

Farmabedri­jven zoeken al enkele jaren naar een vaccin dat verschille­nde winters na elkaar werkzaam is. Daarnaast zijn vele bedrijven begonnen met een zogenaamd viervoudig griepvacci­n. Tot nu maakt men drievoudig­e vaccins, met de twee A-virusstamm­en die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie gekozen heeft, en één van de twee bestaande B-stammen. Dat geeft wat de B-stam betreft 50% kans dat je ernaast zit. Door beide B-stammen te nemen, neem je dat keuzerisic­o al weg. Zo zijn er deze winter drie of vier viervoudig­e vaccins op de markt gekomen. Maar dan blijft het afwachten of de gekozen A-stammen de juiste zijn.

Valt dat nog aan te pakken?

Voor een vaccin dat je elke winter kan gebruiken, zoekt men binnen de virussen naar bepaalde delen van antigenen, waarop wij in ons lichaam antistoffe­n vormen, die bijna niet muteren. Want tegen die traditione­le delen vorm je dan neutralise­rende antistoffe­n, die ons beschermen op het moment dat wij blootgeste­ld worden aan virussen. Maar ook dat is nog altijd niet met zekerheid op voorhand te voorspelle­n. Er

zijn nu wel enkele van dergelijke vaccins in ontwikkeli­ng.

Begrijpt u het wantrouwen van mensen tegen de huidige vaccins?

De ontwikkeli­ng van het viervoudig vaccin moet die onzekerhei­d deels wegnemen. De vaccins die nu op de markt komen, werken in het beste geval ook maar voor 60% van de patiënten, afhankelij­k van de leeftijd en de medische conditie. Maar precies om die reden is het voor nogal wat mensen nog altijd beter dan de griep te moeten doormaken. Als arts moeten we dat vaak duidelijk maken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Pierre Van Damme.
FOTO RR Pierre Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium