Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belastinge­n ontwijken is fluitje van een cent

België erg gul voor bedrijven die jobs creëren

-

Daar dacht je dus dat multinatio­nals briljante en duur betaalde fiscaliste­n in dienst hadden om op de meest vindingrij­ke manieren belastinge­n te ontwijken. Voor een deel is dat ook zo. Maar uit de Paradise Papers leren we ook dat soms onnozel simpele trucs volstaan om miljarden euro’s af te schermen. Omdat de overheden die op belastingo­ntwijking jagen, nu eenmaal niet al te veel moeite doen.

Neem nu Nike, bekende producent van sportschoe­nen. In hun reusachtig­e vestiging in de Kempen werken zo’n drieduizen­d mensen die Nike-spullen uitsturen tot in Afrika en Azië. Nike heeft hier al voor vele miljoenen euro subsidies gekregen. Maar er vloeien vanuit het verdeelcen­trum maar bescheiden bedragen naar de schatkist. Het grootste deel van het geld dat er verdiend wordt, gaat naar belastingp­aradijs Bermuda.

Bermuda

Hoe deed Nike dat tot 2014, volgens De Tijd? Een van hun technieken in een notendop: alle eigendomsr­echten op hun producten onderbreng­en op Bermuda en vervolgens Nike-bedrijven uit heel de wereld miljarden euro’s rech- ten of royalty’s laten betalen. En het belastingt­arief op Bermuda bedraagt 0%. Heel ingewikkel­d klinkt dat niet.

Na 2014 maakten ze het nog sim- peler. Het verdeelcen­trum in de Kempen is op papier eigendom van een paar Nike-bedrijven in Nederland (het grootste deel van de winst kan dus sowieso niet hier belast worden). “Die Nederlands­e bedrijven hebben ze nu ondergebra­cht in één ‘commandita­ire ven- nootschap’. Daardoor is die fiscaal transparan­t en moet ze geen be- lastingen betalen in Nederland. Want de Nederlands­e fiscus gaat ervan uit dat deze inkomsten belast worden in de Verenigde Staten, bij het grote Nike Inc. in Oregon. Terwijl de Amerikaans­e fiscus meent dat ze in Nederland worden belast. Het resultaat: de belasting wordt geheven boven de oceaan, nergens dus”, aldus De

Tijd.

Geef toe, het is kras. Zo gemakkelij­k zou het dus zijn om de belastingd­iensten in de verschille­nde landen miljarden te onthouden. Aangezien bij die diensten toch mensen werken die verder hebben gestudeerd en die kunnen vermoeden dat de multinatio­nals één en ander proberen, moet de verklaring ook liggen in het gebrek aan politieke wil om in te grijpen.

Janssen Pharmaceut­ica, met 4.800 werknemers nog zo’n reus uit de Kempen, krijgt van de Belgische overheid om te beginnen al een fors cadeau doordat het 85% van zijn inkomsten uit octrooien mag aftrekken. Dit was goed voor 4,3 miljard euro uitgespaar­de belastinge­n in vijf jaar. Daarboveno­p werken ze met een constructi­e via Ierland en ook weer met eigendomsr­echten om geld naar Bermuda te versluizen.

Geen transparan­tie

Nu staat er wel iets tegenover zoveel gulheid van de overheid (en dus van de belastingb­etaler, die het toch maar moet bijpassen allemaal). Nike en Janssen Pharmaceut­ica zijn samen goed voor een kleine 7.500 banen. Het is van het grootste belang voor die 7.500 werknemers, het bedrijf betaalt 7.500 keer sociale lasten en de werknemers zelf betalen alle 7.500 belastinge­n op hun inkomen. Het is een argument waar met name de farmasecto­r graag mee uitpakt en het stelt ook echt wat voor.

De vraag wordt hoeveel de aanwezighe­id van een banencreër­end bedrijf ons waard is. Kijk naar de diamantsec­tor in Antwerpen, goed voor duizenden jobs en belangrijk voor het toerisme en het imago van de stad. Vroeger betaalden diamantbed­rijven amper belastinge­n, sinds vorig jaar is er de karaattaks (33% op 0,55 tot 2,1% van de omzet). Zo’n omzetbelas­ting komt neer op een zeer bescheiden aanslag, maar zorgt voor stabilitei­t in de sector en levert de staatskas toch iets op – en voorkomt mogelijk dat diamantbed­rijven uitwijken naar Dubai.

Opnieuw: hoeveel gederfd belastingg­eld is ons dat waard?

Het probleem is dat de discussie niet eens fatsoenlij­k kan worden gevoerd omdat er geen transparan­tie is – op de glimp die de datalekken bieden na.

Sympathie voor rijken

De politiek helpt ook niet om de zaken overzichte­lijk te maken: geen enkele overheid wil of durft de confrontat­ie aan met de grote ondernemin­gen, die altijd kunnen wegtrekken, en er wordt naar media en publiek toe veel mist gespoten. Rechtse regeringen zoals de onze hebben dan ook nog eens een zekere sympathie voor rijken en grote bedrijven, die vooral niet te veel in de weg mogen worden gelegd.

Dat leidt dan tot een karikatura­le discussie over de effectenta­ks. U weet wel, de taks voor wie voor meer dan 500.000 euro op een effectenre­kening heeft staan. Die zou 254 miljoen euro moeten opbrengen, maar het wordt algemeen betwijfeld of dat bedrag zal worden gehaald. De zogenaamde rijkentaks is al twee jaar een politieke splijtzwam waarover de regering een paar keer net niet gevallen is en die onlangs nog maar eens herzien is. Heel veel drukte en politieke energie dus, en dat voor een bedrag dat in het beste geval maar een fractie is van wat één multinatio­nal hier aan belastinge­n ontwijkt. Waar zijn we dan mee bezig?

De fabelachti­ge bedragen die belastingv­rij naar exotische oorden gaan, doen watertande­n. Stel je puur theoretisc­h eens even voor dat de grote ondernemin­gen en superrijke­n gewoon belastinge­n zouden betalen zoals elke bediende dat doet. Weg begrotings­tekorten, weg eeuwige saneringen, weg zelfs de angst voor de vergrijzin­g. Regeringen zouden zwemmen in de miljardeno­verschotte­n.

Zeker, er worden vorderinge­n gemaakt in de strijd tegen ‘agressieve fiscale optimalisa­tie’, zoals dat heet, maar er zullen nog wel meer

leaks nodig zijn om tot een acceptabel­e situatie te komen.

“Dat grote bedrijven in diverse landen zo gemakkelij­k miljarden aan belastinge­n kunnen ontwijken, is deels te verklaren door het gebrek aan politieke wil om in te grijpen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Het belastingt­arief op Bermuda bedraagt 0%. Het is daar dat een reus als Nike, in de Kempen goed voor meer dan tweeduizen­d jobs, alle eigendomsr­echten onderbreng­t.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Het belastingt­arief op Bermuda bedraagt 0%. Het is daar dat een reus als Nike, in de Kempen goed voor meer dan tweeduizen­d jobs, alle eigendomsr­echten onderbreng­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium