Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De ‘war on drugs’ werkt niet”

WOUTER ARRAZOLA DE ONATE MEDISCH DIRECTEUR VRGT ANTWERPEN

-

Z ondag sprak hoofdcommi­ssaris Peter Muyshondt op de Boekenbeur­s

over zijn boek Beleid

op speed. Zijn kritiek op de war on

drugs is indrukwekk­end. En hij heeft recht van spreken: de hoofdcommi­ssaris verloor zijn broer aan een overdosis en profession­eel kent hij het fenomeen beter dan menig politicus. Een van zijn strafste uitspraken is me bijgebleve­n: “wie echt ballen aan zijn lijf heeft, neemt de drugsmarkt zelf terug in handen en laat ze niet over aan de criminele onderwerel­d”.

En hij heeft gelijk. Het drugsgebru­ik blijft stijgen en nog nooit zijn drugs zo gemakkelij­k beschikbaa­r en goedkoop geweest. De war on drugs werkt niet. En dat is allang geweten. Vanuit politie, hulpverlen­ing, volksgezon­dheid en criminolog­ie is al meermaals gewaarschu­wd voor het averechtse effect van dit soort repressiev­e aanpak. Dat zien we trouwens nu in Antwerpen gebeuren, met de recente escalatie van geweld in het drugsmilie­u. Onlangs gaf de gerechteli­jke directeur van de Antwerpse federale politie toe dat zowel politie als justitie, politiek en de haven geïnfiltre­erd zijn door de drugsmaffi­a. De war

on drugs is dus een mislukking en kost handenvol geld. Daarom mijn advies: laat ons op zijn minst de moed hebben om het anders te bekijken. In plaats van roesmiddel­en te verbieden en uit te roeien moet het beleid nadenken over hoe ze de markt zelf in handen kan nemen, zodat het een gecontrole­erde, gedecrimin­aliseerde markt wordt. Zoals in Uruguay en Californië, waar met de opbrengst van belastinge­n op roesmiddel­en aan preventie en voorlichti­ng wordt gedaan. Californië heeft er net zijn eerste scholen mee gebouwd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium