Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huurders redden sociale woningen van de sloop

- PATRICK VAN DE PERRE

Bewoners in Den Haag beheren hun huizen in coöperatie

De bewoners van de Roggeveens­traat in Den Haag hebben op een wel heel originele manier de sloop van hun huurwoning­en weten te vermijden. In overleg met de gemeente en de woningmaat­schappij, die eigenaar was van de woningen, hebben ze de hele straat in eigen beheer genomen en knappen ze nu zelf de woningen op.

De bewoners van de straat vormden al langere tijd een hechte groep. Ze organiseer­den buurtfeest­en, legden moestuinen aan en vergroende­n de straat op eigen initiatief en met geld dat ze inzamelden.

Toen de woningmaat­schappij in 2014 aankondigd­e dat ze een deel van de huizen in de straat wilde slopen en vervangen door nieuwbouw, gingen de bewoners een versnellin­g hoger.

Eén van de bewoners, Hanno van Megchelen, stelde voor om de huizen in de straat zelf te gaan beheren. Samen met een aantal andere mensen werd er een uitgebreid plan van aanpak opgesteld dat naar de gemeente, de woningmaat­schappij en een aantal banken is gestuurd.

Eerste woningcoöp­eratie

“We stelden voor om de woningen niet te slopen. In ruil daarvoor zouden we het volledige beheer van de huizen zelf gaan doen. Dat betekent niet alleen renovatie waar nodig, maar ook klein onderhoud en de eventuele klachten van bewoners behandelen. In ons voorstel heeft de wo- ningmaatsc­happij zelf geen werk meer”, zegt Hanno van Megchelen.

Drie jaar later wordt er een opmerkelij­k besluit genomen door de overheid. De bewoners uit de Roggeveens­traat mogen een woningcoöp­eratie vormen. Daarmee zijn ze de eerste bewonersgr­oep die hun gehuurde woningen in eigen beheer mogen nemen.

Proefproje­ct

De Nederlands­e overheid ziet het initiatief in Den Haag als een proefproje­ct. Om bewoners zelf het beheer over hun straat te geven, is er wetgeving nodig en moeten een aantal regels aangepast worden.

Platform 31, een kennis- en netwerkorg­anisatie voor stad en regio, gaat het Haagse project daarom van dichtbij opvolgen. De bedoeling is dat ze met een aantal aanbevelin­gen komen om dit soort van woningcoöp­eraties gemakkelij­ker te maken.

“Sinds ze in de Roggeveens­traat met dit initiatief begonnen zijn, hebben al een andere bewonersgr­oepen en woningmaat­schappijen interesse getoond om soortgelij­ke initiatiev­en uit de grond te stampen”, zegt Tineke Lupi van Platform 31.

Ook in andere landen

Het idee is niet compleet nieuw. In Denemarken en Engeland ge- beurt het vaak dat huurders van sociale huurwoning­en zelf ver- antwoordel­ijk zijn voor het be- heer.

En in Duitsland kunnen huur- ders zich verenigen in woonge- meenschapp­en om goedkoper te kunnen wonen. Ook daar voeren ze zelf het beheer.

“We staan in het volledige beheer van de sociale huizen. Dat betekent niet alleen renovatie waar nodig, maar ook klein onderhoud en eventuele klachten van bewoners behandelen.” Hanno van Megchelen, buurtbewon­er

 ?? FOTO PLATFORM 31 ?? De bewoners van de Roggeveens­traat in Den Haag. Ze nemen hun huurwoning­en in eigen beheer.
FOTO PLATFORM 31 De bewoners van de Roggeveens­traat in Den Haag. Ze nemen hun huurwoning­en in eigen beheer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium