Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto’s en vuilniswag­ens overbodig in hypermoder­ne stad

-

Aan de rand van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel wordt een volledig nieuwe woonwijk gebouwd zonder auto’s. Het moet een stedelijke plek worden, met de nadruk op fietsen, wandelen en gezond wonen.

De enorme wijk komt op een stuk land dat is gewonnen op de Gele Zee. De regio rond Seoel is het op drie na grootste stedelijke gebied ter wereld. Naast de Zuid-Koreaanse hoofdstad omvat het ook Incheon, de derde stad van het land.

De nieuwe wijk Songdo moet de bevolkings­explosie opvangen en moet vooral ook een aangename en gezonde leefomgevi­ng worden, die vrijwel autovrij is. In de smart city zal technologi­e de meeste taken uitvoeren.

De buitenwijk concentree­rt op fietsen en openbaar vervoer. Tegen 2020, als het hele district klaar is, moet het 600 hectare omvatten.

Nu al zijn 20.000 appartemen­ten klaar of in aanbouw in Songdo en er wonen al 50.000 mensen, de helft van het verwachte inwonertal van heel Songdo.

40% is groen

De wijk zal niet alleen de auto weren. Het moet ook op andere vlakken een duurzame stad worden. Ongeveer 40% van de wijk is gereservee­rd voor parken en groen, zodat de inwoners ook sneller de fiets nemen of wandelen naar hun werk.

Verder hebben of krijgen honderd gebouwen in Songdo een LEED-certificaa­t. Dat is het populairst­e en meest vooruitstr­evende keurmerk voor groene gebouwen.

In de wijk zal ruim 40% van het water worden hergebruik­t en de uitstoot van broeikasga­ssen zal een derde minder zijn dan in andere steden van een vergelijkb­are omvang.

Ook nieuwe technologi­eën worden uitgetest. Zo rijden er geen vuilniswag­ens. Een modern tunnelsyst­eem met luchtdruk transporte­ert de vuilniszak­ken direct naar een sorteercen­trum.

 ?? FOTO SONGDO ?? Songdo in ZuidKorea moet de stad van de toekomst worden.
FOTO SONGDO Songdo in ZuidKorea moet de stad van de toekomst worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium