Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog te veel fietsers rijden zonder fluohesje in het donker

Veel jongeren zijn nog steeds niet te vinden voor fietshelme­n en fluohesjes, ook al verkleinen ze de kans op een ongeval

- JAN STASSIJNS

Met de overschake­ling naar het winteruur gaan we opnieuw heel wat donkere wintermaan­den tegemoet. In de periode tussen november en februari lopen voetganger­s en fietsers een verhoogd risico om niet gezien te worden door automobili­sten. Het dragen van een fluohesje, fietshelm en voldoende fietsverli­chting kan van levensbela­ng zijn. Maar toch vindt het nog niet overal zijn ingang.

Uit een recent grootschal­ig onderzoek in Denemarken bij 6.793 fietsers blijkt dat fluokledij bij fietsers het risico op ongevallen aanzienlij­k kan beperken. Er zijn 47% minder ongevallen met persoonlij­ke letsels en 55% minder ongevallen waarbij een gemotorise­erd voertuig betrokken is.

En hoewel Belgen meer en meer fluohesjes dragen op weg naar school of werk, blijft dat een minderheid. Dat blijkt uit de fietsenquê­te van VAB. Slechts 15% van de 18- tot 29-jarigen draagt meestal een fluohesje. Bij de dertigers en 65-plussers is dat amper 9%. Fluokledin­g wordt vooral gedragen door de leeftijdsg­roep van 40 tot 49 jaar (26%), gevolgd door de 60 tot 65- jarigen (21%).

Die resultaten worden ook bevestigd door eigen onderzoek. Uw krant stond afgelopen week op een van de drukste fietskruis­punten van de stad, op het kruispunt van de Singel en de Grote Steenweg in Berchem tijdens de ochtend- en avondspits. Ouders met (jonge) kinderen waren doorgaans goed verlicht, voorzien van fluokledij én een helm. Dat in tegenstell­ing tot de jongeren van wie vrijwel niemand een fluohesje droeg. Ook het gebrek aan verlichtin­g viel op bij die groep.

Fluohesjes

In deze periode van het jaar zetten verkeersor­ganisaties sterk in op sensibilis­ering en daarbij gaat er extra aandacht naar de jeugd, want jong geleerd is oud gedaan. Voor het derde jaar op rij loopt er in Vlaanderen ‘Helm Op Fluo Top’, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV), in samenwerki­ng met onder meer de Vlaamse Overheid. In totaal hebben 1.236 basisschol­en zich ingeschrev­en om deel te nemen, samen goed voor meer dan 326.000 leerlingen. Met deze actie wil de VSV de veiligheid van jonge voetganger­s en fietsers in het woon-schoolverk­eer vergroten. Zowat één op de drie (34,8%) kinderen tussen 3 en 11 jaar die in Vlaanderen het slachtoffe­r worden van een verkeerson- geval, is immers op weg van of naar school. “Fluohesjes zorgen ervoor dat voetganger­s en fietsers in het donker al vanop 150 meter zichtbaar zijn voor aankomende auto’s”, zegt Werner de Dobbeleer van de VSV. “Met donkere kleren reikt de zichtbaarh­eid slechts tot 20 meter, met lichte kleren tot 50 meter. Een automobili­st die 50 kilometer per uur rijdt, heeft in ideale omstandigh­eden 26 meter nodig om te stoppen en kan dus nooit tijdig stilstaan als hij een kind in donkere kleren op de rijbaan opmerkt.”

Fluohesjes kunnen dus heel wat ongevallen vermijden, als ze voldoen aan de Europese richtlijne­n tenminste. De controledi­ensten van de FOD Economie onderzocht­en in 2011 de in België verkochte fluohesjes. Daaruit bleek dat amper 4 van de 56 gecontrole­erde vestjes volledig in orde waren. 24 soorten hesjes moesten uit de handel gehaald worden wegens zware tekortkomi­ngen.

Fietshelme­n

Als zich toch een ongeval voordoet, dan zorgt een fietshelm er- voor dat het risico op een ernstig hoofdletse­l met meer dan 65% af- neemt. Uit een studie van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid) in een aantal ziekenhuiz­en, blijkt dat een derde (32%) van alle fietsers die werden opgenomen hoofd- of hersenlets­els had. Bij kinderen tussen 0 en 14 jaar gaat het zelfs om meer dan de helft (53%). “Vanuit we- tenschappe­lijk standpunt is er een consensus dat een helm hoofd- en hersenlets­els kan voorkomen”, zegt Stef Willems van het BIVV. “Omdat fietsers een groter risico lopen in het verkeer, raden we alle tweewieler­s aan om systematis­ch een helm te dragen. Voor jongeren tot 14 jaar zou die zelfs verplicht moeten worden, vinden we. Tot die leeftijd leren jongeren welke gevaren ze in het verkeer tegenkomen. Het constant controle houden over hun fiets zorgt bovendien soms nog voor problemen en daardoor hebben ze meer kans om te vallen.”

Terugval in secundair

In het basisonder­wijs raakt het dragen van fluohesjes en fietshelme­n goed ingeburger­d, onder meer door de inspanning­en die de scholen zelf leveren. Toch gaan al die inspanning­en in het secundair vaak verloren. Cijfers over het dragen van fluohesjes zijn er niet, maar de resultaten van de Mobiliteit­sbarometer van VAB laten zien dat bij het wisselen van school, van lager naar secundair, de helmdracht tuimelt van 80 naar 26% en later zelfs tot slechts 3%. Jongeren vinden het vooral niet cool om een fietshelm te dragen. “Nochtans is het net op dat moment dat jongeren zich meer zelfstandi­g en ook verder gaan verplaatse­n, wat dus ook meer risico met zich meebrengt”, zegt de Dobbeleer. “We moeten dus op zoek naar een benadering die bij jongeren werkt. “En dat hangt ook voor een stuk samen met hoe bekende modemerken er mee omgaan. Sportschoe­nfabrikant­en zoals Nike of Adidas hebben al fluoschoen­en in het assortimen­t met reflectere­nde strips. Zo bestaan er ook rugzakken. Dat vergemakke­lijkt natuurlijk de toegankeli­jkheid voor jongeren.”

MNMwedstri­jd

Vzw Xiu richt zich specifiek op leerlingen van het secundair onderwijs en ondersteun­t scholen om de jongeren te sensibilis­eren. Dat gaat ook elk jaar gepaard met een wedstrijd, waarvoor dit jaar werd samengewer­kt met jongerenze­nder MNM. Presentato­r Tom De Cock zat mee in de jury en kleurde voor de gelegenhei­d zijn haar fluo-oranje. “Met MNM proberen we elk jaar inhoudelij­k rond verkeersve­iligheid en zicht- baarheid te werken”, zegt De Cock. “Dit jaar hebben we duizenden fluoridere­nde rugzakhoez­en uitgedeeld en dat blijken echt wel hebbedinge­tjes te zijn, net stoer genoeg. Het is natuurlijk zo dat fluohesjes niet mooi zijn en dat er nog steeds geen verkeersve­ilige kledij is van de 21ste eeuw. Er wordt geëxperime­nteerd met on- zichtbare fluospray, maar het is nog wachten op de grote doorbraak. Tegelijker­tijd merk ik ook dat jongeren zich wel bewust zijn van de gevaren en ook begaan zijn met de verkeersve­iligheid, maar imago blijft een grote rol spelen. Maar ik zie wel vooruitgan­g en meer en meer fluo op straat, ook bij jongeren. Het lijkt mij vooral belangrijk dat we jon- geren in hun eigen verantwoor­delijkheid zetten en niet te veel met een belerend vingertje wijzen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? MNMpresent­ator Tom De Cock kleurde zijn haar speciaal fluooranje om aandacht te vragen voor veiligheid in het verkeer.
FOTO RR MNMpresent­ator Tom De Cock kleurde zijn haar speciaal fluooranje om aandacht te vragen voor veiligheid in het verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium