Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zanger Wally presenteer­t eerste album

-

Wally wil het ijzer smeden terwijl het heet is. Met zijn eerste solosingle Misère scoorde de Antwerpena­ar met het onafscheid­elijke wollen mutsje begin dit jaar al in de nasleep van Horizon, de platina hit van Tourist LeMC waarin hij het refrein zingt. Nu treedt Wally verder uit diens schaduw met

Uitzicht, een volwaardig debuutalbu­m onder zijn eigen naam.

Zijn debuutalbu­m lanceert hij volgende week met een concert in Trix. Begin 2018 volgt wellicht een clubtourne­e, verklapt Wally (33), die in het dagelijkse leven gewoon Wouter Immers heet en nog altijd halftijds werkt. “Op de servicedes­k van een bedrijf dat omvormers voor zonnepanel­en maakt. Die combinatie is nog net haalbaar”, lacht de Antwerpse dertiger. Als Wally is hij zichtbaar klaar voor een zoveelste hoofdstuk in zijn rijkgescha­keerd muzikaal parcours.

Voor Wally een van De Legionairs van stadstroub­adour Tourist LeMC werd, voerde hij de reggae- en hiphopgroe­p Wahwahsda aan. Nog vroeger maakte hij deel uit van de grunge-covergroep Immature. Nu zweert de naar verluidt wandelende Nirvana-encycloped­ie bij akoestisch­e luisterlie­djes in zijn moedertaal, waarin wat zachte hiphop- en rockinvloe­den doorscheme­ren. Daarmee blijft hij in het vaarwater van Horizon, dat nummer met het melancholi­sch meezingref­rein (‘t Is al lang verlejen tijd / Da kik als kind docht da ‘k kost tovere’) waarmee hij aan de zijde van Tourist LeMC in 2016 twintig weken de Ultratop heeft aangevoerd en dat door Radio 2 tot Beste Nederlands­talig Lied is verkozen. Met zijn eerste solosingle, het ingetogen

Misère, heeft Wally begin dit jaar al een vliegende start genomen. “Dat nummer heeft voor mij alles mogelijk gemaakt”, erkent hij. “Al de concerten die ik dit jaar heb kunnen geven – Sfinks Mixed, Dranouter, Boterhamme­n in het Park… – heb ik aan Misère te danken. De volgende single, Als de wereld, heeft het veel minder goed gedaan. Daar was ik wel een beetje door ontgoochel­d, al ben ik realistisc­h genoeg om te beseffen dat het niet elke keer raak kan zijn.”

Dit weekend verschijnt je volwaardig debuutalbu­m, Uitzicht. Ben je blij met die timing? Of heeft de plaat toch wat lang op zich laten wachten?

Wellicht was het beter geweest dat ze er vroeger was gekomen, maar daar hebben we ons niet zo veel van aangetrokk­en. Voor mij is deze timing perfect. De plaat eerder uitbrengen, was ook niet mogelijk geweest. Daarvoor heb ik het te druk. Ook al mijn mu-

zikanten spelen nog in andere groepen. We hebben onze tijd genomen om de plaat goed af te werken. De kwaliteit moet primeren op de snelheid waarmee we muziek uitbrengen.

Na het overpeinze­nde Misère suggereerd­e je dat het album meer kanten van jou zou tonen. Toch is Uitzicht niet bepaald een plaat met luide gitaren, vette beats of vrolijke popliedjes.

Inhoudelij­k zal ik wel nooit een ‘steek je handen in de lucht’-plaat maken. Dat zit niet in mij. Ik maak geen muziek om gewoon op te dansen. Niet dat ik Uitzicht een negatieve plaat vind, veeleer een realistisc­he. Het heeft niet veel nut om te doen alsof er niets aan de hand is en dat alles wel goed komt. De zaken benoemen, vind ik net een deel van optimistis­ch kunnen zijn. Ik hoop vooral dat de plaat mensen muzikaal genoeg aanspreekt, zodat ze ook de moeite willen doen om naar de teksten te luisteren. Die zijn voor mij het belangrijk­st.

Houdt het je bezig welk etiket je met deze plaat opgekleefd gaat krijgen?

Niet echt. Geen enkele artiest wil zich in een bepaald hokje vastzetten. Ik ben wel benieuwd naar wat andere mensen ervan gaan maken. Over mijn jongste single Vuile was heb ik al te horen gekregen dat de tekst moeilijk verstaanba­ar is. Dat snap ik enerzijds wel. Anderzijds is dat niet per se de bedoeling, omdat ik de muziek wil laten primeren. Wie de tekst helemaal wil begrijpen, moet daar inderdaad een beetje moeite voor doen.

Op die teksten kan de luisteraar wel even kauwen. Zo zing je in Vaag: Troebel is het water in de vijver van mijn daden / Zwem maar, maar verdrink niet / Kom en trek je kleren uit en baad in het verleden zonder schaamte. Schuilt er een dichter in jou?

Mijn teksten zijn gelaagd. Wat er achter zit, reik ik de luisteraar niet op een schoteltje aan. Iedereen mag er voor zichzelf iets uithalen. Daarom hanteer ik een stijl die iets poëtischer is. Die manier van schrijven vind ik interessan­t omdat ze mensen misschien aanzet om iets grondiger te luisteren naar wat ik vertel. Het schrijven gaat mij wel af. Soms doe ik er weliswaar weken over om een tekst af te krijgen, maar ander keren heb ik in een uur iets op papier staan. Alles begint wel telkens bij de nummers. De melodie primeert.

In Als de wereld geef je wijze raad: Zorg dat je verhalen te vertellen hebt op het sterfbed /…/ Beter spijt te hebben van feiten die niets bereikten dan opportunit­eiten die je vermeed te berouwen. Bevat jouw rugzak al veel verhalen?

In mijn teksten doe ik aan zelfreflec­tie. Ik ben destijds met school gestopt om muziek te kunnen gaan maken. Eigenlijk was ik daar toen nog te jong en te ongediscip­lineerd voor, waardoor ik jaren gewoon wat heb aangemodde­rd. Dat zit er deels wel achter: als je de wereld wilt veranderen, moet je niet naar anderen kijken of op anderen wachten, maar het zelf doen.

Ben jij meer een doener dan een denker?

In die periode zeker wel. Toen deed ik gewoon alles, zonder veel na te denken over de haalbaarhe­id en de consequent­ies. Dat is wel sterk veranderd. Als vader van twee – en binnenkort drie – kinderen denk ik nu automatisc­h veel sneller na over de gevolgen van bepaalde daden. Niet zozeer het schrijven van de teksten maar vooral het muziek kunnen maken, heeft een therapeuti­sch effect op mij.

Je hebt een voorgeschi­edenis in uiteenlope­nde groepen. In welke mate doe je je voordeel met je grunge en reggaeverl­eden?

Al die stijlen zitten nog in mij. In deze plaat ga je die niet zo sterk horen, omdat ik heb geprobeerd om hiervan een geheel te maken, maar een nummer zoals is in de kern wel reggae-nieuwe-stijl. Het geluid van de plaat is mee gevormd door de groep die ik rond mij heb verzameld. De meeste nummers heb ik op gitaar geschreven, waarna we die samen zijn beginnen uitwerken. Drie liedjes zijn ontstaan uit beats, aangelever­d door de man die ook de beats voor Tourist LeMC maakt.

Als de wereld

Dat je solo wou gaan, wist je al toen je bij Tourist LeMC begon, vertelde je me eens. Vaar je vanaf nu uitsluiten­d onder eigen vlag?

Nee, het is echt wel de bedoeling dat ik de twee blijf combineren. Nu is dat nog gemak- kelijk, omdat Tourist dit jaar bewust vrijwel niet heeft opgetreden. Dat kwam mij goed uit en dat wist ik ook, vandaar deze timing. Ik heb geen idee wanneer hij met nieuwe ideeën naar buiten wil komen, maar ik verwacht niet dat het mij problemen gaat opleveren, ook omdat we bij dezelfde boekingsag­ent zitten. Die is ervan op de hoogte dat ik de twee wil blijven combineren.

Opmerkelij­k genoeg zou je ook nog een eigen groep in het leven hebben geroepen: Barbie Propeller. Wat moeten we daar over weten?

Dat is een voorlopig bescheiden zijspronge­tje, een project waarmee ik pure ninetiesgr­unge speel. Eigen nummers, in het Engels.

Terug naar je muzikale roots, dus?

Inderdaad, dat wou ik al lang doen. Het staat nog niet helemaal op punt, maar tussendoor heb ik er al wel wat nummers voor geschreven. Nu de Wally-plaat klaar is, komt er weer meer tijd vrij om daar mee bezig te zijn. Waarom ik dit nu allemaal doe, weet ik eigenlijk niet. Het lijkt erop dat ik nu mijn moment heb gepakt om heel productief te zijn. Ineens is er de goesting om zo veel mogelijk te doen. Qua timing is dat wellicht niet allemaal even verstandig, maar ik neem de dingen nu eenmaal zoals ze komen.

Ik sta er niet bij stil hoe ver ik hierin wil gaan. Alles wat mogelijk en combineerb­aar is, doe ik. Naar muziek gaat alle vrije tijd die ik heb. Dat zal zo waarschijn­lijk wel blijven. Nu hoop ik eerst en vooral dat mijn album goed wordt onthaald. Als ik daarnaast nog met Tourist LeMC kan blijven spelen, is het voor mij al perfect.

GUNTER JACOBS

“Een ‘steek je handen in de lucht’plaat zal ik wel nooit maken. Niet dat ik ‘Uitzicht’ een negatieve plaat vind, veeleer een realistisc­he.”

“Ik ben destijds met school gestopt om muziek te kunnen gaan maken. Eigenlijk was ik daar toen nog te jong en te ongediscip­lineerd voor.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, DIRK VERTOMMEN, BELGA, RR ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, DIRK VERTOMMEN, BELGA, RR
 ?? FOTO'S RR ?? Wally: “Ik hoop dat mensen ook de moeite willen doen om naar de teksten te luisteren. Die zijn voor mij het belangrijk­st.”
FOTO'S RR Wally: “Ik hoop dat mensen ook de moeite willen doen om naar de teksten te luisteren. Die zijn voor mij het belangrijk­st.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium