Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aalstse burgemeest­er scherp voor gerecht op herdenking Bende van Nijvel

-

Het was gisteren precies 32 jaar geleden dat acht mensen het slachtoffe­r werden van de Bendeoverv­al op de Delhaize in Aalst. De Aalstse burgemeest­er Christoph D’Haese (NVA) heeft tijdens de herdenking scherpe kritiek geuit op het gerecht.

Het gerecht ging “jarenlang verkeerd om met slachtoffe­rs”, vindt D’Haese. “We zitten in een soort strafrecht­elijke rollercoas­ter. Het is wrang te moeten vaststelle­n dat enkel volgehoude­n persaandac­ht ertoe leidt dat nabestaand­en de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Veel vragen blijven onbeantwoo­rd, vindt D’Haese. “Wie liegt? Wij spreekt de waarheid? Wie zijn de mannen achter de robotfoto’s? Waarom precies is het dossier destijds overgeheve­ld naar Charleroi om er finaal begraven te worden? Wie gaf daartoe de opdracht?”

Op de plechtighe­id sprak minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn steun uit voor de slachtoffe­rs en nabestaand­en. Hij engageert zich persoonlij­k om het onderzoek van de Bende van Nijvel tot een goed einde te brengen. “Het enige wat ik als uw minister van Justitie kan doen, is mijn diep en oprecht medeleven betuigen”, klinkt het. “Ik wil mijn persoonlij­k en blijvend engagement uitdrukken om met de middelen die ter beschikkin­g staan, de zaak in de goede richting te duwen. Ik hoop dat als we hier volgend jaar opnieuw staan, er licht staat aan de horizon is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium