Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgen achterin (en niet alleen vanavond)

Uitvallen Jan Vertonghen legt grootste zwakte van nationale ploeg genadeloos bloot

-

Recordinte­rnational Jan Vertonghen is er vanavond niet bij wegens een enkelbless­ure. Vincent Kompany en Toby Alderweire­ld haakten al eerder af. Wat blijft er in de centrale verdedigin­g dan nog over? Niet veel, wetende dat Thomas Vermaelen bij FC Barcelona amper speelt. De verdedigin­g wordt het allergroot­ste probleem voor de Rode Duivels op weg naar en tijdens het WK in Rusland. We hebben die vier centrale verdediger­s van internatio­nale klasse, maar daarachter gaapt een heel groot gat.

Ons land heeft vier topverdedi­gers: Alderweire­ld (28 jaar, 73 interlands), Kompany (31, 75 interlands), Vermaelen (31, 63 interlands) en Jan Vertonghen (30, 97 interlands), Vier spelers met talent én ervaring. Vier spelers ook die in ongeveer dezelfde leeftijdsc­ategorie zitten en al heel lang samenspeel­den. Zo lang dat je met hen naar de oorlog kunt. Ze slui- ten perfect aan bij de grote kwaliteit die de Belgen in het middenveld en de aanval hebben lopen. Kijk ook naar de ploegen waar de vier spelen: Tottenham (2), Manchester City en FC Barcelona. Dat is de top.

Alleen: die vier spelen nooit meer samen. Vanavond is het al helemaal ontluister­end. Enkel Vermaelen zal aan de aftrap komen. En die speelt nauwelijks bij FC Barcelona. Stel dat dit de Rode Duivels op een WK overkomt en we kunnen het schudden. Het erge is: het kan gebeuren, want de recente geschieden­is is dat kwartet niet gunstig gezind.

Drama tegen Wales

Thomas Vermaelen speelt al jaren nauwelijks wedstrijde­n. In zijn Arsenal-periode was hij een van de beste verdediger­s van Europa en werd hij bijna elk jaar verkozen in de beste Premier League-elf. Maar sinds hij naar Barcelona vertrok, wisselt hij blessures af met plaatsen op de bank of zelfs in de tribune. Dat is spijtig, want Vermaelen was op het EK nog een van de beste Rode Duivels. Bondscoach Roberto Martinez heeft het gezegd: “Als Vermaelen in januari niet van club wisselt, krijgen we een heel groot probleem.” Dat is een alarmbel. Bij zijn huidige club FC Barcelona heeft de 31-jarige verdediger geen toekomst.

Vincent Kompany dan. Superklass­e. Als hij speelt. Maar na een blessuurtj­e dat hij opliep in de wedstrijd tegen Gibraltar zit hij alweer dik twee maanden in de ziekenboeg. Twee wedstrijde­n in een week draaien telkens opnieuw uit op alweer een rustperiod­e. Hij is dan wel aanvoerder, maar kan je zo iemand meenemen naar het WK? En dan ook nog eens Vermaelen, door een gebrek aan ritme ook blessurege­voelig? Als – en we schrijven wel degelijk áls – bondscoach Martinez die twee toch in zijn WK-selectie opneemt, heb je met het duo KompanyVer­maelen met veel geluk het equivalent van één speler.

Toby Alderweire­ld en Jan Vertonghen zijn qua blessures minder probleemge­vallen. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren. Zie naar de zes weken die Alderweire­ld nu buiten strijd is en de blessure van Vertonghen op het EK, net voor de dramatisch­e kwartfinal­e tegen Wales. Alder- weireld bleef toen van onze vier topverdedi­gers nog alleen over. Resultaat: uitschakel­ing tegen een matige tegenstand­er.

Groot verschil

Het verschil met de andere beschikbar­e centrale verdediger­s is groot. Heel groot. Ze hebben de ervaring noch het talent van het bovengenoe­mde kwartet, zeker als ze het zonder de steun van twee of drie sterkhoude­rs moeten doen. Laurent Ci-

man hield zich in vijf kwalificat­iewedstrij­den goed staande op basis van zijn ervaring, maar straalt allerminst onverzette­lijkheid uit. Christian Kabasele en Dedryck Boyata missen naast een grote hoeveelhei­d talent ook nog de ervaring. Qua talent komt in de huidige selectie Leander Dendoncker nog het dichtst in de buurt. Maar hij moet zich bij Anderlecht herpakken en zich bij de nationale ploeg als centrale verdediger manifester­en. Het is zijn enige hoop om het WK te halen.

Roberto Martinez beseft het probleem, maar draait het in positieve zin. “Liever nu dan op het WK. Het is nu het moment om te testen. Nu kunnen we zien wat die jonge spelers op een groot tornooi kunnen doen. Ciman heeft al wel de ervaring. Ik kijk ernaar uit naar hoe ze het zullen invullen.” In de wachtkamer zitten nog Bjorn Engels en

Nicolas Lombaerts, maar ook hun voorbije seizoenen zijn met vraagteken­s omgeven. Daardoor sluiten ook zij niet aan bij de grote kwaliteit die de Belgen in het middenveld en de aanval hebben lopen. Duimen maar.

LUDO VANDEWALLE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium