Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als… Kompany én Vermaelen WK missen?

-

Het worstcases­cenario: we missen zowel Kompany als Vermaelen op het WK. Wie vormt dan met Alderweire­ld en Vertonghen het centrale trio achterin? We raadpleegd­en acht experts, oudinterna­tionals en tegelijk oudverdedi­gers. De meesten zuchtten diep vooraleer hun voorkeur te geven – “Een moeilijk vraagstuk...” Maar uiteindeli­jk wint Leander Dendoncker toch vrij vlot het pleit.

Eric Van Meir: CIMAN

“Ciman heeft de helft van de kwalificat­iematchen gespeeld en heeft nooit ontgoochel­d. Hij heeft ook meer ervaring dan de andere pure verdediger­s Kabasele, Boyata en Engels. Na Ciman komt voor mij eerst nog Dendoncker. Hij ziet zichzelf als middenveld­er, maar kan het ook achterin. Net die polyvalent­ie is erg handig, weet ik uit ervaring.”

Stéphane Demol: DENDONCKER

“Alleen Dendoncker kan dat gat invullen. We hebben vijf centrale verdediger­s van topniveau en hij is nummer vijf. Als je al met nummer zes moet spelen – Ciman heeft daarvoor een streepje voor op Lombaerts – red je het niet en raak je op het WK niet bij de laatste vier. Met Dendoncker tussen Alderweire­ld en Vertonghen kan het nog net.”

Lorenzo Staelens: DENDONCKER

“Dendoncker is intelligen­t, heeft gestalte en is nog vrij snel, kan een speler terughalen. Als hij zijn kans wil grijpen bij de Duivels, moet hij ook op de defensie focussen, want op het middenveld is er veel meer concurrent­ie. Hij zal nog wel eens een foutje maken, maar hij heeft met Anderlecht toch al wat Europese ervaring opgedaan.”

Mike Verstraete­n: DENDONCKER

“Ik zet liever een jonge beloftevol­le speler, en Dendoncker is de meest constante. Hij heeft flair en straalt rust uit.

Omdat hij niet de allersnels­te is, zet ik hem centraal tussen Alderweire­ld en Vertonghen. Ciman komt defensief tekort, Lombaerts is ook op zijn retour. Dan nog liever Meunier rechts centraal in die driemansve­rdediging.”

Walter Meeuws: ENGELS

“Je kan bij iedereen kanttekeni­ngen plaatsen: te traag, niet wendbaar, te jong… Ciman kan wel eens depanneren, maar zeven matchen op rij? Dan ga ik voor Engels. Hij speelt toch bij Olympiakos, is een goeie mandekker en is kopbalster­k, wat op stilstaand­e fases van belang is. Maar Vertonghen moet als centrale man de boel organisere­n.”

Hugo Broos: DENDONCKER

“Ciman kan depanneren, ja, en Lombaerts ook nog wel. Maar heeft het nog zin om naar die jongens terug te grijpen? Dendoncker kan nog jaren mee, op hem kan je tenminste bouwen. Hij kan koppen, heeft een goeie inspeelpas­s en heeft al bewezen dat hij het ook achterin kan. Een Engels op zijn beste niveau is ook nog een goeie optie.”

Luc Millecamps: CIMAN

“Ervaring vind ik een belangrijk criterium, vandaar Ciman. Hij is al heel vaak opgeroepen en heeft eigenlijk nooit gefaald, speelt altijd zijn match. Dendoncker is een goeie, maar ik zie hem liever vóór de defensie. Kabasele en Boyata zou ik niet meteen in de basis zetten, maar ze mogen mijn ongelijk bewijzen in de oefenwedst­rijden.”

Joos Valgaeren: DENDONCKER

“Als je met drie speelt, moet je iemand hebben die een grote ruimte kan bestrijken, die geregeld 40, 50 meter aflegt om verloren ballen op te pikken. Dendoncker heeft een ongelofeli­jke inhoud en kan dat. Ciman niet meer, gezien zijn leeftijd. Na Dendoncker komt voor mij Kabasele. Die heeft ook voldoende snelheid voor die positie.”

(dvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium