Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot heeft Argentijns bloed”

- FRANK BUYSE

Hernan Losada (35) rust niet vooraleer hij Beerschot Wilrijk weer in eerste klasse heeft gebracht

Den Beer is echt niet te mennen. Sedert de eerste match in eerste provincial­e verloor Beerschot Wilrijk maar veertien keer in 146 wedstrijde­n, werd er vier keer na elkaar gepromovee­rd en werd de Antwerpse fusieclub ook nog eens periodekam­pioen in de Proximus League. Op 180 minuten van eerste klasse dus. Hernan Losada, de ‘koning van het Kiel’, gidst ons een hele dag door zijn club.

Op 1 september 2013 won Beerschot Wilrijk in eerste provincial­e zijn eerste match in zijn bestaan: 1-0 tegen Ternesse. Voor 8.500 man. De spelers van Ternesse kwamen een half uur vroeger het veld op om fotootjes te nemen. Vorige zondag, 5 november 2017, won Beerschot Wilrijk de eerste periodetit­el in 1B. Hernan Losada, spelmaker, topscorer en aanvoerder troonde na de match de hele spelersgro­ep, zo’n zestien man, mee naar zijn flat in Antwerpen voor een feestje met pizza. Meer vriendengr­oep kan je niet zijn, vindt de Argentijn. “En op zo’n momenten word je kampioen. Dat is dé grote sterkte van de ploeg.”

Hij onderstree­pt het enkele dagen later bij ons bezoek, we boekten een dagje Beerschot all in. “Ah neen, ik moet toch niet alleen op de foto?” Eén Whatsapp-je en de hele ploeg staat in de kleedkamer. Materiaalm­eester Ludo Driessens (66) geniet. Ludo is geboren in het chalet op de terreinen van het Olympisch Stadion en hij woont letterlijk als conciërge in het stadion. Hij maakte 43 jaar lang alle hoogte- en dieptepunt­en mee, het faillissem­ent voorop. “Het is hier nooit saai. Maar veel maanden niet betaald geweest.” Zoveel trouw wordt beloond. Den Beer is bijna helemaal

back. “Beerschot was een leeuw in een kooi. Als die uitbreekt…”

En de club breekt uit. Met als onvolpreze­n aanvoerder Hernan Losada, twee jaar geleden voor een derde keer teruggekee­rd. “Onze stuurman in alles”, glundert Ludo. “Een voorbeeld voor iedereen.”

Knuffelbee­r

In de kleedkamer, onder het bord ‘No

pain, no gain. Shut up and train’, luidt de stuurman alvast de eerste werkdag na de periodetit­el in. “Ik denk nu al aan Cercle Brugge, onze match van zondag. Want we willen ook de tweede periodetit­el.” Dan zijn de spelers wel allen profs die ontbijten en lunchen in het stadion, voor de training moeten ze in hun auto’s vijf kilometer verderop. “Er moeten nog veel stappen worden gezet”, weet de stuurman.

Er moet vooral gelopen worden vandaag. Geen veldtraini­ng deze morgen, een handvol oudere supporters zakte voor niets af naar de vroegere velden van KFCO Wilrijk. Een apart ras, die Beerschot-familie. Hondstrouw, niet minder dan 6.000 abonnees, steeds jonger. En Losada is opnieuw hun knuffelbee­r. Bij zijn terugkeer in 2015 was er nochtans veel scepsis - komt in derde klasse wat uitbollen. “Neen”, weerlegt Losada. “Ik had in het buitenland veel meer kunnen verdienen. Maar het was de keuze van mijn hart. Honderd procent. Ik kwam om het verschil te maken. Al was dat niet evident in derde klasse. Ik werd nogal geviseerd. En die amateurist­ische kleedkamer­s, de kleine veldjes… Maar ik kwam naar hier met één missie: Beerschot terug naar eerste klasse brengen. Iedereen noemde mij gek.”

Zo gek bleek het dus niet. Hij is intussen al drie jaar na elkaar topscorer. Dit seizoen maakte hij net als de snelle spits Placca al zeven goals. Dit jaar zijn droom waarmaken en dan stop- pen, dàt zou een afscheid in schoonheid zijn. Coach Marc Brys huivert al: “Ik ga er in elk geval alles aan doen opdat hij er nog een jaartje bijdoet. Natuurlijk kan hij eerste klasse nog aan.”

Losada zelf weet het nog niet: “Eerst mijn missie volbrengen.”

Tactische flexibilit­eit

Na het looptochtj­e van een uur volgt nog een uur fitness. Losada is de oudste van de hele groep, maar is steevast bij alle fysieke testen de beste. Een voorbeeld, jawel. “Ik beschouw

dat als mijn verantwoor­delijkheid. Eerlijk, ik heb mij eigenlijk nog nooit zo fit gevoeld als op mijn 35e. ”

Na de lunch en de rust - Playstatio­n, biljarten… - wordt ’s namiddags wel op het veld getraind. In het eerste periodekam­pioenschap bleek Beerschot Wilrijk hoegenaamd niet onder te moeten doen voor Cercle Brugge en OH Leuven, allebei in buitenland­se handen en een budget van rond de zeven miljoen euro, het dubbele van de Antwerpena­ars. Brys smeedde sedert vorig seizoen evenwel uit een beperkte kern een evenwichti­g en flexibel elftal, met als sterkhoude­rs naast Losada en eerste luitenant Mo Messoudi, Guillaume François, Arjan Swinkels, Tom Van Hyfte en Fessou Placca. “Hij wil tegelijk veel vaste patronen en veel tactische flexibilit­eit”, stelt Losada vast. “En we streven altijd verzorgd voetbal na.”

Het verschil met ‘die van boven’, legt Brys zelf fijntjes uit. “Het is gewoon geografisc­h: in het noorden heb je Antwerp met noest, fysiek voetbal. En Beerschot staat voor meer technisch en zuiders voetbal.”

Met balartiest Losada als exponent. “Hernan is de man die met één flits het verschil kan maken. En de leider. Voetbal is hiërarchie. De meest talentvoll­e staat bovenaan. En dan is er zijn palmares, zijn charisma, zijn sociaal karakter… Hernan had alles voor de top: techniek, snelheid, loopvermog­en, scorend vermogen, intelligen­tie…”

Beerschott­er voor het leven?

Toch is zijn sterspeler tevreden over zijn carrière. “Ik kwam in 2006 uit Argentinië terecht in een totaal vreemd land. En twee jaar later zat ik bij de grootste ploeg van het land. Dan heb je toch iets bereikt? Anderlecht, Heerenveen, Charleroi, Lierse… Ik heb van geen enkele keuze spijt.”

Na de lunch - pasta - poseert de Argentijn in de loges van het stadion. De ‘koning van het Kiel’ mag ook weer, sedert juni heet de club weer officieel Koninklijk FCO Beerschot Wilrijk. Al hielden ze hun eretitel wel al die tijd stiekem aan. Om maar te zeggen: de club heeft weer bijna helemaal zijn grandeur terug, telt intussen ook al zeshonderd jeugdspele­rs. “Alles samen heb ik al zeven jaar voor deze club gespeeld”, zegt Losada. “Niet veel voetballer­s kunnen dat zeggen.

(peinzend) Er zit een beetje Argentijns bloed in Beerschot: dezelfde energie, dat flamboyant­e, volkse ook.” Op een paar jaar na woont hij ook al sedert 2006 in Antwerpen. Met zijn Antwerpse vriendin is het sedert kort uit, maar hij weet niet of hij ooit terugkeert naar Buenos Aires. Misschien blijft hij wel Beerschott­er voor het leven? Brys: “Wat mij betreft moeten we Hernan hier na zijn carrière proberen te houden. Al is dat nogal on-Belgisch. Weinig clubs bieden hun ex-spelers een parcours aan.”

Losada zit in zijn laatste jaar trainerscu­rsus UEFA A-diploma. “Ik wil graag in het voetbal blijven, ja. Of dat bij Beerschot kan, zien we wel.”

Maar nu eerst Cercle. En in maart nog die 180 minuten. En dan misschien wel met de Saoedische investeerd­er waarvan sprake - voorzitter Roef onderhande­lt - het budget optrekken en de Kielse Ratten zijn helemaal terug. “Dat ik dat nog mag meemaken”, juicht Ludo.

En de stuurman, die ging gisteravon­d nog iets eten met een paar ploegmaats. Vriendscha­p! Want daar word je kampioen van. En verder:

shut up!

 ??  ??
 ??  ?? Tussen de trainingen door is er tijd voor ontspannin­g. Let vooral op de kleur van de pooltafel...
Tussen de trainingen door is er tijd voor ontspannin­g. Let vooral op de kleur van de pooltafel...
 ??  ?? ’s Ochtends op de club. Eerst even een praatje maken met conciërge Ludo Driessens.
’s Ochtends op de club. Eerst even een praatje maken met conciërge Ludo Driessens.
 ??  ?? De spelers van Beerschot Wilrijk ontbijten en lunchen samen op de club…
De spelers van Beerschot Wilrijk ontbijten en lunchen samen op de club…
 ??  ?? Losada volgt zelf ook een trainerscu­rsus. Nog één jaar en dan heeft hij zijn UEFA Adiploma.
Losada volgt zelf ook een trainerscu­rsus. Nog één jaar en dan heeft hij zijn UEFA Adiploma.
 ??  ?? ...en om naar het trainingsv­eld te rijden gebruiken ze gewoon hun eigen wagen.
...en om naar het trainingsv­eld te rijden gebruiken ze gewoon hun eigen wagen.
 ??  ?? Losada is de oudste van de hele groep, maar is bij alle fysieke testen een van de besten.
Losada is de oudste van de hele groep, maar is bij alle fysieke testen een van de besten.
 ?? FOTO'S KRIS VAN EXEL ??
FOTO'S KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium