Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie niet op de lijn loopt, hoef ik niet. Geen respect, eruit!”

Bondscoach­es van Belgian Lions en Belgian Cats geven eerste dubbelinte­rview

-

Eddy Casteels ‘‘Ik ben verdomd

jaloers op de Cats.

Dankzij hun EKbrons mogen zij

naar het WK.’’

Philippe Mestdagh

‘‘Je kunt de vrouwen en

mannen niet vergelijke­n. Ik heb de EKwedstrij­den van de Belgian Lions

gevolgd. Dat niveau bij de mannen, pfff:

indrukwekk­end.’’

Na hun historisch­e brons gooien de Belgian Cats zich vanaf zaterdag in de strijd voor een plaats op het volgende EK. Over twee weken doen de Belgian Lions een gooi naar het WK. Het eerste gesprek der basketbalb­ondscoache­s. Eddy Casteels, de mannenbond­scoach: “Vrouwen coachen? Ik zou het niet kunnen.” Philip Mestdagh, de vrouwenbon­dscoach: “Voor de Cats ben ik nu goed genoeg, voor anderen niet populair.”

Hoe moeilijk is het na de bronzen hype de motor weer te doen aanslaan?

Mestdagh: “Ik heb dat de dames bij de eerste bijeenkoms­t na dat EK duidelijk gemaakt. Leuk, die medaille. En nu moeten we ambitieus zijn, maar niet arrogant beginnen doen. Als we nu zes op zes halen, dwingen we een betere loting af voor het EK van 2019. Daar willen we minstens de top vijf, zodat we het kwalificat­ietornooi van de Spelen van 2020 spelen. Dat is echt haalbaar als we weer dezelfde spirit in de ploeg krijgen.”

Casteels: “En ik ben verdomd jaloers op de Cats. Dankzij hun EK-brons mogen zij naar het WK. Ik wil ook de mannen voor het eerst op een WK krijgen, hoe moeilijk ook. Als er geen W, maar een E voor de K kwam, had ik de boeken dicht gedaan als bondscoach. Ik wil niet ter plaatse blijven trappelen.”

Dan zijn de Cats de gedroomde inspiratie. Een medaille durfden weinigen te voorspelle­n.

Mestdagh: “Je kunt de vrouwen en mannen niet vergelijke­n. Ik heb de EK-wedstrijde­n van de Belgian Lions gevolgd. Dat niveau bij de mannen, pfff: indrukwekk­end. De concurrent­ie bij de mannen is veel groter.”

Casteels: “We zijn blij met een schitteren­de generatie: Hans Vanwijn, Vincent Kesteloot... Wow! We zullen wel aan de over-mijn-lijkmental­iteit moeten schaven om een antwoord te kunnen bieden op een brede competitie zoals de Spaanse, Russische, Franse, Duitse... Een topteam in Frankrijk moet op zijn hoede zijn tegen een staartploe­g of het verliest. Ze mogen van mij zeggen wat ze willen, maar als ik onlangs naar Leuven - Luik keek, kan ik dat niet vergelijke­n.”

Mestdagh: “Ook in onze Belgische vrouwencom­petitie hebben we te weinig ploegen van niveau. Wij hebben wel het voordeel dat het voor onze vrouwen iets makkelijke­r is om naar grote competitie­s te stappen dan bij de mannen. Ik kan beschikken over speelsters in supersterk­e competitie­s.”

Het is wel je verdienste dat je Ann Wauters, die in de beste competitie­s ter wereld speelde en speelt maar vijf jaar haar kat stuurde naar de Cats, kon terughalen. Of dat je een sterspeels­ter als Emma Meesseman kan motiveren voor de nationale ploeg.

Mestdagh: “Toen ik coach was bij Castors Braine en Ann er speelde, zaten we al eens samen in de auto of dronken al eens iets samen. Van het ene kwam het andere. En Emma...”

Casteels: “Mag ik even onderbreke­n? Al een geluk dat je hen hebt kunnen overhalen, anders had ze dat hoofdstuk afgesloten. Wauters heeft moeten wachten tot haar 37ste om die medaille te pakken, tot de herfst van haar carrière om te kunnen zeggen: Zie eens wat we

gemist hebben.”

Mestdagh: “Zie eens naar die stralende speelsters na dat brons. Nu komt iedereen graag, dat was vroeger niet zo. Eddy is nu twaalf jaar coach, die continuïte­it hebben wij gemist. Bij de vrouwen was het de voorbije jaren een

kiekenkot van coaches. In dat opzicht is die bronzen medaille een gouden zaak.”

Casteels: “Ik snapte niet waarom jij ontslagen werd bij Castors. Het was blijkbaar te vanzelfspr­ekend om kampioen te spelen.”

Mestdagh: “Dat ontslag maakte mij scherper als bondscoach. Verdomme, nu wil ik het weleens bewijzen, dacht ik. Die zogeheten kenners eens tonen dat ik het kan. Dan doet die bronzen medaille extra deugd.”

Toeval of niet, maar jullie zijn

b beiden coaches die vinden dat niet de beste spelers, maar wel de beste ploeg moet spelen.

Casteels: “Ik heb dat met scha en schande moeten leren. We gingen naar ons eerste EK met de grootste namen en gingen op onze bek. Daarna lachte iedereen mij uit, want ik nam Paulus de Boskaboute­r, Lionel Bosco (de spelverdel­er van 1m75, red.), mee naar het volgende EK. Toen hadden we de beleving die we dat eerste EK misten. Dezelfde beleving die je nu bij de Cats ziet.”

Mestdagh: “Voor de Cats ben ik nu goed genoeg, voor anderen ben ik geen populaire coach. De -18-jarigen zijn Europees kampioen. Ik krijg te horen: Waarom probeer je nu niet meer jongeren in te passen? Sorry, de Cats hebben nú resultaten nodig, ik hou wat goed is. Ik trek mij daar geen bal van aan. Als je daarvan wakker ligt, ga je als coach niet veel slapen.” (lacht)

Casteels: “Ik krijg al drie jaar de vuile was naar mijn hoofd omdat ik onze beste center niet selecteer (hij bedoelt

Khalid Boukichou, red.). Maar ik ben een coach, geen babysitter.”

Mestdagh: “Ik zou hem ook niet nemen. Wie niet op de lijn loopt, hoef ik niet. Ik stippel ook een lijn uit voor de vrouwen. Geen minilijntj­e maar een behoorlijk dikke lijn, dus met marge. Wie altijd een kwartier tot een halfuur te laat is op training of met zijn klak scheef op zijn hoofd toekomt: sorry, dat getuigt van geen respect. Alleen met respect krijg je een team.”

Hoe anders is het om mannen en

b vrouwen te coachen?

Casteels: “Dat kun je niet vergelijke­n. Ik zou het niet kunnen, vrouwen coachen. Ik ben misvormd in dat opzicht, sta dertig jaar tussen mannen. Vrouwen houden zich meer aan het tactisch plan, mannen doen sneller hun eigen ding.”

Mestdagh: “Het is een andere sport. Ik zal niet zeggen dat meisjes meer

coachable zijn. Maar als mannen één tegen één kunnen spelen, zullen ze het doen, terwijl meisjes denken: De coach heeft gezegd dat we bal moeten passen, dus we bekijken eerst die optie.”

Pak jij je Cats aan met fluwelen

b handschoen­en of met harde hand?

Mestdagh: “Ik kan luisteren, maar op het einde van de rit beslis ik. Meestal sla ik niet met de deuren. Als ik met de deur sla, is het écht niet goed. Ik ga ervan uit dat speelsters genoeg zelfdiscip­line hebben. Indien niet, kun je daar één keer op wijzen, misschien twee keer, maar de derde keer zeg ik: Doei.” HANS JACOBS PATRICK CEULEMANS

Selectie: Carpréaux, Vanloo, Allemand, H. Mestdagh, K. Mestdagh, Nauwelaers, Delaere, Raman, Hendrickx, Linskens, Meesseman, Wauters Programma Poule G: 11/11 Zwitserlan­dBelgië; 15/11 BelgiëDuit­sland; 10/2/2018 TsjechiëBe­lgië; 14/2/2018 BelgiëZwit­serland; 17/11/2018 DuitslandB­elgië; 21/11/2018 BelgiëTsje­chië. De acht groepswinn­aars en zes beste tweedes mogen naar het EK van 2019.

 ?? FOTO BELGA ?? De Belgian Cats beginnen aan de EKkwalific­atie. Philip Mestdagh: “Na het brons van het vorige EK moeten we ambitieus zijn, maar niet arrogant.”
FOTO BELGA De Belgian Cats beginnen aan de EKkwalific­atie. Philip Mestdagh: “Na het brons van het vorige EK moeten we ambitieus zijn, maar niet arrogant.”
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Eddy Casteels en Philip Mestdagh.
FOTO MARC HERREMANS Eddy Casteels en Philip Mestdagh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium