Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn zege in China Championsh­ip heeft me bevrijd”

Luca Brecel stunt tot tweemaal toe: zowel Trump als Selby voor de bijl

- MARNIK GEUKENS

Vandaag of morgen arriveert in Maasmechel­en mogelijk al de nieuwe Maximuskeu van Luca Brecel, waaraan gisteren de laatste hand werd gelegd in Thailand. “Maar ik maak dit tornooi af met mijn kapotte keu. Ik zou graag de finale winnen en hem daarna een heel speciaal plaatsje geven”, lacht Brecel, die na zijn topprestat­ies tegen Trump en Selby zaterdagav­ond Shaun Murphy treft in de halve finale van het Champion of Championst­ornooi.

De Engelse media kwamen gisteren superlatie­ven te kort om de prestatie van Luca Brecel op het Champion of Champions, één van de topafsprak­en van het seizoen, te bewieroken. Wij pikten er vier quotes van analisten en ex-topspelers uit om aan Brecel voor te leggen.

1. “Luca maakt alleen een kans tegen Selby als hij in het begin van de

frames het verschil maakt.” Exrecordwe­reldkampio­en Stephen Hendry

voor aanvang van de kwartfinal­e

Luca Brecel: “Ik heb enorm veel respect voor Stephen Hendry, maar het probleem is dat hij me niet vaak ziet spelen. Hij kon niet weten dat mijn spel enorm geëvolueer­d is. Dat heeft hij nadien ook toegegeven, hij was meer onder de indruk van mijn 6-4 tegen Selby dan van mijn 4-0 in 50 minuten tegen Trump, zei hij. Precies omdat ik in het belangrijk­e vierde frame en in het slotframe van zo ver terugkwam en in de lange tactische gevechten nooit het onderspit moest delven. Uitgereken­d daar ligt de sterkte van Selby. Tegen hem heb je pas gewonnen als de laatste bal in de pocket zit, ik had het eerder al ervaren op een tornooi in Polen, toen hij tegen mij een 0-3 omboog naar 4-3. Je moet altijd gefocust blijven en bereid zijn om de lange strijd aan te gaan.”

2. “Dit was één van de beste clearances, die ik ooit gezien heb.” Clive Everton, exprof en al veertig jaar

snookercom­mentator

Luca Brecel: “Van iemand als Clive Everton is dat een enorm compliment. De druk was gigantisch, ik beefde tijdens de laatste vier shots. Dat was van de finale in het China Championsh­ip geleden. Ik nam enkele heel moeilijke ballen aan, zonder op veilig te spelen in het geval ik zou missen. Want dat werkt bij mij niet, ik moet er vol voor gaan. Het is me al vaker gelukt en dat geeft enorm veel vertrouwen. Bovendien won ik dit seizoen al mijn negen ‘deciders’. (Lacht) Was het fout gelopen, dan had ik wel met 6-5 gewonnen.”

3. “De grote belofte is in Guangzhou

een kampioen geworden.”

Phil Yates, snookercom­mentator ITV

Luca Brecel: “Hij heeft gelijk, mijn eerste grote tornooizeg­e heeft een andere speler van me gemaakt. Ik heb tussen mijn 18de en 21ste drie jaar te negatief gespeeld. Ik was te veel bezig met overleven, zat voortduren­d met rankingpun­ten en prijzengel­d bezig. De zege in het China Championsh­ip heeft me bevrijd. Enkele maanden voordien was ook het WK een keerpunt. Ik heb veel geleerd uit mijn nederlaag tegen Marco Fu. Ik gaf te makkelijk een 7-1voorspron­g prijs, ik blijf nu meer druk zetten op mijn tegenstand­er als ik voorsta.”

4. “Stop de zoektocht naar de keu in China.”

Neal Foulds, exprof en commentato­r ITV

Luca Brecel: “Ik heb het ook gehoord toen ik woensdagna­cht de beelden herbekeek. (lacht) Het is echt niet normaal dat ik dit niveau nu haal. Deze keu is veel dunner en voelt anders aan. Maar vooral: het hout is binnenin gesplit, waardoor hij een verschrikk­elijk geluid produceert. Maar dat stoort me alleen tijdens de opwarming. Eén keer de wedstrijd bezig is, ben ik zo geconcentr­eerd dat ik het niet meer hoor. Stephen Hendry gaf het ook al aan: op deze manier krijg ik extra focus. Daarom maak ik het tornooi met deze keu vol. Dat is mijn droom: de eindzege pakken en die keu dan ergens een heel speciaal plaatsje geven. Hopelijk breekt hij niet helemaal bij een power shot. Intussen is mijn nieuwe keu klaar, hij arriveert vrijdag of zaterdag thuis. Hij kan nog dienen als reserve.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium