Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ferrari zal F1 nooit verlaten

Waarom dreigement­en van Sergio Marchionne helemaal geen steek houden

- GERT VERMERSCH

Dit weekend staat in Brazilië de voorlaatst­e Grand Prix van het seizoen op het programma. De wereldtite­ls zijn verdeeld, de blik wordt gericht op de toekomst. Tijd voor de mensen van Ferrari om hun al dikwijls bovengehaa­lde dreigement te herhalen dat ze binnenkort wel eens de F1 zouden kunnen verlaten. Niemand die daar nog echt van wakker ligt.

Men kan er ondertusse­n ongeveer zijn klok op gelijk zetten. Vanaf het moment dat Ferrari in de F1 zijn zin niet krijgt, is er vanuit Maranello geweeklaag te horen. Dat het zo niet verder kan. Dat Ferrari de F1 niet nodig heeft. Dat de Scuderia zijn vertrek aan het voorbereid­en is.

Dit keer waren het de nieuwe motorregle­menten voor 2021 die Ferraripre­sident Sergio Marchionne ertoe aanzetten te jeremiëren. Marchionne verwijt de federatie FIA en nieuwe F1-eigenaars Liberty Media dat ze de sport onherkenba­ar zullen veranderen, dat de nieuwe motoren – een aangepaste versie van de huidige krachtbron­nen – te duur zullen worden en dat Ferrari door het gebruik van standaardo­nderdelen zijn eigenheid zal verliezen.

Ook Renault en Mercedes ventileerd­en al hun ongenoegen over de voorgestel­de nieuwe regels. Vreemd, want alle constructe­urs werden op voorhand door de FIA en Liberty Media uitvoerig geraadplee­gd en waren betrokken bij het beslissing­sproces. Ook Ferrari dus. Nu aandraven met klachten lijkt dan ook ongepast.

Prestigepr­emie

Maar Marchionne, pas sinds vorig jaar CEO van het Steigerend­e Paardje, heeft in zijn korte tijd in de F1 snel geleerd dat wie het luidst roept meestal ook het meest gedaan krijgt. Die motorregle­menten zijn hem allicht worst. Waar het Marchionne om draait, is een ander voorstel van de Amerikanen van Liberty Media, waarbij ze de inkomsten van de teams gelijkmati­ger willen verdelen.

En dat kan Ferrari niet hebben. In het verleden – en dan hebben we het over de twintigste eeuw – kreeg de Scuderia het immers voor elkaar om jaarlijks een prestigepr­emie te eisen en te krijgen. Onder het mom dat de F1 de F1 niet zou zijn zonder Ferrari. Dat de F1 een groot deel van zijn uitstralin­g aan Ferrari te danken heeft. Die premie resulteerd­e recent in vreemde situaties. De F1-gelden worden verdeeld op basis van de eindstand van het constructe­urskampioe­nschap, maar hoewel Ferrari al sinds 2008 naast de titel greep, valt het regelmatig voor dat zij – door de extra premie – het grootste deel van de koek krijgen.

Nu valt er iets te zeggen voor de redenering van Marchionne. Op iedere Grand Prix is het aantal rode vlaggen en petjes met Ferrarilog­o indrukwekk­end te noemen. De F1 heeft Ferrari dus misschien wel nodig. Maar het omgekeerde is evenzeer het geval.

Ecclestone

In tegenstell­ing tot pakweg Renault of Mercedes kan Ferrari voor de verkoop van zijn straatauto’s enkel rekenen op de sportieve uitstralin­g van het merk. Net het feit dat Ferrari al bijna zeventig jaar actief is in de koninginne­nklasse van de autosport zorgt ervoor dat het zo’n herkenbaar merk is. Dat er posters van vuurrode bolides op de muren van jongenskam­ers hangen. Dat volwassen mannen en vrouwen omkijken als er een Ferrari door de straat rijdt. Geen enkele andere vorm van autosport zorgt voor die uitstralin­g. En dat zou Marchionne moeten weten, want stichter Enzo Ferrari heeft decennia geleden vergeefs alternatie­ven uitgeprobe­erd, om zijn dreigement­en de F1 te verlaten kracht bij te zetten. Toen al.

Bernie Ecclestone moet zich ondertusse­n in zijn handen wrijven, want hij wist wel om te gaan met die dreigement­en uit Italië. Of nieuwe eigenaars Liberty Media dat ook zullen kunnen, zal binnenkort blijken. Al kunnen ze alvast de wijze woorden van Mr. E in het achterhoof­d houden: “Wat de Formule 1 zonder Ferrari zou zijn? Formule 1.”

Een F1kampioen­schap zonder de rode bolides? Ferrari dreigt, maar heeft veel te verliezen.

FOTO AP

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium