Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rupel Boom moet, Bornem niet”

Jens De Paepe en Arne Van den Eynde kijken met totaal andere verwachtin­gen uit naar derby

- PATRICK POPPE

Jens De Paepe en Arne Van den Eynde speelden bij Bornem één seizoen in hetzelfde shirt. Zondag staan ze in Bornem Rupel Boom tegenover elkaar. Met totaal andere verwachtin­gen.

Ooit waren ze allebei jonge voetbalpro­fs met veel talent en nog meer ambitie en dromen. Op het kruispunt van de weg naar die dromen lag Bornem, waar ze één seizoen samen speelden (“Het kwam erop aan speelminut­en te hebben”), maar de ambitie van hun huidige ploegen kan niet verder uit elkaar liggen. De ene ploeg wil promoveren, de andere alleen maar niet degraderen.

Hoe kijken jullie naar de derby van zondag?

Jens De Paepe (26, Rupel Boom): “Ik heb de indruk dat de derby in Boom een stuk minder leeft dan destijds in Bornem, maar het blijft wel leuk natuurlijk. Het is toch een prettig weerzien met de clubmensen. En er gaan een pak supporters mee komen. Na de nul op zes gaan we op Bornem hoe dan ook voor de zege, zoals elke week. Ik zou niet zeggen dat het ‘crisis’ is bij ons, maar we hebben uitgesprok­en ambities dit seizoen en dan moet er gewonnen worden. In Breeven punten verliezen, staat dus niet echt in ons ‘game plan’ (lacht). Wat niet betekent dat we hen gaan onderschat­ten.”

Arne Van den Eynde (22, Bornem): “Voor ons is het simpel: we moeten niets. Dat betekent dat we zonder druk spelen. Dat het bijzonder lastig wordt, weten we ook wel. Rupel Boom is een echte topploeg in onze reeks, misschien wel dé favoriet dit jaar. Daar staat tegenover dat we tegen Petegem en tegen Temse toch goed ons plan trokken. Toen speelden we zestig minuten goed, nadien zeventig en nu kunnen we dat een hele match aan. Ik vind ons week na week beter worden, behalve dan vorige zondag in de eerste helft op Brakel. Het had halfweg al 6-0 kunnen zijn, maar we moesten vier basisspele­rs missen en dan wordt het heel lastig voor ons.”

Vooral aanvallend is er een wereld van verschil tussen het nummer drie en het nummer dertien: zeventien goals om exact te zijn.

De Paepe: “We hebben sterke spitsen: Jason Adesanya scoorde al zeven goals, Jeroen Mertens zes. Samen zijn ze goed voor de helft van onze 26 doelpunten, dus we scoren vlot.”

Van den Eynde: “Wij hebben met Ahrry Sota eigenlijk maar één echte spits en die scoorde zelfs nog niet en is nu drie weken out. En echte flankspele­rs hebben we ook niet, want

Wardje Huygens is eigenlijk een verdediger. Maar we moeten het van het collectief, onze focus en onze conditie hebben. De trainer laat ons heel veel lopen, omdat hij er van uit gaat dat we als jonge gasten nog heel veel fysiek hebben en dat het onze extra troef is.”

Na de eerste periode kan een eerste balans worden opgemaakt. Wat is jullie oordeel?

De Paepe: “Petegem staat vijf punten voor ons, dus zal het wel de terechte periodekam­pioen zijn, zeker? Al vond ik dat we vorige week niet verdienden te verliezen. Ook Harelbeke is sterk, Temse dan weer onregelmat­ig. Onderaan zie ik verrassend genoeg Londerzeel staan. Pepingen-Halle is echt zwak.”

Van den Eynde: “Reken bij die sterke ploegen nog Rupel Boom. En de zwakke broertjes staan gewoon allemaal achter ons, waarbij Londerzeel inderdaad niet op zijn plaats staat. En wijzelf zijn toch ook een zwak broertje, hoor.”

Bornem kwam de voorbije weken vooral extrasport­ief in het nieuws door de financiële toestand. Hoe beleefden jullie dat?

De Paepe: “Ik speelde hier vier seizoenen (tot de zomer van 2016, red.) en in mijn laatste seizoen vond ik toch al dat je tekens aan de wand zag. De contractbe­sprekingen werden ook alsmaar uitgesteld. Op dat vlak is het zeer aangenaam spelen in Boom. Alles is piekfijn in orde. Spelers spreken onderling wel over welke ploegen slechte of goede betalers zijn. En prof worden, zie ik toch niet meer zitten.”

Van den Eynde: “Er is een afbetaling­splan opgesteld, ook naar de spelers toe die nog loon van vorig jaar moeten hebben. De voorzitter ad interim (Benny De Boeck, red.) wou grote schoonmaak houden en dat lukt hem blijkbaar. Iedereen heeft bijzonder veel vertrouwen in hem. De toekomst ziet er gunstig uit.”

Wat is het ideale scenario zondag? En waag jullie eens aan

een pronostiek­je.

De Paepe: “Altijd gevaarlijk, maar vooruit dan: 0-2. En ideaal is natuurlijk dat we zo snel mogelijk scoren en de zege veiligstel­len.”

Van den Eynde: “We hebben al twee keer gewonnen met het kleinste verschil. Als ik wat optimistis­ch mag zijn, kies ik voor 1-0. Waarbij dat doelpunt dan uiteraard in de laatste seconden valt (lacht).”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Arne Van den Eynde en Jens De Paepe (rechts) wilden voor de foto al wel eens een duel aangaan. Zondag staan de gewezen ploegmaats echt tegenover elkaar.
FOTO TOM GOYVAERTS Arne Van den Eynde en Jens De Paepe (rechts) wilden voor de foto al wel eens een duel aangaan. Zondag staan de gewezen ploegmaats echt tegenover elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium