Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn niveau moet dringend de hoogte ingaan”

Jim Aernouts hoopt vruchten te plukken van tien dagen hard trainen

- KAREL LEMMENS

Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert kan het morgen in Niel een open strijd worden voor de overwinnin­g. Jim Aernouts komt niet meteen in aanmerking voor de bloemen, maar de renner uit Nieuwmoer rekent op een degelijke uitslag.

“Ik kan nog niet echt tevreden zijn over mijn seizoen”, zegt de renner van Telenet-Fidea Lions. “In september, toen we in Iowa en Waterloo reden, ben ik ziek geworden. Ik moest antibiotic­a nemen en de jetlag bij mijn terugkeer verteerde ik al evenmin goed. Dat maakt dat ik drie tot vier weken niet kon trainen zoals het moest en dat vertaalde zich in zwakke uitslagen. Dichter dan de veertiende plaats in Ardooie geraakte ik niet. In Koksijde en op de Koppenberg moest ik zelfs vrede nemen met een respectiev­elijk 23ste en 22ste plaats.”

Ardennen

Ondermaats­e uitslagen en dus ondernam Aernouts actie. “Omdat ik niet geselectee­rd werd voor het EK in Tabor van vorige week, heb ik, mede ook omdat ploegmanag­er Sven Nys me dat adviseerde, tien dagen stevig getraind. Zo ging ik onder meer enkele keren in de Ardennen fietsen. Ik hoop zo mijn niveau wat te kunnen opkrikken. Ik heb al wat watertjes doorzwomme­n en panikeer dus niet, maar ik geef toe dat die mindere resultaten mentaal doorwegen.”

Oud parcours

Nu men in Niel teruggrijp­t naar het oude parcours, kan het zaterdag best een zware cross worden. Dat lijkt niet meteen in het voordeel van Aernouts te zijn.

“Je zal me inderdaad niet in de spits zien meestrijde­n. Ik hield een goed gevoel over aan mijn trainingen, maar zal dat ook in competitie zo zijn? Het is afwachten of de vooruitgan­g ook in het veld zelf merkbaar zal zijn. Dat we opnieuw het parcours van jaren geleden krijgen voorgescho­teld, vind ik geen slechte zaak. Ik heb veel liever enkele zware stroken dan de supersnell­e omlopen waar we tegenwoord­ig iets te vaak naar mijn zin mee geconfront­eerd worden. Ook het feit dat net als vorig jaar Wout en Mathieu er niet bij zijn, maakt dat het wellicht een heel andere cross wordt dan gewoonlijk. Heel wat renners zullen hun kans schoon zien om nog eens in de voorste gelederen te kunnen strijden. Het kan dat de wedstrijd niet zoals gewoonlijk van in de eerste ronde helemaal openbarst, maar nu misschien een tijdlang gesloten blijft. Zeker als op de lange stukken asfalt het tempo af en toe stokt.”

“Vorig jaar reed ik een tijdlang alleen op kop, maar werd ik uiteindeli­jk zesde. Die prestatie zie ik me niet evenaren. Duidelijk beterschap voelen in vergelijki­ng met twee weken geleden, daar is het mij in Niel om te doen”, aldus nog de ploegmaat van Toon Aerts.

 ?? FOTO BELGA ?? Jim Aernouts: “De prestatie van vorig jaar in Niel, toen ik zesde werd, zie me dit jaar niet evenaren.”
FOTO BELGA Jim Aernouts: “De prestatie van vorig jaar in Niel, toen ik zesde werd, zie me dit jaar niet evenaren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium