Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De verse hop ging meteen in het brouwsel, zonder nadien te filteren.”

-

Koen Fierens van Kamilbier uit Berchem en de Hovese Keukenbrou­wers Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck hebben een speciallek­e: hop van de ene brouwketel in die van de andere leverde Hip Hop Green Hopping op.

Koen Fierens brouwt zijn Kamil al lang niet meer thuis in de keuken in de Marie-Josélaan. Daarvoor trekt hij naar de Proefbrouw­erij in Lochristie, kwestie van wat meer in één keer te kunnen maken. Alleen op die manier houdt hij de groothande­ls, cafés en speciaalza­ken waaraan hij mag leveren te vriend.

Maar experiment­eren, dat gebeurt toch vooral nog thuis. En op de velden van zijn Hopboerder­ij in Lint, waar hij zelf de noodzakeli­jke hop voor zijn bieren kweekt. Zo plantte hij zeven verschille­nde soorten hop in de boerderij. “Het overgrote deel van die oogst bewaar ik om te drogen en later mee te brouwen”, vertelt Koen Fierens.

Vers geplukt in het bier

“Maar een van de zeven soorten, de Amerikaans­e Cascade, hebben we deze keer in één dag geplukt en onmiddelli­jk verwerkt in een nieuw bier.” Om die zeven kilo hop – een hele hoop, want verse hopbloemen wegen niet veel – in een dag te plukken en te verwerken, kreeg hij de hulp van De Keukenbrou­wers Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck. “Dat was nuttig, want het is de bedoeling dat de groene hopbellen onmiddelli­jk worden verwerkt. Dus hebben we dezelfde dag nog gebrouwen.”

“Het viel tegelijker­tijd mee dat Koen en Jan een grotere installati­e in hun tuincontai­ner hebben staan. Zij kunnen in een keer tweehonder­d liter brouwen. De verse hop ging meteen in het brouwsel en achteraf werd het bier niet gefilterd of gepasteuri­seerd, en is er geen kunstmatig koolzuur (CO2) aan toegevoegd. Het levert een bier op met een verse hopsmaak, dat toch binnen zes weken, maximum twee maanden, moet worden gedronken. Want hop die op deze manier wordt verwerkt, verliest zijn smaak. Dat maakt dit bier zo atypisch”, besluit Koen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium