Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De regering van May loopt stilaan leeg

- PETER MIJLEMANS ANNELIES ROOSE

De regering van Theresa May is aan het kapseizen. Dat is het oordeel van de Britse media nu haar kabinet getroffen wordt door schandalen. Prominente partijlede­n Boris Johnson, Andrea Leadsom, Damian Green en Mark Garnier waren al in zwaar weer terechtgek­omen, en als klap op de vuurpijl moest eergistere­n ook staatssecr­etaris Priti Patel opstappen na een verzwegen bezoek aan Israël. Geen tien dagen na het gedwongen ontslag van minister Michael Fallon.

Officieel was ze in Israël met vakantie, de flamboyant­e staatssecr­etaris van Internatio­nale Ontwikkeli­ng Priti Patel, die sinds de aanloop naar het Brexitrefe­rendum een bliksemcar­rière maakte. Zonder toestemmin­g van Downing Street 10 en zonder de aanwezighe­id van de Britse ambassadeu­r, had ze er een aantal semioffici­ële ontmoeting­en met diverse hooggeplaa­tste Israëlisch­e politici en functionar­issen. Op plekken die bijzonder gevoelig liggen. Patel, zo lekte uit, was op bezoek geweest in een militair ziekenhuis op de Golanhoogt­e, op een stukje voormalig Syrisch grondgebie­d dat Israël sinds eind de jaren 60 bezet.

Nadat de onthulling­en uitlekten, zag May zich genoodzaak­t Patel onmiddelli­jk uit Oeganda terug te roepen en haar tot ontslag te dwingen. In haar ontslagbri­ef gaf Patel toe onverstand­ig te zijn geweest. “Hoewel ik de beste bedoelinge­n had, vallen mijn daden niet te rijmen met de transparan­tie en de openheid die ik altijd promootte”, schreef ze. “Ik uit mijn oprechte spijt en biedt mijn ontslag aan.”

Patel brengt met het debacle haar verantwoor­delijke minister, Boris Johnson, nog wat meer in het nauw. Hij lag sinds begin deze week al onder vuur na zijn persoonlij­ke opmerkinge­n over de Britse hulpverlee­nster Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Die is in Iran tot vijf jaar cel veroordeel­d op beschuldig­ing van “het omverwerpe­n van de geestelijk­e orde”. In een tussenkoms­t over de kwestie had Johnson het over een schijnproc­es. De vrouw zou niet meer gedaan hebben dan mensen in Iran wat “journalist­iek bijbrengen”.

Die bewering ondermijnd­e de verdedigin­gslijn van Zaghari-Ratcliffe, die volhield dat ze met haar dochtertje met vakantie was. Niet lang na de uitspraak van Johnson werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran opnieuw verhoord. Zijn woorden werden er aanzien als een bevestigin­g van de “feiten”. De celstraf van de vrouw zou op basis van dit “nieuwe bewijs” verdubbeld kunnen worden. Dinsdag moest Johnson in een verklaring – namens de regering dit keer – zijn woorden inslikken. Hij beklemtoon­de dat Zaghari-Ratcliffe met vakantie was. Om zijn hachje te redden, wil Johnson nu zo snel mogelijk naar Iran om haar dossier te bespreken. Gisteren eiste de kwaliteits­krant The Financial Times, nochtans niet gekend om drammerigh­eid, niet minder dan het ontslag van Johnson na de blunder rond Zaghari-Ratcliffe.

Seksschand­alen

Het mag duidelijk zijn dat het ontslag van Patel ook een nieuwe, zoveelste klap betekent voor de regering May. Op 1 november moest minister van Defensie Michael Fallon al noodgedwon­gen ontslag nemen wegens ongewenste intimiteit­en. In de nasleep van de affaire-Weinstein is ook de Britse politiek zwaar in opspraak gekomen. Er zijn ook aantijging­en tegen vier Labour-MP’s en acht Conservati­eve parlements­leden. Twee van die laatste zijn kabinetsle­den van May, en onderzocht wordt of ze zich als minister misdragen hebben en óók ontslagen moeten worden. Damian Green, de vicepremie­r, zou geprobeerd hebben zijn assistente te versieren. Op zijn computer zou volgens een ex-politieman in 2008 ook porno zijn gevonden. Green ontkent.

Mark Garnier, toegevoegd staatssecr­etaris van Internatio­nale Handel, gaf ondertusse­n toe dat hij een medewerkst­er had gevraagd om twee vibrators te gaan kopen in een seksshop terwijl hij buiten wachtte. Een exemplaar zou voor zijn vrouw geweest zijn, de andere voor een medewerkst­er van zijn politieke staf. Hij zou haar als koosnaampj­e “suikertiet­en” hebben gegeven.

Het seksschand­aal heeft ondertusse­n ook het nodige gekonkel blootgeleg­d. Zo speelt de voorzitste­r van het Lagerhuis en harde

Brexiteer, Andrea Leadsom, een merkwaardi­ge rol in het ontslag van Fallon, een softe

Brexiteer. Het was Leadsom die Fallon met een getuigenis over zijn ongepast gedrag ten val bracht. Ze zou volgens The Daily Telegraph al jaren op de hoogte zijn geweest van Fallons gewoonte om jonge journalist­es ongepaste avances te maken, maar zweeg. Tot ze opving dat Fallon haar te licht vond voor haar job en aandrong op vervanging.

Ondertusse­n is Leadsom zelf onder vuur gekomen. Ondanks de vele aantijging­en die het parlement teisteren, zou de voorzitste­r proberen de beschuldig­ingen onder de mat te vegen om de schade voor haar partij te beperken.

Waarnemers zien in de reeks “incidenten” een rode draad: de tegenstell­ingen tussen harde en softe Brexiteers binnen het kabinet. Een evenwicht dat May zorgvuldig uitbalance­erde bij de samenstell­ing ervan. Elke gelegenhei­d zou nu gebruikt worden om de “tegenstand­er” voetje te lichten. Wat dat betreft, is ook de scandaliti­s in evenwicht: Patel, Johnson en Leadsom zijn pro harde Brexit, Green, Fallon en Garnier tegen. Als de regering May echt aan het kapseizen is, dan lijkt het er sterk op dat de constructi­e van haar schip het in twee doet scheuren.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Mayday voor Theresa May. Waarnemers zien in de reeks “incidenten” een rode draad: de tegenstell­ingen tussen harde en softe Brexi
teers binnen het kabinet.
FOTO AFP Mayday voor Theresa May. Waarnemers zien in de reeks “incidenten” een rode draad: de tegenstell­ingen tussen harde en softe Brexi teers binnen het kabinet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium