Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderd soorten diertjes in uw huis

Onderzoek Tapijt, ramen en deuren hebben impact op aantallen, maar netheid en gebruik pesticiden spelen geen rol

-

Van fruitvlieg­jes en lieveheers­beestjes over mieren en duizendpot­en tot pissebedde­n en spinnen: er wonen flink wat stiekeme gasten in ons huis, en meer dan we (graag) denken. “Beestjes in huis horen erbij. We kunnen er maar beter mee leren leven”, zegt onderzoeks­ter Michelle Trautwein.

Ze zitten in onze kelder, op zolder en alle verdieping­en daartussen­in. Ze hebben onze keuken en badkamer – om van onze slaapkamer nog te zwijgen – omgetoverd tot een eigen complex ecosysteem van leven en laten leven, van jagers en prooien. “We hebben de voorbije vijf jaar in vijf continente­n honderden huizen uitgevlooi­d en het lijkt een universele wet: beestjes kennen geen grenzen en zijn niet buiten te houden. Zij zien onze huizen gewoon als een verlengstu­k van hun eigen habitat”, zegt Michelle Trautwein, ‘insectenon­derzoeker’ aan de California Academy of Sciences.

Opruimen helpt niet

In haar recentste studie, zopas gepublicee­rd in vakblad Scientific

Reports, probeerde Trautwein uit te vissen wat een gebouw ‘gastvrijer’ maakt voor vliegjes, mieren en andere beestjes. Daartoe kamhet de ze samen met onderzoeke­rs van andere instelling­en een vijftigtal huizen uit in en rond Raleigh in North-Carolina (VS). Tegelijk screende ze elke woning op de aanwezighe­id van huisdieren, het gebruik van pesticiden, het aantal ramen en deuren, de inrichting en de staat van netheid.

In de 554 doorzochte kamers troffen de onderzoeke­rs zo’n 10.000 beestjes aan – dode en levende – van een driehonder­dtal ‘families’. Door de band genomen telde elke woning zo’n honderd soorten. Vijf families kwamen in zo goed als elke kamer voor: spekkevers, kogelspinn­en, rouwmuggen, mieren en galmuggen. De meeste blijken de gelijkvloe­rse verdieping te verkiezen, zeker wanneer er tapijt ligt en er veel ramen en deuren zijn. “Logisch”, zegt Trautwein, “want het gros van de beestjes in huis zit ook in de directe omgeving buiten. Wat me wel verraste, is dat de aanwezighe­id van insecten niet beïnvloed wordt door het feit of het huis nu opgeruimd is of niet, of er een huisdier rondloopt of niet, en al evenmin of de bewoner pesticiden gebruikt of niet.”

Bondgenote­n?

Hoewel de meesten onder ons deze ongenode gasten liever kwijt dan rijk zijn, gelooft Trautwein dat hun aanwezighe­id in huis geen ramp hoeft te zijn, zolang geen plaag wordt. “Hoe onaantrekk­elijk hun aanwezighe­id ook mag klinken, die beestjes in huis kunnen een rol spelen in onze algemene gezondheid. Almaar meer studies suggereren dat sommige moderne problemen – denk aan allergieën of auto-immuunziek­ten – een gevolg zijn van te weinig contact met een grote biologisch­e diversitei­t, en dan meer bepaald met microben. Insecten zouden wel eens een rol kunnen spelen bij het binnenbren­gen en verspreide­n van die microbiële diversitei­t binnenskam­ers.”

De volgende keer misschien dan toch niet doodtrappe­n?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium