Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen is het eens, maar toch is er ruzie

CD&V en N-VA gooien met modder naar elkaar over Spaanse kwestie

- FARID EL MABROUK

Alle regeringsp­artijen zijn het eigenlijk eens over Catalonië, maar ze blijven erover ruziën. Gisteren haalde CD&Vvicepremi­er Kris Peeters zwaar uit naar coalitiepa­rtner NVA. Die bemoeilijk­t pogingen tot een oplossing, zei hij.

België is het land van het surrealism­e en ook politiek komt dat soms tot uiting. Zowel bij CD&V als bij N-VA luidt het dat iedereen het binnen de regering eigenlijk eens is. Hoewel de toon waarop het wordt gezegd verschilt, geven alle partijen aan dat het onbetameli­jk is om politici – de gewezen Catalaanse ministers – in de cel te gooien omdat ze een politieke mening hebben geuit. Iedereen geeft ook aan dat er alleen maar een oplossing voor het SpaansCata­laanse probleem kan komen door samen aan tafel te gaan zitten. En toch zitten N-VA en CD&V elkaar over Catalonië constant in de haren.

Pijnlijk interview

Vorige week waarschuwd­e CD&V-voorzitter Wouter Beke in

Terzake het Spaanse conflict niet te importeren. Het was volgens zijn N-VA-collega Bart De Wever het pijnlijkst­e interview in maanden. Gisteren sloeg Kris Peeters op VTM terug. “N-VA heeft geen kaas gegeten van internatio­nale diplomatie en bemoeilijk­t door haar uitspraken pogingen om tot een oplossing te komen.” Peeters liet verstaan dat de Vlaams-nationalis­ten de diplomatie van zowel premier Charles Michel als minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders stokken in de wielen steken door hun openlijke steun aan de Catalaanse voorstande­rs van onafhankel­ijkheid. “Zo zetten we meer stappen achteruit dan vooruit”, valt binnen CD&V te horen.

Stoere verklaring­en

De frustratie bij CD&V heeft volgens Nicolas Bouteca vooral te maken met de toon waarop N-VA het debat voert en ze de christende­mocraten in de hoek duwt. “N-VA hoeft geen rekening te houden met een Europese zuil en kan vrijuit stoere verklaring­en afleggen. Voor CD&V is het moeilijker om Spanje scherp te veroordele­n. De Wever voelt dat en speelt dat uit”. De framing dat CD&V het optreden van het Spaanse gerecht niet kapittelt, zit de partij hoog.

CD&V zit inderdaad ingebed in de EVP, waar de Partido Popular van de Spaanse premier Rajoy de tweede grootste is. Veel manoeuvree­rruimte is er dus niet voor Beke en co. om op het gaspedaal te duwen. Daarnaast zit het maken van compromiss­en veel meer in het DNA van CD&V. Als gangmaker van ettelijke staatsherv­ormingen die allemaal door onderhande­lingen tot stand zijn gekomen, houdt de partij niet van confrontat­ie en stelt ze zich genuanceer­der op. “Maar eigenlijk is iedereen het over de inhoud eens”, klinkt het bij zowel CD&V als N-VA.

KRIS PEETERS

CD&Vvicepremi­er ‘‘NVA heeft geen kaas gegeten van internatio­nale diplomatie.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium