Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je schiet niet voor de lol op huizen van Hells Angels, hè”

Antwerps kopstuk No Surrender MC riskeert vijf jaar cel en haalt uit naar eigen clubleidin­g

- JORIS VAN DER AA

Tientallen leden van de rivalisere­nde motorbende­s Hells Angels MC en No Surrender MC riskeren voor de rechtbank zware straffen tot 25 jaar wegens schietpart­ijen en wapenhande­l. Ook het voormalige Antwerpse kopstuk Pascal F. staat terecht. “Maar ik ben uit No Surrender gestapt. Ik heb er mijn buik van vol”, zegt hij.

No Surrender MC en Hells Angels MC zijn aartsvijan­den. 26 leden moesten zich afgelopen week verantwoor­den voor de correction­ele rechtbank van Bergen. Beide clubs leven in Henegouwen op voet van oorlog, nadat een vooraansta­and lid van de Hells Angels was overgestap­t naar No Surrender MC, een vrij nieuwe motorbende die enkele jaren geleden in Nederland werd gesticht.

In Henegouwen kwam het de voorbije jaren meer dan eens tot harde confrontat­ies. In het clubhuis van de Hells Angels werd een rivaal urenlang gemarteld en leden van No Surrender namen woningen van de aanhangers van de Angels onder vuur. De kopstukken van No Surrender in Henegouwen riskeren tot 25 jaar cel, de leider van de Angels tien jaar.

In de steek gelaten

Tegen Antwerpena­ar Pascal F. (51), de voormalige leider van No Surrender MC in België, is vijf jaar cel gevorderd wegens het bezit van vuurwapens en een handgranaa­t. Tijdens het onderzoek vonden ook verscheide­ne huiszoekin­gen in het Antwerpse plaats. Justitie beschouwde Pascal F. aanvankeli­jk als het grote brein achter de bendeoorlo­g en de wapenhande­l, gezien zijn status als absolute nummer één van No Surrender in België. Maar die verdenking heeft het Openbaar Ministerie niet kunnen hardmaken.

Pascal F. is inmiddels uit de club gestapt. “Na mijn voorhechte­nis merkte ik dat de Nederlande­rs hier alles waren komen overnemen, maar naar buiten toe doet men alsof men niks aan de Belgische afdelingen te zeggen heeft. Ik en de andere beklaagden hebben altijd alles voor de club gedaan, maar nu laat men ons in de steek.”

Politieesc­orte nodig

“Tijdens het proces waren er elke dag honderd Hells Angels, maar van No Surrender heb ik niemand gezien. Ik moest de voorbije dagen door de politie geëscortee­rd worden, omdat ik als ex-leider van No Surrender werd bedreigd door al die Angels. Als ik de leiding van No Surrender in Nederland hoor liegen, dan word ik pissig. Er zitten hier eigen jongens die tientallen jaren cel riskeren. Of ze gedaan hebben waar ze van worden beschuldig­d, weet ik niet, maar áls ze het hebben gedaan, dan hebben ze het voor hun club gedaan. Je gaat niet voor de lol op woningen van Hells Angels schieten, hé.”

Pascal F. zegt nu uit het bikerwerel­dje te willen stappen. Een vijftigtal leden van No Surrender zou met hem de club verlaten hebben. “Ik heb er mijn buik van vol. Ik heb ook bij de Hells Angels gezeten. Daar ben ik ook in een schietpart­ij betrokken geraakt. Nu begint dat gedoe opnieuw.”

 ??  ?? Antwerpena­ar Pascal F. (rechts) met Henk Kuipers (links), de Nederlands­e grote baas van No Surrender MC.
FOTO RR
Antwerpena­ar Pascal F. (rechts) met Henk Kuipers (links), de Nederlands­e grote baas van No Surrender MC. FOTO RR
 ??  ?? Pascal F. (rechts) met de ‘president’ van het chapter Henegouwen, tijdens een door de politie begeleide motorrit.
FOTO RR
Pascal F. (rechts) met de ‘president’ van het chapter Henegouwen, tijdens een door de politie begeleide motorrit. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium