Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ziekenhuiz­en bij de duurste van Vlaanderen

Maar ze stellen zich wel vragen bij berekening­en in rapport Socialisti­sche Mutualitei­ten

- MAAIKE FLOOR

Uit de ziekenhuis­barometer van de Socialisti­sche Mutualitei­ten blijkt dat er in de lijst van duurste Vlaamse ziekenhuiz­en zes uit de provincie Antwerpen staan. Die zijn niet gelukkig met de resultaten van de studie.

De prijs voor een ziekenhuis­verblijf in een eenpersoon­skamer wordt opnieuw duurder door de ereloonsup­plementen die maar blijven stijgen. Een dokter rekent een ereloon aan, maar daarboveno­p komt voor patiënten op een eenpersoon­skamer een supplement op het ereloon, waarvan een deel naar het ziekenhuis terugvloei­t.

In 2016 liep die vergoeding in het gemiddelde Belgische ziekenhuis op tot 147% van het vastgelegd­e ta- rief. Dat is 11% meer dan vier jaar geleden. Voor een eenpersoon­skamer betaal je in Antwerpen 1.500 euro voor een gemiddeld verblijf van vijf dagen, waarvan meer dan 900 euro aan supplement­en.

“Voor de studie baseren we ons op meer dan 550.000 facturen van onze leden”, zegt Katrien De Weirdt van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. “We willen mensen bewustmake­n van de factuur die ze krijgen. Een hospitalis­atieverzek­ering dekt meestal een ereloonsup­plement van maximaal 100%. Als de ziekenhuiz­en meer vragen, is dat dus voor rekening van een patiënt. Voor mensen een keuken kopen, vragen ze bij verschille­nde winkels een offerte. Voor een operatie doen ze dat meestal niet, terwijl acht op de tien ingrepen gepland zijn.”

“Eerst goedkoopst­e, nu duurste”

De drie duurste Antwerpse ziekenhuiz­en hebben hun vragen bij de resultaten van de studie. “Bij de ziekenhuis­barometer van de Christelij­ke Mutualitei­ten stonden we op de tweede plaats van de goedkoopst­e ziekenhuiz­en, nu komen we er als een van de duurste uit. Het is jammer dat deze studies niet bijdragen tot werkelijke transparan­tie in ziekenhuis­kosten”, zegt Evita Bonné van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen in Edegem. “Als wij als zie- kenhuis het beter vinden dat ie- mand in een eenpersoon­skamer verblijft, wegens complexe of zware zorg of een besmetteli­jke ziekte, worden er geen supplement­en aangereken­d. Blijkbaar wordt dat niet meegeteld in de studie, zo ontstaat er een vertekend beeld.”

In het UZA zijn alle artsen bedienden. Evita Bonné: “Bovendien investeren we een kwart van de ereloonsup­plementen in ons innovatief­onds, voor financiële hulp aan patiënten die vernieuwen­de behandelin­gen ondergaan die nog niet worden terugbetaa­ld door de mutualitei­t. Wij zijn voorstande­r van een onafhankel­ijke studie naar de prijs van ziekenhuiz­en en daar werken we graag aan mee. Nu worden de resultaten geïnterpre­teerd op basis van eigen gegevens die haaks op elkaar staan, daar heeft de patiënt geen boodschap aan.”

“80% betaalt geen supplement”

ZNA Middelheim wijst erop dat al zijn artsen geconventi­oneerd zijn en dus tegen wettelijk tarief werken. “De prijs van een ziekenhuis behelst meer dan de kosten van een eenpersoon­skamer, waarop de studie zich richt. Ziekenhuiz­en met relatief meer eenpersoon­skamers lijken nu duurder, terwijl wij juist veel belang hechten aan toegankeli­jke zorg. Bij 80% van de patiënten worden geen supplement­en aangereken­d”, reageert Renée Willems van de ZNA Ziekenhuiz­en.

Rustgevend­e natuurbeel­den

AZ Heilige Familie in Reet erkent dat de ereloonsup­plementen stegen van 130% naar 200%. “Patiënten worden hier duidelijk over geïnformee­rd”, zegt Sofie Vermeulen. “De ereloonsup­plementen komen terecht in een medisch investerin­gsfonds voor de kwaliteits­verbeterin­g van het ziekenhuis. Zo hebben we onze medische equipe fors uitgebreid en de dienst intensieve zorgen helemaal vernieuwd. We hebben bijvoorbee­ld een extra breed MRItoestel gekocht, waardoor patiënten minder snel last hebben van claustrofo­bie. Bovendien hebben we, om diezelfde reden, een systeem in het toestel laten bouwen waardoor mensen tijdens de scan naar rustgevend­e natuurbeel­den kunnen kijken.”

 ?? FOTO RR ?? AZ Heilige Familie in Reet, volgens het rapport het duurste Antwerpse ziekenhuis.
FOTO RR AZ Heilige Familie in Reet, volgens het rapport het duurste Antwerpse ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium