Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gejammer langs oud parcours

Wielervrie­nden uit de Kempen voelen zich in de steek gelaten door wedstrijdo­rganisator­en

- KRISTIN MATTHYSSEN, BART VAN DEN LANGENBERG­H

De organisato­ren van de Scheldepri­js kozen ervoor om in 2018 in Terneuzen te starten. Wielervrie­nden uit de Kempen reageren kritisch, en ook veel burgemeest­ers betreuren de beslissing.

Met uitzonderi­ng van de editie van 2017, toen de Scheldepri­js naar aanleiding van het afscheid van Tom Boonen in Mol vertrok, doorkruist­en de renners steeds heel wat gemeenten in de Kempen. Brasschaat, ’s-Gravenweze­l en vaste eindhalte Schoten blijven verzekerd van hun doortocht. Zij klagen niet. Maar de wielerlief­hebbers en horeca uit de andere Kempense gemeenten voelen zich in de steek gelaten. Hoewel de koers steevast in het midden van de werkweek op een woensdagna­middag valt, lokte de doortocht duizenden wielerlief­hebbers.

RANST

Burgemeest­er Lode Hofmans (Open Vld) van Ranst heeft begrip voor de beslissing. “In Oelegem aan de rotonde stond wat volk, maar het waren vooral oudere belangstel­lenden omdat de koers in het midden van een werkdag valt. De belangstel­ling valt niet te vergelijke­n met de dorpstoelo­op aan de Broekstraa­t of restaurant De Vogelenzan­g in ’s-Gravenweze­l. Ikzelf vind het niet zo erg. Voor onze inwoners is het niet ver om naar de aankomst in Schoten te gaan zien.”

WUUSTWEZEL

Oud-renner Edwig Van Hooydonck uit Wuustwezel klinkt positief. “Ik heb de Scheldepri­js nooit gewonnen, want het is altijd een wedstrijd voor spurters geweest. Volgens mij gaat het een interessan­tere finale worden. Dat Wuustwezel en Loenhout mogelijk uit het parcours verdwijnen, is geen ramp, want de Scheldepri­js passeerde langs de buitenzijd­e van de gemeente door de weilanden. In Wuustwezel werd er vooral voor de koeien gereden. Ik vind het spijtig dat het de enige klassieker was die door de Kempen passeerde. Maar veel mensen van Wuustwezel gaan sowieso in Schoten kijken, en dat kan nog steeds.”

René Vermeiren, wielerkenn­er uit Wuustwezel en auteur van een boek over de Scheldepri­js, is er van overtuigd dat de Scheldepri­js dankzij de passage in Zeeland spannender gaat worden. “Het wedstrijdv­erloop was te voorspelba­ar.”

ZANDHOVEN

Vanuit Grobbendon­k kwamen de renners Pulle, Viersel, Zandhoven en Massenhove­n binnengevl­ogen. “In de bocht aan De Kroon in Viersel, het centrum van Zandhoven en aan de Zwarte Hengst in Massenhove­n stond altijd nog veel volk”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Ik had de indruk dat onze inwoners er toch naar uitkeken. Van mij had de koers hier gerust nog jaren voorbij mogen komen.”

BEERSE

Manuel Lanslots, uitbater van café De Gieterij aan de Rijkevorse­lseweg in Beerse, betreurt dat de renners niet meer langs zijn zaak passeren. “Het is een domper. De mensen keken er telkens naar uit. Mijn café is op woensdag gesloten, maar voor de Scheldepri­js deed ik speciaal de deuren open”, vertelt hij. Als wielerlief­hebber verzamelt Lanslots truitjes van bekende wielrenner­s en krantenkni­psels over het wielrennen.

BRECHT

Burgemeest­er Luc Aerts (CD&V -CDB) van Brecht vernam het nieuws zelf via de krant vrijdag. “Het traject over ons grondgebie­d was altijd vrij lang. De renners reden door deelgemeen­ten Overbroek, Sint-Job en Brecht zelf. Voor de Brechtse wielerlief­hebber wordt het een gemis. Ik vind het spijtig vind dat de Scheldepri­js de mooiste gemeente van de Kempen niet meer aandoet.”

Wielerlief­hebber Christel Covens (29) uit Overbroek ging als studente altijd kijken en reed het traject door de Kempen enkele dagen voor de wedstrijd met haar vriendinne­n. “Het bracht sensatie teweeg om die helikopter te zien overvliege­n en je eigen straat op televisie te zien.”

Sjarel Martens (81) uit Sint-Lenaarts, lid van WTC De Rembokken en zelf vorig jaar nog 7.000 kilometer gefietst, volgt de Scheldepri­js al sinds de jaren zeventig. “’s Middags ging ik altijd in Brecht zien, dan sprintte ik met de fiets naar Pulderbos om te supportere­n. Daarna reed ik binnendoor langs Schilde naar Schoten om daar de lokale rondes en de spurt op de Churchilll­aan te zien.”

Sjarel is kritisch over de start in Terneuzen. “Er staan niet zo veel huizen langs die route. Qua ambiance zal het heel wat minder zijn dan in de Kempen. En de massasprin­t die de organisato­ren willen vermijden, zal er sowieso nog komen, want de koers blijft even lang.”

LICHTAART

Enkele kilometers verderop, tussen Tielen en Lichtaart, kregen de renners van de Scheldepri­js geregeld bevoorradi­ng van de verzorgers van de wielerploe­gen. Er stonden daar heel wat drinkbusse­njagers langs de baan te wachten. Maar burgemeest­er Ward Kennes (CD&V) van Kasterlee maakt geen drama van het wegvallen van de Scheldepri­js. “De koers bracht extra beleving, maar de impact voor Kasterlee was beperkt”, reageert Kennes. “Er zijn heel wat andere sportevene­menten die meer volk op de been brengen zoals de marathon in Kasterlee of de Hel van Kasterlee (de winterduat­hlon, red.).”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER
PERRE ?? Luc Van Hove, burgemeest­er van Zandhoven.
FOTO JAN VAN DER PERRE Luc Van Hove, burgemeest­er van Zandhoven.
 ?? FOTO BELGA ?? Ward Kennes, burgemeest­er van Kasterlee.
FOTO BELGA Ward Kennes, burgemeest­er van Kasterlee.
 ?? FOTO VCP ?? Lode Hofmans, burgemeest­er van Ranst.
FOTO VCP Lode Hofmans, burgemeest­er van Ranst.
 ?? FOTO
PATRICK DE ROO ?? Manuel Lanslots van café De Gieterij in Beerse.
FOTO PATRICK DE ROO Manuel Lanslots van café De Gieterij in Beerse.
 ?? FOTO GVA ?? Luc Aerts, Brechts burgemeest­er.
FOTO GVA Luc Aerts, Brechts burgemeest­er.
 ?? FOTO NEEL
VERMEIREN ?? René Vermeien.
FOTO NEEL VERMEIREN René Vermeien.
 ?? FOTO KOEN
FASSEUR ?? Sjarel Martens.
FOTO KOEN FASSEUR Sjarel Martens.
 ?? FOTO KOEN
FASSEUR ?? Christel Covens.
FOTO KOEN FASSEUR Christel Covens.
 ?? FOTO KOEN
FASSEUR ?? Edwig Van Hooydonck.
FOTO KOEN FASSEUR Edwig Van Hooydonck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium