Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze rende nog weg, maar struikelde”

Vlaamse Sabine Goossens (57) vertrappel­d door olifant

- FRANK POOSEN GEERT VAN BAELEN

Een woeste olifant heeft zaterdagav­ond in de Maramba River Lodge in Livingston­e in het zuiden van Zambia twee toeristen vertrappel­d. De Vlaamse Sabine Goossens (57) uit het Limburgse Neerpelt en de Nederlande­r Wim van Griensven (64) overleefde­n het niet.

Het waren de laatste dagen van de vakantie van Sabine Goossens. Tien jaar geleden trok ze naar Afrika, waar ze een tentenlodg­e uitbaat in Mikumi, Tanzania. Nu vergezelde ze de Nederlande­r Wim Van Griensven en diens dochter en schoonzoon tijdens een trip naar Namibië. Op de terugweg naar Tanzania maakten ze een tussenstop in Zambia, in de Maramba River Lodge. Zaterdag merkten ze in de buurt van hun lodge een kudde gestressee­rde olifanten.

Geen schijn van kans

“Mijn zus kent die dieren goed”, zegt haar zus Eveline. “De dochter van Wim vertelde me dat Sabine iedereen aanmaande om zich uit de voeten te maken.”

Toen een olifant in hun richting kwam aandraven, moesten ze rennen voor hun leven. Sabine struikelde en viel. Wim probeerde haar nog weg te trekken, maar de woeste olifant werkte hen allebei tegen de grond. Ze hadden geen schijn van kans. “Het ging ontzettend snel. Binnen een minuut was alles voorbij”, zegt Theresa Lermer van de Maramba River Lodge.

Olifanten doden elk jaar tientallen mensen in Afrika, doorgaans arme dorpelinge­n die in hetzelfde leefgebied wonen als de dieren, die het met almaar minder ruimte moeten doen. Toeristen zijn heel zelden slachtoffe­r van de dieren.

De eerste berichten die vanuit Zambia doorsijpel­den zouden niet correct zijn. Volgens plaatselij­ke kranten zouden Sabine Goossens en haar Nederlands­e reisgezel zich te dicht bij een kudde olifanten gewaagd hebben om een foto te nemen. “Sabine kénde die dieren als geen ander. Ze begeleidt heel vaak wandelsafa­ri’s. Ze weet wat de gevaren zijn en zal zeker nooit te dicht komen. Een olifant voelt zich dan in de hoek gedreven en haalt uit”, zegt de Britse Bruce Fox, de general manager van Fox Safari Camps.

Vanavond reist Eveline af naar Zambia om afscheid te nemen van haar zus. “Ze krijgt een laatste rustplaats in Afrika. Ik wil haar uitstrooie­n in het safaripark in Mikumi. Op die manier wordt ze zelf een deel van de Afrikaanse bodem, waar ze zo veel van hield.”

 ?? FOTO RR ?? Sabine Goossens zal in Afrika begraven worden.
FOTO RR Sabine Goossens zal in Afrika begraven worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium