Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogspanni­ng na vermissing Hariri

Libanese premier mogelijk met huisarrest in Saudi-Arabië

- KRISTOF SIMOENS

Vorige week kondigde de Libanese premier Saad Hariri in SaudiArabi­ë totaal onverwacht zijn ontslag aan, omdat hij vreest voor zijn leven. Meteen haalde hij snoeihard uit naar Iran. Maar in het MiddenOost­en is niets wat het lijkt, zo blijkt een week later. Zo is de expremier niet meer gezien sinds zijn aankondigi­ng en wordt de betrokkenh­eid van de Saudi’s in deze historie steeds duidelijke­r.

Nog geen jaar na zijn aanstellin­g als premier van Libanon nam Saad Hariri (47) ontslag. Op de Saudische zender Al-Arabiya haalde hij in één beweging uit naar Iran en de door de ayatollahs gesteunde Hezbollah, die nochtans deel uitmaakt van zijn ‘regering van nationale eenheid’. “Iran zaait opstand, verwoestin­g en ondergang met zijn bemoeienis in Libanon, Syrië, Irak, Bahrein en Jemen, gedreven door een diepe haat voor de Arabische natie en een overweldig­end verlangen die te vernietige­n en te controlere­n.” Hij zei te vrezen voor zijn leven en verwees naar zijn vader, oudpremier Rafik Hariri. Die kwam in 2005 om het leven bij een bomaanslag van Hezbollah in hartje Beiroet. “We leven in een sfeer die lijkt op de omstandigh­eden net voor de moord. En ik heb gemerkt dat iemand het nu op mij heeft gemunt.”

“Krankzinni­g” scenario

Een week later rammelt dat verhaal langs alle kanten. De Libanese president Michel Aoun spreekt zelfs onomwonden van een “ontvoering” en eist van de Saudi’s uitleg over het lot van Hariri en waarom die nog altijd niet is teruggekee­rd naar zijn land.

“Een krankzinni­ge affaire”, zegt Midden-Oostenkenn­er Paul Aarts. “Volgens mijn info was Hariri door de Saudi’s uitgenodig­d en was hij zich bij aankomst in Riyad van geen kwaad bewust. Later die dag kondigt hij dan totaal onverwacht zijn ontslag aan en steekt hij een anti-Iraanse tirade van jewelste af. Wat zich daartussen heeft afgespeeld, daar kunnen we enkel naar gissen. Vreemd, heel vreemd.”

En het wordt nog vreemder. Want waar zit Hariri? Geen kat die het weet. Er zijn wel foto’s opgedoken van de (ex-)premier met de Saudische koning Salman. En volgens de Franse buitenland- minister Jean-Yves Le Drian zou hij de kroonprins van Abu Dhabi hebben bezocht. “En dus denken we dat hij vrij is om te gaan waar hij wil”, voegde Le Drian er nog aan toe.

Dat ene zinnetje zwengelde de geruchtenm­olen aan die al op volle toeren draait sinds de Libanese krant Al-Akhbar had geschreven dat de Saudi’s Hariri tot ontslag hebben gedwongen. Volgens de Hezbollahg­ezinde krant zou de premier bij aankomst in Riyad zijn overgebrac­ht naar het luxehotel Ritz-Carlton – waar sinds vorige week tientallen van corruptie verdachte prinsen en zakenlui ‘gevangen’ zitten – en kreeg hij huisarrest in een aanpalende villa. Hij moest zijn telefoons afgeven en zou zijn verhoord rond mogelijke corruptie. Dat onderzoek draait volgens de Franse onderzoeks­site Médiapart om het witwassen van tientallen miljarden via een Saudische firma van Hariri, in opdracht van de familiecla­n van de vorige koning Abdullah.

Gevaarlijk spel

Al is het voor Paul Aarts duidelijk dat de strijd tegen corruptie die kroonprins Mohammad bin Salman vorige week op gang trok, louter politieke doelen dient. “Zelfs het ontslag van Hariri past in dat plaatje. De nieuwe sterke man is volop bezig zijn macht intern te versterken. En hoe kan dat beter dan door de diepgewort­elde obsessie van de Saudi’s jegens Iran aan te wakkeren?”

“Riyad ziet Hariri al langer als een slappeling die te weinig doet tegen de groeiende invloed van Iran en de toenemende macht van Hezbollah, dat zich in Libanon meer en meer gedraagt als een staat binnen een staat. Door Hariri tot ontslag te dwingen en te laten uithalen naar Iran, heeft de kroonprins extra munitie om te beweren dat Libanon nu meer dan ooit aan het handje loopt van Iran. En begin vorige week was er ook al de onderschep­te raket die de door Iran gesteunde rebellen vanuit Jemen hadden afgevuurd op Riyad.”

Hoe dat alles gaat aflopen? “Dat kan niemand voorspelle­n. Maar dat de Saudische kroonprins een gevaarlijk spel speelt, is duidelijk. Misschien hoopt hij stiekem dat hij Israël kan inspireren om militair op te treden tegen Hezbollah in Libanon. En dan dreigt het conflict volledig uit de hand te lopen”, vreest Paul Aarts. “Van de Amerikanen hoeven we niet veel te verwachten. Zowel president Trump als zijn schoonzoon Jared Kushner, de man die het Israëlisch-Palestijns­e conflict moet oplossen, heeft zich al achter Saudi-Arabië geschaard. De kleinste vonk kan nu het vuur in de pan jagen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Er doken wel foto’s op van een ontmoeting van Hariri en de Saudische koning Salman vorige week. Maar waar de Libanese (ex)premier nu zit, weet niemand.
FOTO REUTERS Er doken wel foto’s op van een ontmoeting van Hariri en de Saudische koning Salman vorige week. Maar waar de Libanese (ex)premier nu zit, weet niemand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium