Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen nog beter voorbereid­en op verkeer”

Schepen Marinower breidt aantal verkeerswe­ken in Antwerpse scholen uit

- MAAIKE FLOOR

Dit jaar wordt in twintig scholen een verkeerswe­ek georganise­erd door de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV). Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) breidt dat aantal voor volgend jaar uit naar dertig.

Op de speelplaat­s van avAnt, de provincial­e secundaire school in de Jacob Jordaensst­raat, crossen een stuk of acht leerlingen rond met de fiets. Ze moeten elkaar achtervolg­en en kijken of ze zelf door iemand op de hielen worden gezeten. “Zo leren ze achterom kijken terwijl ze aan het fietsen zijn”, vertelt lesgever Lien Meulendijk­s van het VSV. “Met spelende opdrachten proberen we de kinderen vaardighed­en bij te brengen die ze elke dag nodig hebben op straat.”

Lorriane Midodji (12) is apart aan het oefenen. Zij heeft nooit een fiets gehad en kan dus nog niet echt fietsen. “Mijn zussen en broer wel, maar die hebben ook een fiets. Ik zou er nu ook wel een willen, want het is best tof”, vertelt ze.

Campusdire­cteur Joke Craen is blij met de externe lesgevers die de leerlingen van de eerste graad op verschille­nde manieren bijspijker­en. “We besteden zelf natuurlijk ook aandacht aan verkeersve­iligheid, maar met deze extra lessen blijft het hopelijk nog beter hangen. Ik sta geregeld zelf aan de schoolpoor­t en zie dat de jongeren roekeloos kunnen zijn. Ik houd soms mijn hart vast.”

Behalve fietsen, leren de jongeren ook fietsen herstellen en krijgen ze een quiz met meerkeuzev­ragen. De leerlingen moeten bijvoorbee­ld antwoorden op de vraag wat een bepaald verkeersbo­rd betekent, weten wanneer je verlichtin­g aan moet zetten en een fietssugge­stiestrook kunnen herkennen.

“In totaal bereiken we met dit project duizenden leerlingen per jaar”, zegt Claude Marinower. “Vroeger zat verkeersed­ucatie bij de politie, maar sinds 2015 zorgt de stad daarvoor. Na de evaluatie van vorig jaar hebben we beslist dat er nood was aan extra focus voor middelbare scholen. Dit project zorgt daarvoor.”

Een verkeerswe­ek van het VSV kost 1.000 euro. Scholen die niet geselectee­rd zijn door de stad kunnen ook zelf een verkeerswe­ek boeken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen Claude Marinower.
FOTO JORIS HERREGODS Schepen Claude Marinower.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium