Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bruine kroeg open je niet zomaar, zoiets heeft tijd nodig om te rijpen”

Cafés op Stadswaag en Paardenmar­kt schikken zich naar veranderen­de wijk rondom

-

Vorig week schreef uw krant nog over café Köln, dat eind november sluit. Als reden werd aangehaald dat de buurt rond de Stadswaag veel stiller is dan vroeger. Maar hoe zou dat komen? We vroegen het aan enkele buurtbewon­ers en de uitbaters van café Winning, een bruine kroeg op de Paardenmar­kt die al sinds 1969 bestaat en nog steeds springleve­nd is.

Het is vrij rustig als we ’s middags café Winning binnenstap­pen. “We hebben vanavond een quiz. Dan komen veel stamgasten later zodat ze nog nuchter genoeg zijn om de vragen te beantwoord­en,” lacht Dave, die de zaak van zijn moeder overnam en ze samen met echtgenote Nadj uitbaat.“Het café heet nu trouwens Broodwinni­ng omdat we ook lichte maaltijden zoals een hamburger of een portie boerenkop serveren. Een extra service, zodat het leefbaar blijft.” Nadj: “Dat is de eeuwige vraag: hoe kan je klanten blijven prikkelen? Je kan niet gewoon achter de toog blijven staan en afwachten. Zo willen we vanaf februari maandelijk­s een comedyavon­d organisere­n. Verder komt de Entente Anversoise – een vereniging van supporters van Antwerp, Beerschot en Berchem Sport – hier elke maand een pintje drinken.”

De vier beenhouwer­kes

Dave werd om de hoek, in de Pieter van Hobokenstr­aat, geboren: “Vroeger was dit een volkse buurt met een kiekenpoel­ier, een viswinkel, de vier beenhouwer­kes... Maar die hebben het moeten afleggen tegen de grootwaren­huizen. Of ze hadden geen kinderen die de zaak wilden overnemen.” Zelfs de legendaris­che doe-hetzelfzaa­k De Drie Hamerkens houdt het voor bekeken en dat geldt ook voor drogist Edelweiss, nadat de uitbaatste­r op 92-jarige leeftijd overleed. “Ze heeft er tot haar laatste dag gewerkt”, weet Dave. “Ik denk dat wij in de buurt nu de oudste zaak hebben. Vroeger had je op de Paardenmar­kt alleen al minstens tien cafés. Van die cultuur blijft niet veel meer over. Je kan trouwens geen bruine kroeg openen, dat word je geleidelij­k. Onze stamgasten die hier al veertig jaar komen, maken het café tot wat het is. Zij en de cafébaas, die er zo vaak mogelijk zelf moet zijn.”

Dave: “Ik merk dat door de invloed van het Eilandje en het MAS ons publiek evolueert. Niet langer alleen buurtbewon­ers, maar ook toeristen en mensen uit bijvoorbee­ld Brasschaat, die in de buurt

 ??  ??
 ??  ?? Stamgast Cois in café Winning.
Stamgast Cois in café Winning.
 ??  ?? Bart woont al 15 jaar in de buurt.
Bart woont al 15 jaar in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium