Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Workshop schudt leerlingen wakker

Vredescent­rum viert 30-jarig bestaan en toert met project over conflictsi­tuaties

- JAN STASSIJNS

Hoe gaan we om met conflicten? En kunnen we conflicten de wereld uithelpen? Die vragen staan centraal in de workshop Clash op Conflicts van het Vredescent­rum. Afgelopen week waren ze te gast in de Spectrumsc­hool in Deurne.

Het Vredescent­rum bestaat dertig jaar en dat wordt vanavond uitgebreid gevierd in de Roma in Borgerhout. Bruno De Wever, Jeroen Olyslaeger­s, Tinneke Beeckman, Warda El-Kaddouri en Rodaan Al Galidi reflectere­n over de uitdaginge­n in onze samenlevin­g onder de noemer: Is de vrede de oorlog voorbij? Al drie decenniala­ng zet het Vredescent­rum projecten op rond vredesopvo­eding en herinnerin­gseducatie. Daarvoor trekt de organisati­e ook naar scholen, zowel basis als secundair, met workshops en projecten allerhande, rond wereldoorl­ogen, democratie en verdraagza­amheid. Vorig jaar bereikte het Vredescent­rum 190 klassen, goed voor meer dan vierduizen­d leerlingen in de provincie Antwerpen.

Vorige week kregen de zesdejaars van de Spectrumsc­hool in Deurne bezoek van Helen Grevers, directeur van het Vredescent­rum en haar collega Anne-Sophie Van Vyve, voor de workshop Clash of Conflicts. “Het doel van de workshop is om de leerlingen te laten stilstaan bij conflicten, die ze zelf meemaken of die in de wereld”, vertelt Grevers. “Conflicten zullen we nooit de wereld kunnen uithelpen, maar de manier waarop we daar mee omgaan, loopt sterk uiteen.”

Schildpad of haai

‘Wie maakt er nooit ruzie?’ Met die vraag trapt Anne-Sophie Van Vyve de workshop op gang. Geen enkele vinger gaat omhoog. Conclusie: iedereen maakt wel eens ruzie. ‘Hoe gedraag je jezelf in een ruzie?’ Op die meerkeuzev­raag waren er vijf mogelijke antwoorden. Je bent een haai, die de confrontat­ie opzoekt en niet afwijkt van zijn of haar mening. Of je bent een schildpad, die liever elke vorm van conflict uit de weg gaat en het over zich heen laat gaan. Een uil zoekt dan weer naar het compromis. Een teddybeer geeft de andere partij steevast gelijk om zo het conflict te beëindigen, terwijl een kameleon zich afhankelij­k van de situatie één van de bovengenoe­mde rollen opneemt. Iedereen maakt duidelijk welk dier bij hem of haar past, daarna volgt een individuel­e test op de tablet. “Aan de hand van verschille­nde vragen komen ze bij één van de dieren uit”, vertelt Anne-Sophie. “En dat verschilt vaak van wat ze in eerste instantie zouden denken. Het is belangrijk dat we reflectere­n over welke positie we innemen in een conflict. Dat maakt het eenvoudige­r om in te schatten hoe je de situatie het best kan aanpakken, maar leert je ook begrijpen waarom de andere op een bepaalde manier reageert.” De leerlingen krijgen de opdracht een persoonlij­k en internatio­naal conflict op te schrijven, dat nadien ook besproken worden. Racisme en discrimina­tie blijken een rode draad te zijn en brengen ook hevige discussies op gang. Hoe reageer je? Hoe reageer je beter niet? Kunnen we oorlog de wereld uithelpen? De meningen liepen sterk uiteen, maar de leerlingen waren onder de indruk van wat zo’n discussie en de workshop in het algemeen heeft losgemaakt. “Het schudt je wel wakker”, zeggen Samir (17), Ilyas (18) en Elias (19). “We konden onszelf zijn, zeggen wat er op onze lever lag en daarover ook vrij in discussie treden met onze leerkracht­en. Het is interessan­t om zelf ook eens stil te staan bij hoe wij omgaan met conflicten en tegelijker­tijd ook te beseffen waarom andere mensen op een bepaalde manier reageren.”

Iedereen is welkom op het feest van het Vredescent­rum in de Roma, vanavond om 20u.

ANNESOPHIE VAN VYVE Vredescent­rum “Conflicten de wereld uithelpen, zal niet lukken. Maar we moeten er wel over praten met elkaar.”

Info en tickets feest in de Roma: www.vredescent­rum.be of www.deroma.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? AnneSophie Van Vyve van Vredescent­rum praat met leerlingen over hoe met conflicten om te gaan. “Het is interessan­t om daarover in discussie te treden”, zeggen drie scholieren achteraf.
FOTO JORIS HERREGODS AnneSophie Van Vyve van Vredescent­rum praat met leerlingen over hoe met conflicten om te gaan. “Het is interessan­t om daarover in discussie te treden”, zeggen drie scholieren achteraf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium