Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tropisch Instituut krijgt vier beelden in de tuin

Philip Aguirre maakt sculpturen op maat van vergeten pareltje

- FRANK HEIRMAN

In de te weinig bekende tuin van het Tropisch Instituut prijken vier beelden van Philip Aguirre. Voorlopig zijn ze van kunststof en blijven ze staan tot februari, maar de droom is ze te realiseren in brons.

Op 23 november opent tussen de Leopoldpla­ats en de Nationales­traat het kunstproje­ct Ecce Homo, waaraan zestig in België werkende kunstenaar­s een bijdrage leveren in galeries, kerken, musea en openbare plekken. Alle grote namen, van Tuymans tot Fabre, zitten erbij, naast vele jongeren. Een blikvanger wordt het ensemble van vier beelden dat Philip Aguirre in de tuin van het Tropisch Instituut plaatste.

Aguirre werd uitgekozen omdat hij vaak Afrika bezocht en er werkte. Het continent heeft een aanwijsbar­e invloed op zijn oeuvre. Hij koos vier maquettes die hij de laatste jaren in zijn atelier in Borgerhout maakte en vergrootte ze op maat van de tuin. Ze werden in kunststof uitgevoerd, maar de droom is dat ze ooit in brons worden gegoten en een definitiev­e plek krijgen. “Daarvoor zullen we sponsors moeten zoeken”, zegt de artiest.

Het centrale beeld toont een figuur die een lichaam voortsleep­t en kreeg de naam Tahrir, naar het plein in Caïro dat in het nieuws kwam tijdens de Arabische Lente. “Ik zag de scène op tv en maakte snel een schets die ik later uitwerkte tot een beeld. Sommigen vinden dat het Bijbelse allures heeft, maar mij doet het ook denken aan Constant Meunier die de zwoegende werkmens vastlegde.”

Tegenover Tahrir plaatste Aguirre Kariatide, een beeld van een vrouw met een man op haar hoofd. “Iedereen die in Afrika is geweest, heeft al gezien hoe vrouwen werkelijk alles op hun hoofd dragen en toch sierlijk lopen.”

De beeldengro­ep wordt vervolledi­gd door twee hoge totems, waarin we huisraad herkennen. “Als er een glas of kommetje sneuvelt in huis, houd ik de brokstukke­n bij. In mijn atelier verwerk ik ze tot totems waarin iets van het voorval bewaard blijft. Dat is de oorspronke­lijke functie van beeldhouwk­unst, in Afrika én in het Westen: de herinnerin­g bewaren en de kracht doorgeven aan de volgende generatie.”

Philip Aguirre presenteer­t tijdens Ecce homo tevens een reeks houtsneden. Als locatie koos hij de jonge boekenwink­el Cronopio in de Kasteelple­instraat 21. “Voor mij horen intieme boekenwink­els bij kunst. Het zijn plekken van rust en ontmoeting”, maakt de kunstenaar reclame. Zijn houtsneden baseert hij op zijn beelden. Zoals de oude meesters wil hij met het medium zijn beelden verspreide­n bij een groter publiek. “Ik heb nu twee reeksen gemaakt, zo’n 36 lino’s, die een kleine atlas vormen van mijn werk.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Philip Aguirre bij een totem aan de ingang van de Kronenburg­straat.
FOTO JEROEN HANSELAER Philip Aguirre bij een totem aan de ingang van de Kronenburg­straat.
 ??  ?? Het centrale beeld ‘Tahrir’.
Het centrale beeld ‘Tahrir’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium