Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Navo tuigt zich op voor strijdtege­n Rusland

- CORRY HANCKÉ

De Navo wil zich beter voorbereid­en op een mogelijke Russische aanval. Er komen twee nieuwe commandopo­sten in Europa en cyberdefen­sie wordt uitgebouwd.

Nu de liefde tussen het Westen en Rusland sterk bekoeld is, bouwt de Navo verder aan de verdedigin­g van ‘Fort Europa’. Op de bijeenkoms­t van de ministers van Defensie van de Navo-lidstaten vorige week is beslist om twee extra commandopo­sten op Europees grondgebie­d te organisere­n.

De defensiesp­ecialisten waren tot de vaststelli­ng gekomen dat de verplaatsi­ng van de troepen soms op hinderpale­n stuitte. Soms moesten die uren aan een grens wachten voor ze mochten passeren, soms waren de bruggen onderweg niet geschikt voor de tientonner­s die erover denderden. De komst van een logistiek centrum moet die problemen oplossen. Het is nog niet bekend waar het zal komen en hoeveel mensen er zullen werken, maar naar verluidt hebben Polen en Duitsland zich aangeboden als gastheer.

Atlantisch commando aan zee

Tegelijk vindt de Navo het noodzakeli­jk om de vaarroute in de Noord-Atlantisch­e Oceaan beter te beschermen. Het is een gebied dat belangrijk is voor de internatio­nale handel en, via kabels op de zeebodem, voor het internatio­naal data- en energiever­keer. Het is ook een gebied waar Navo-waarnemers steeds vaker Russische militaire schepen zien passeren. Op termijn komt daar, in een land dat aan de zee grenst, de andere nieuwe commandopo­st, het zogenaamde Atlantisch­e commando. Volgens diplomaten zijn Spanje en Portugal daarvoor kandidaat.

Verder gaat de Navo serieus investeren in cyberdefen­sie. Ze gaat ervan uit dat Rusland de bron is van de vele cyberstori­ngen die Navo-lidstaten de laatste jaren ondervonde­n hebben. Niet alleen proberen Russische hackers via de sociale media de publieke opinie te beïnvloede­n, maar ze worden ook aangewezen als de daders van de vele cyberaanva­llen op strategisc­he netwerken of plaatsen. De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenber­g, zei daarover in Brussel: “De Navo moet in het cyberdomei­n net zo effectief zijn als in de lucht, op het land en op zee”.

Ergernis

Velen noemen dit de grootste uitbreidin­g van de Navo sinds het einde van de Koude Oorlog, maar dat klopt niet. In 2016 besliste de defensieor­ganisatie om in vier voormalige Oostblokla­nden tegelijk – Polen, Estland, Letland en Litouwen – commandopo­sten te openen waar Navotroepe­n op rotatiebas­is gelegerd werden. Die troepen zouden een eerste Russische aanval moeten afslaan, in afwachting van versterkin­g. De komst van die vier commandopo­sten heeft veel ergernis in Rusland veroorzaak­t, omdat het Kremlin vond dat de Navo daarmee eerder gemaakte afspraken schond, namelijk de belofte dat de Navo nooit naar het oosten zou uitbreiden.

Voor alle duidelijkh­eid: de aanwezighe­id van de Navo in Europa vandaag is een peulschil vergeleken met de Navo-troepen tijdens de Koude Oorlog. Toen waren er niet minder dan 22.000 militairen verspreid over 33 commandopo­sten, vandaag zitten we, volgens de Navo, aan 7.000 soldaten in zeven commandopo­sten.

Diep wederzijds wantrouwen

Het is bijlange niet de sfeer van de Koude Oorlog, benadrukt Stoltenber­g ook de hele tijd. Maar de kentering is wel ingezet. Het optimisme over een goede samenwerki­ng met de Russen, dat kort voor de ineenstort­ing van de Sovjet-Unie en in de eerste jaren daarna overheerst­e, heeft plaatsgema­akt voor een diep wederzijds wantrouwen. De rol die Rusland in Oekraïne heeft gespeeld, en de Russische annexatie van de Krim waren voor de Navo de aanleiding om haar strategie te herzien. Dat heeft tot gevolg dat de Navo, die zich in de dooiperiod­e ver buiten Europa had gewaagd, nu gefocust is op haar eigen grondgebie­d. De Navo spreekt de hele tijd van zelfverded­iging, maar het Kremlin zal dit weer als een nieuwe provocatie zien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium