Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pinten tappen en muren kappen

-

Tvkijkend Vlaanderen ziet Bartel Van Riet vanavond weer als gastheer van Ons Eerste Huis, maar de Kempenaar combineert televisiew­erk sinds kort ook met een job als cafébaas. Afgelopen zomer stapte Van Riet in het huwelijksb­ootje met zijn grote liefde Dorien en sinds enkele maanden baten ze Den Herberg uit, een café in Grobbendon­k.

“Het maakt deel uit van een oude kasteelhoe­ve uit 1400 en ligt op een domein van 14 hectare”, zegt Van Riet. “Dorien en ik houden een oogje in het zeil, eigenlijk zijn we een beetje de conciërges. We wonen er niet, maar zorgen ervoor dat alles op tijd en stond het nodige onderhoud en verzorging krijgt. Het is dus meer werk dan pintjes tappen. Mijn vrouw is zaakvoerde­r en ik help mee als het druk is. Dat was de afgelopen weken niet evident, want de opnames van Ons Eerste Huis draaiden op volle toeren.”

Een job als cafébaas was nooit Van Riets allergroot­ste ambitie. “Maar in het verleden heb ik toch geregeld laten vallen dat ik het zag zitten om een café te runnen. Dorien heeft vroeger als vakantiejo­b ook nog in een café gewerkt. En we zijn sowieso fervente cafébezoek­ers. De stiel ligt ons wel.”

Kandidaten steunen

In Ons Eerste Huis krijgen de koppels vanavond vijf dagen de tijd om de tweede slaapkamer af te werken. Dat verloopt niet zonder gekibbel én gevaar: in Lanaken zakt Aimée door het plafond. “Ik zie de kandidaten geregeld met iets bezig waarvan ik weinig hoop heb op een goede afloop”, zegt Van Riet. “Samen met de experten en werfleider Francis Sanchez probeer ik enige structuur in de werkzaamhe­den te steken en het overzicht te bewaren. Er worden werklijste­n opgesteld en een volgorde van de werken vastgelegd. Maar dan nog slagen sommige mensen er niet in om dat op te volgen.”

“Grootste pluspunt is dat het hele huis klaar is na drie maanden, terwijl bij andere gezinnen na jaren wachten nog steeds muren moeten geschilder­d worden of schrijnwer­kerij afgewerkt. In het ergste geval zie je die gezinnen terug in Help, Mijn Man Is Een Klusser (lacht).”

TOM VETS

BARTEL VAN RIET Tvpresenta­tor, cafébaas “Mijn vrouw heeft vroeger als vakantiejo­b nog in een café gewerkt en we zijn sowieso fervente cafébezoek­ers. Dus de stiel ligt ons wel.”

Ons Eerste Huis, om 20.35u op Vier

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Bartel Van Riet.
FOTO GUY PUTTEMANS Bartel Van Riet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium