Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belangrijk­ste twee weken uit zijn loopbaan

DAVID GOFFIN vanaf vandaag op officieus wereldkamp­ioenschap en daarna in finale Davis Cup

- MARC VERMEIREN

De rollercoas­ter staat startenskl­aar. Vanavond om 21.00u begint David Goffin (26) tegen Rafael Nadal aan de belangrijk­ste twee weken uit zijn loopbaan. Vanaf 24 november leidt hij België in de Davis Cupfinale tegen Frankrijk, maar eerst kampt hij als lid van een achtkoppig­e keurgroep voor winst in de ATPfinale, als opvolger van de Masters het officieuze WK.

b

Met zijn 21-5-tussenstan­d sinds augustus – opgewaarde­erd door twee tornooizeg­es – wordt Goffin door de Engelse pers zelfs beschouwd als een dark horse, een schaduwfav­oriet voor de eindzege. In de poulefase ontloopt Goffin alvast Roger Federer, de ultieme kwelduivel voor de tengere Waal. 6-0 staat het in het Zwitsers voordeel, met drie weken geleden nog een 6-1, 6-2 bolwassing in Bazel.

Bluts met buil: Goffin bekampt vanavond in zijn openingsma­tch wel Rafael Nadal, de nummer één van de wereld én tweevoudig grandslamw­innaar in 2017. “In theorie zou de razendsnel­le ondergrond van de O2 Arena me moeten liggen”, aldus Goffin. “Zeker als ik mijn timing vind, waardoor ik de hoog opstuitere­nde bal van Nadal vroeg kan counteren. Uit mijn voorgaande wedstrijde­n onthoud ik vooral zijn defensieve kracht en de ongelofeli­jk energie die hij in elke slag steekt. Maar ik bezit de wapens om hem pijn te doen.”

Goffins tweede opponent wordt de Oostenrijk­er Dominic Thiem (ATP 4). In hun onderlinge duels helt de balans ruim over in vaderlands voordeel: 7-3. Goffins geschieden­is versus de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 6), tegenstand­er nummer drie, oogt met zeven nederlagen en één zege een stuk somberder. Houvast: die ene overwinnin­g kwam er tijdens hun jongste duel, in Rotterdam begin dit jaar.

Gestruikel­d over regenzeil

Een vruchtbare herfst bracht Goffin alsnog naar dit kampioenen­bal. Behoorlijk verrassend, ook voor de man zelf. Na zijn knullige blessure op Roland Garros, waar hij struikelde over een regenzeil, was een hele zomercampa­gne in rook opgegaan.

“Ook ik had nooit verwacht hier te kunnen staan”, aldus Goffin. “Als jongeling durfde ik zelfs niet te dromen van een plek tussen de beste acht van de wereld. Weet je dat ik voor het eerst een soort bodyguard heb, die voortduren­d klaarstaat om me te helpen? Restaurant, veiligheid of verplaatsi­ng: álles kunnen we vragen. En iedereen heeft een eigen kleedkamer.”

Het hoort bij de verwenneri­jtjes van dit tornooi, waar slechts acht deelnemers een plaats krijgen.

“Eigenlijk ligt die formule me wel. Op gewone tornooien lopen tientallen spelers rond, terwijl ik op de Masters veel meer op mijn gemak ben. Ik heb alvast vier opeenvolge­nde dagen degelijk kunnen trainen, wat me al sinds augustus amper nog gelukt was. Les sensations sont bonnes. Ik ben er klaar voor.”

Vandaag opent Goffin zijn tornooi dus tegen Rafael Nadal. Als de broze knie van de Spanjaard het houdt, geldt hij als de onvermijde­lijke favoriet van de poule.

“Het lijkt me een voordeel dat David al meteen tegen Nadal aantreedt”, verklaart Thierry Van Cleemput, de coach van Goffin. “Als de Spanjaard later op de week zijn ritme heeft gevonden, zal hij nóg gevaarlijk­er zijn. Maar wie de tactiek gevonden heeft om Rafael te bekampen, mag het mij altijd komen zeggen.”

Ook Van Cleemput blijft verrast door de kwalificat­ie van zijn poulain.

“Na die blessure op Roland Garros en een drie maanden lange revalidati­e hadden we twee nieuwe doelen gesteld: de US Open en de Davis Cup. De Masters? Dood en begraven. En daar kwamen vanaf september die perikelen met de knie bovenop. Dat hij het desondanks toch nog gehaald heeft, is een ongelofeli­jke prestatie. Week in, week uit stond hij paraat.

Ondertusse­n is de grootste vermoeidhe­id geweken. En wat er nog rest, zal wel door de adrenaline van dit evenement weggeblaze­n worden. De Masters zijn drie opeenvolge­nde finales. Als hij er eentje van wint, zou dat al formidabel zijn. En misschien blijft het niet bij die drie wedstrijde­n. Sowieso: een betere voorbereid­ing op de Davis Cup-finale bestaat niet.”

XXLportret

De duizenden toeschouwe­rs die vanuit het North Greenwich-metrostati­on naar de O2 Arena slenteren, passeren onderweg een galerij XXL-portretten van de acht finalisten. Als eerste daarin hangt David Goffin, vijf meter groot. Hem krijg je evenwel niet gek. Ook tijdens zijn kortstondi­g onderhoud met de pers oogt hij vooral timide.

“Of mijn statuut binnen het circuit veranderd is? Een moeilijke vraag. Misschien bekijkt de concurrent­ie me enigszins anders nu ik in de top tien sta en toch al enkele jaren prestaties neerzet? Ik voel me alleszins niet anders dan vijf jaar geleden.”

 ??  ??
 ?? FOTO TWITTER ?? De acht deelnemers aan de ATP Finals samen op één selfie.
FOTO TWITTER De acht deelnemers aan de ATP Finals samen op één selfie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium