Gazet van Antwerpen Stad en Rand

M asters voor dummies

- (mv)

Waarom zeggen we ‘Masters’?

Het opzet is sinds 1970 amper ongewijzig­d: een kampioenen­bal als afsluiter van het seizoen, waarop de beteren van die jaargang elkaar voor de winterbrea­k nog één keer bekampen. De naam van het evenement wisselde al vier keer, waarbij het begrip ‘Masters’ duidelijk het meest aansprak. Ook al is anno 2017 de officiële benaming ‘de Nitto ATP World Tour Finals’.

Wie krijgt wat?

Elke deelnemer krijgt een startpremi­e van 165.000 euro. Bij elke zege in de poulefase komt daar nog eens eenzelfde bedrag bovenop. Winst in de finale spekt de bankrekeni­ng met 1.035.200 euro. En wie dat ongeslagen voor mekaar brengt, oogst welgeteld 2.185.169 euro.

Waar worden ze gespeeld?

Sinds 2009 heeft dit officieuze WK zich in de Londense O2 Arena genesteld, een gigantisch entertainm­entcomplex dat onder meer de legendaris­che reünieconc­erten van Led Zeppelin herbergde. Voorheen doolde het evenement doorheen vier continente­n, van Portugal tot Duitsland, Australië, China, Spanje, Zweden en Frankrijk tot Japan. In 1970 kreeg de Japanse hoofdstad Tokio de primeur.

Waarom is dit een officieus WK?

Omdat het evenement uitsluiten­d de acht beste spelers (en dubbelteam­s) van een jaargang toelaat. Andere tornooien hebben niet alleen een veel breder startveld, maar werken ook met kwalificat­ies. Qua prestige staan alleen de vier grand slams hoger dan de Masters.

Hoe ziet de formule eruit?

In tegenstell­ing tot de andere toptornooi­en gebruikt de ATP Finale een poulesyste­em en wordt er gespeeld naar twee winnende sets. Elders geldt rechtstree­kse uitschakel­ing en een best of five-systeem. Op de Masters spelen alle deelnemers minstens drie matchen. De twee besten van elke poule stoten vervolgens door naar de halve finale en een eventuele finale.

Waarom nu pas een Belg?

David Goffin staat momenteel achtste op de wereldrank­ing, een behoorlijk eind beter dan zijn Belgische mannelijke voorganger­s ooit gekund hebben. Sinds dit klassement in 1973 voor het eerst opgemaakt werd, kende alleen Xavier Malisse een (kortstondi­g) verblijf bij de beste twintig. Masterskwa­lificatie wordt dan wel bepaald op basis van jaarresult­aten, maar beide lijsten overlappen in hoge mate. Voor alle duidelijkh­eid: in de Masters bij de vrouwen scoorde ons land beduidend beter, met drie eindzeges voor Kim Clijsters (2002, 2003 en 2010) en twee voor Justine Henin (2006, 2007).

Wie zijn de grote afwezigen?

Hebt u een minuutje? Zowat de helft van de mondiale top tien blijft – fysiek gehavend of mentaal gekneusd – weg uit Londen. Bovenaan de lijst met forfaits staan Andy Murray en Novak Djokovic, de beide finalisten van 2016. Nog andere revalidant­en: Stan Wawrinka, Kei Nishikiro en Milos Raonic.

Federer Nadal als droomfinal­e?

Uiteraard. Wat in de US Open niet lukte, hopen vrijwel alle toeschouwe­rs in de O2 Arena, het volledige tennisesta­blishment en tientallen miljoenen sportliefh­ebbers over de hele wereld wel te bekijken aan de Theems: een nieuwe clash tussen Federer en Nadal. Nummer 39 zou meteen een waardige afsluiter vormen van een seizoen dat beide heren gedomineer­d hebben.

Is Federer de favoriet?

Met een 6-4, 7-6-overwinnin­g tegen de Amerikaan Jack Sock trapte Roger Federer gisteren het evenement op gang. Goed voor zijn vijftigste zege van deze jaargang. In vergelijki­ng met Rafael Nadal was de 36-jarige Zwitser een stuk spaarzamer in 2017: 54 wedstrijde­n versus 77. Ook de broze knie van Nadal én de snelle ondergrond in Londen bezorgen Federer de favorieten­rol. Bovendien is de gracieuze Zwitser ervaringsd­eskundige, met al liefst zes Masterstit­els op zak.

Mondiaal, of wat?

Opmerkelij­ke stat. Net als in 2016 komen de acht finalisten uit acht verschille­nde landen. Daarbij hoort ook ‘klein grut’ als Oostenrijk, Zwitserlan­d, Bulgarije en België. Het Londense veld bevat drie debutanten: Grigor Dimitrov, Alexander Zverev en Jack Sock. Goffin is een randgeval. Hij mocht/moest vorig jaar als eerste reserve inspringen voor de geblesseer­de Monfils. Zonder degelijke voorbereid­ing blies Novak Djokovic hem van de baan: 6-1, 6-2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium