Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandoorne na twee bochten van baan geramd

-

Voor het eerst in bijna vier maanden kon Sebastian Vettel nog eens zegevieren. Al had de Duitser daar in Sao Paulo enkele fouten van Mercedesri­jder s Hamilton en Vettel voor nodig. En Stoffel Vandoorne? Die werd al in de tweede bocht van de baan geramd. Game over.

Tot zaterdagmi­ddag was Mercedes torenhoog favoriet om in Brazilië de zege te behalen. De Zilverpijl­en hadden alle vrije trainingen gedomineer­d en toonden zich oppermacht­ig. Tot bij de start van de kwalificat­ies het ondenkbare gebeurde: Lewis Hamilton knalde met zijn bolide in de bandenmuur en zou de race helemaal achteraan moeten beginnen.

Valtteri Bottas redde met de derde pole uit zijn carrière nog de meubelen, maar de Fin liet dat voordeel op zondag helemaal door zijn vingers glippen. Sebastian Vettel dook bij de start binnendoor en dat was dat. De hele wedstrijd lang hield de Duitser een kloofje van twee à drie tellen op de Fin intact.

Lewis Hamilton zette ondertusse­n de prestatie van de race neer – hij schoof van plaats twintig door naar vier – maar Kimi Räikkönen naast het podium duwen bleek net te veel gevraagd van de banden. Feestje dus bij Ferrari, na een eerste zege sinds de GP van Hongarije eind juli.

“Ik dacht nochtans even dat ik het bij de start verknoeid had”, stelde Vettel achteraf. “De achterwiel­en spinden te veel door, maar blijkbaar moet Valtteri ook slecht zijn weggeraakt. Ik kon nog net in het gaatje duiken. Nadien was het stevig doorduwen, want de onderlinge verschille­n waren heel miniem.”

Voor Stoffel Vandoorne zat zijn eerste Grand Prix van Brazilië er al na een paar honderd meter op. In de tweede bocht werd hij door de Deen Kevin Magnussen brutaal naar buiten geduwd, maar omdat Daniel Ricciardo aan de buitenkant van Vandoornes McLaren reed, kon de West-Vlaming geen kant op. Het kwam tot een contact en zowel Magnussen als Vandoorne mochten hun wagen parkeren.

“Ik was nochtans goed van de lijn weggeraakt”, zei Vandoorne in een eerste reactie. “Ik kon zowel Ocon als Grosjean bedreigen. Maar in de tweede bocht zat ik geklemd tussen Magnussen en de Red Bull van Ricciardo. Onmogelijk om contact te vermijden. Jammer, want we hadden het potentieel om punten te scoren. Gelukkig is Alonso er wel in geslaagd dat te doen.”

Na de wedstrijd werd de aanrijding tussen Magnussen en Vandoorne door de wedstrijd als een raceincide­nt bestempeld. Er volgde dus geen sanctie.

 ?? GERT VERMERSCH
FOTO AFP ?? Een ontgoochel­de Stoffel Vandoorne na zijn gedwongen opgave.
GERT VERMERSCH FOTO AFP Een ontgoochel­de Stoffel Vandoorne na zijn gedwongen opgave.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium