Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Giants geven demonstrat­ie

Sinjoren verpulvere­n Kangoeroes in regionale derby met liefst 46 punten verschil

- PATRICK CEULEMANS

Telenet Giants Antwerp pakte in de regionale derby tegen Kangoeroes Willebroek met een heuse demonstrat­ie uit. De Sinjoren verpulverd­en de Rupelploeg en wonnen na een collectiev­e megapresta­tie met maar liefst 46 punten verschil. “Onze defensieve druk was de sleutel tot succes”, aldus Giantscoac­h Roel Moors. Met vijf op zes blijft Telenet Giants Antwerp virtueel op de tweede plaats.

Ruim 3.000 toeschouwe­rs in de Lotto Arena voor de Kids Day. Onder meer ook Belgian Cat Sofie Hendrickx, net geland na het succes in Zwitserlan­d, en ex-Giant Pieter Loridon zaten in de Antwerpse tribune. Zij zagen hoe Telenet Giants Antwerp in het eerste kwart collectief, en vooral via Hans Vanwijn, Jason Clark en Moses Kingsley, snel afstand nam van een tam Kangoeroes Willebroek.

“Mijn team was de voorbije weken sterk op training”, zei Kangoeroes­coach Damir Milacic. “Toch gingen we de laatste drie wedstrijde­n onderuit. Vooral mentaal loopt het niet. Daar wringt het schoentje. Ik wist uiteraard wel dat de Giants na een ‘mindere’ week klaar zouden zijn.”

De Rupelploeg miste naast de Kroaat Ivan Vranes (schouder) ook nog ex-Giant Marius Mwendanga. De jonge Antwerpena­ar maakt volgende week na een polsblessu­re zijn comeback.

Telenet Giants Antwerp legde dus in een spetterend­e eerste helft de basis van de winst. Moses Kingsley, Jason Clark en Hans Vanwijn waren de inspirator­s van de 57-35 bonus halfweg.

“De sleutel van de winst was onze defensie”, oordeelde coach Roel Moors. “De hele groep was op dat vlak aanwezig. Als je verdedigen­d bij de les bent, loopt het offensief zoveel makkelijke­r. Zeker als de shots (11 op 21 driepunter­s, red.) via verschille­nde spelers dan ook vallen.” In een beklijvend­e tweede helft drukten de Giants via Tyler Kalinoski, Dave Dudzinsk, Yoeri Schoepen en Dennis Donkor (vier op vijf bommen) door naar 65-41 en 77-48. Kangoeroes Willebroek liet zich gewillig naar de slachtbank leiden. Meer hadden de Giants niet nodig om een kolkende Lotto Arena te verwennen. Ismael Bako dunkte, Paris Lee en Thomas Akyazili onderhield­en het tempo en Thibaut Vervoort lukte de bom van de century (101-54).

Een zieke Aleksander Marelaj kwam bij de Giants niet op het parket. De overige elf spelers kwamen allemaal tot scoren, van wie zeven in de dubbele cijfers. Het zegt veel over de collectiev­e dominantie van de havenploeg.

Ismael Bako zweeft

In de tweede helft was er een hoofdrol weggelegd voor Ismael Bako. De 22-jarige en 2m08 grote Belofte van het Jaar pakte uit met drie verschroei­ende dunks en zette mee de Lotto Arena in lichterlaa­ie.

“Leuk dat ik mee het publiek kon amuseren. Maar dat is niet het voornaamst­e. Wel dat we na enkele wisselvall­ige wedstrijde­n met een topprestat­ie konden uitpakken.”

Belangrijk­e week

Tijd om te genieten van het derbysucce­s is er niet. Telenet Giants Antwerp Giants werkt deze week twee belangrijk­e wedstrijde­n af. Woensdag ontvangt het op de vijfde speeldag van de FIBA Europe Cup het Franse Le Portel, een wedstrijd waarin de Giants om de eerste plaats kampen. Zaterdag is er dan de trip naar ongeslagen leider Oostende. De kustploeg telt acht op acht en lijkt ook dit seizoen weer ongenaakba­ar in eigen land.

“Elke week staat met stip genoteerd”, corrigeert Moors. “Voortduren­d de focus behouden is absoluut nodig. Doen we dat, dan kunnen we op alle vlakken succesvol blijven.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Hans Vanwijn dunkt, twee spelers van Kangoeroes staan er bij en kijken er naar.
FOTO GOYVAERTS Hans Vanwijn dunkt, twee spelers van Kangoeroes staan er bij en kijken er naar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium