Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde verhaal voor Wilmots

Positie als bondscoach van Ivoorkust onhoudbaar na misgelopen WKticket

- KOEN VAN UYTVANGE

Marc Wilmots gaat niet naar het WK in Rusland. Maar wel weer naar huis. Nu hij de kwalificat­ie met Ivoorkust heeft gemist, is zijn positie als bondscoach van Les Eléphants onhoudbaar geworden. Zeker gezien het desastreuz­e parcours sinds zijn aanstellin­g.

“Iemand die al op de grond ligt, ga ik niet afmaken.” Marc Wilmots bleef zijn doelman steunen. Ook al had een flater van Sylvain Gbohouo, keeper van het Congolese TP Mazembe, er mee voor gezorgd dat Ivoorkust niet naar de wereldbeke­r gaat. De voorzet van Nabil Dirar, ex-speler van Club Brugge, had de opvolger van Barry Boubacar Copa gewoon moeten hebben. Hij dwarrelde echter binnen: 0-1. In de 0-2 van de Marokkaans­e aanvoerder Benatia had trouwens een andere oude bekende zijn voet. Mbark Boussoufa, gewezen speler van AA Gent en Anderlecht, trapte de corner die het Felix Houphouet-Boigny Stadium in Abidjan deed verstommen en het lot van Wilmots bezegelde.

Zijn doelman werd dus gespaard. Maar dat ze Wilmots in Ivoorkust afmaken, dat kan haast niet anders. Figuurlijk dan, ook al sprak hij met de Belgische ambassadeu­r een vluchtrout­e af voor het geval hij en zijn staf moeilijkhe­den zouden hebben om het land te verlaten. Om maar te zeggen. “De moeilijkst­e dagen in mijn leven”, noemde Wilmots deze periode afgelopen weekend. Wilmots liet verstaan dat zelfs bij kwalificat­ie zijn toekomst niet vastlag, ondanks een contract tot maart 2019. Niet-kwalificat­ie voor de wereldbeke­r staat in principe gelijk met een ontslag, te meer hij tussen nu en het einde van zijn verbinteni­s geen enkel tornooi meer op de agenda heeft.

Een keer gewonnen

Vier nederlagen, een gelijkspel en amper een overwinnin­g, twaalf tegendoelp­unten: de balans na acht maanden is barslecht. Hoewel doorgaan met Wilmots een heus mirakel zou zijn, wilde de Belg na de nederlaag nog niet vooruitlop­en op de feiten.

“Heel Ivoorkust, heel de bevolking is ontgoochel­d”, verkondigd­e hij. “Mijn toekomst? Het is nooit goed om uitspraken te doen in volle emotie. Ik ga nu een discussie houden met de bondsvoorz­itter om te kijken wat de toekomst brengt.”

Voor Ivoorkust, aanwezig op de jongste drie WK’s, is dit misgelopen ticket alleszins het einde van een gouden generatie, waarvan Gervinho (30) en Salomon Kalou (32) de laatste overlevers waren.

Marc Wilmots ‘‘Mijn toekomst? Het is nooit goed om uitspraken te doen in volle emotie.’’

 ?? FOTO EPAEFE ?? Wilmots ziet zijn Ivoorkust verliezen van Marokko.
FOTO EPAEFE Wilmots ziet zijn Ivoorkust verliezen van Marokko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium