Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vermoeide Brecel mist droomfinal­e tegen O’Sullivan

Overvloed aan wedstrijde­n én vele reizen eisen hun tol in halve finale

- MARNIK GEUKENS

Luca Brecel zag een droomfinal­e tegen Ronnie O’Sullivan aan zijn neus voorbijgaa­n op het Champion of Champions. Brecel viel in de halve finale bij een 42voorspro­ng zonder brandstof tegen Shaun Murphy (46). De zware kalender begint zichtbaar te wegen bij de 22jarige Brecel, die vandaag via Abu Dhabi naar Shanghai vliegt om daar dinsdagmid­dag al Matthew Stevens partij te geven op de Shanghai Masters.

Half november zijn slechts tien van de 24 proftornoo­ien achter de rug, toch speelt Luca Brecel dinsdag al zijn 33ste wedstrijd van het seizoen. In 2016-2017 waren dat er nog 42 op een volledig seizoen. Het gevolg van zijn fantastisc­he seizoensta­rt, die hem niet alleen langer in de tornooien houdt, maar ook uitnodigin­gen bezorgt voor de grote invitatiet­ornooien. Zoals het Champion of Champions.

Tol

Niet alleen het aantal wedstrijde­n begint zijn tol te eisen, ook het vele reizen dat ermee gepaard gaat. Een voorbeeldj­e: gisteren nam Luca Brecel een vlucht Birmingham - Amsterdam, waarna hij met de trein naar Düsseldorf spoorde om daar zijn auto op de luchthaven op te pikken. Vandaag neemt hij in Brussel een vlucht naar Abu Dhabi, waar hij best zijn aansluitin­g niet mist richting Shanghai. Enkele uren na zijn landing speelt hij er tegen Matthew Stevens in de Shanghai Masters. Het is alleen maar hopen dat Brecel voldoende uren kan slapen op het vliegtuig.

De kalender zit overvol, dat merkte je woensdag nog aan Mark Selby, die in zijn eerste wedstrijd tegen Liang Wenbo maar net niet in slaap viel op zijn stoel. Luca Brecel besliste dan ook om een week vrij te nemen voor de start van het UK Championsh­ip. Het Noord-Ierland Open laat hij schieten, steeds meer spelers proberen weer frisser te worden door tornooien te schrappen.

Gebrek aan scherpte

De vermoeidhe­id uitte zich ook in een kort interview voor de ITV-camera’s na Brecels nederlaag tegen Murphy. “Het was gewoon slecht”, klonk het nors. “Het is allemaal te veel aan het worden. Ik kijk echt uit naar de trip naar Shanghai.

(Zucht) Niet, dus.” Brecel was nochtans vier frames lang doorgegaan op het elan van woensdag, toen hij Judd Trump en Mark Selby had naar huis gestuurd. Breaks van 68, 63 en 80 hadden voor een 3-1-voorsprong gezorgd. Een atypische misser – Brecel speelde roze te stil in een poging op de volgende rode te geraken – in frame vijf leidde de comeback van Murphy in. Die potte breaks van 131 en 73 op weg naar 4-4 maar maakte vooral gebruik van een slappere verdedigin­g van Brecel. Een manifest gebrek aan scherpte deed de wedstrijd helemaal draaien, ook een decider zat er niet meer in voor de jonge Limburger: 4-6. Die hield wel een cheque van ruim 28.000 euro over aan zijn dubbele zege tegen Trump en Selby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium