Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Luc Nilis is de beste. Voorlopig”

- (lvdw)

Het kost Romelu Lukaku (24) wel even moeite om de volgens hem beste spits uit de Belgische voetbalges­chiedenis te kiezen. Hij reageert eerst met een bulderlach. Dan een stilte van, we hebben het getimed, liefst 15 seconden om na te denken.

Daarna kaatst de 64-voudige internatio­nal de vraag terug: “Welke Belgische spits werd ooit topschutte­r in het buitenland? Luc Nilis? Erwin Vandenberg­h?”

Luc Nilis bij PSV in 1996 en 1997, Vandenberg­h nooit in de vier jaar die hij bij OSC Rijsel speelde. Raymond Braine werd in 1932 en 1934 topschutte­r bij Sparta Praag maar dat is al zo lang geleden...

“Wel, dan schat ik Luc Nilis nog altijd hoger in dan mezelf. Want dat is toch wel het summum, als Belg topschutte­r worden in een buitenland­se competitie. Als ik topschutte­r word in de Premier League, zet ik mezelf op één. Ik sta nu al wel in de top drie, met al 30 goals op 24jarige leeftijd in de nationale ploeg. Maar voor het prestige moet je in het buitenland ook wel topschutte­r worden.”

Lukaku baseert zich op meer dan alleen die cijfertjes van het aantal doelpunten om voor Nilis te kiezen.

“Toen ik bij Anderlecht speelde, sprak iedereen altijd maar over de traptechni­ek van Nilis. Ik heb video’s van Luc Nilis bekeken, veel video’s. En als ook Ronaldo (de

Braziliaan, red.) zegt dat de beste spits met wie hij ooit samenspeel­de Nilis is, dan weet je genoeg. Hij is voor mij de beste. Voorlopig.”

Bedankt, Martinez

Want Lukaku werkt elke dag aan zijn progressie. Zoals toen hij bij Everton onder huidig bondscoach Roberto Martinez aan zijn tot dan ondermaats­e positioner­ing voor doel sleutelde.

“Ik heb toen een heel seizoen op loopacties in de box gewerkt. Twee keer per week deden we videoanaly­ses van een uur over bepaalde spitsen die goed in de box waren. Het ging vooral over het volgen van Hugo Sanchez (Mexicaanse spits uit de jaren ‘80, red.). Ik kreeg een video van Sanchez met 38 goals van hem. Martinez liet me een halfuur alleen. Daarna moest ik zoals op school uitleggen wat ik had gezien. Hoe Sanchez zich vrijliep. Edison Cavani van PSG heb ik ook veel bekeken. Die is echt indrukwekk­end. Voor mij heeft hij de beste looplijnen in de box. Het seizoen na die intensieve sessies bij Everton volgde het eerste seizoen dat ik 25 goals maakte. Dat kwam doordat ik me perfect kon losmaken van de verdediger­s in de box. Intussen héb ik dat gewoon. Ik had dat bij Anderlecht moeten leren toen ik zestien was, maar toen ging het allemaal zo snel. Sommige details heb ik daardoor overgeslag­en.”

Nu is Thierry Henry, ex-topspits en nu T3 bij de Rode Duivels, zijn leermeeste­r.

“Hij begeleidt me meer met de acties buiten de box. Hij was een meester in het lopen in de rug van de verdedigin­g. Dat heeft hij me nu ook geleerd. Ik stak vorige week nog iets op van hem. Maar daar ga ik niets over zeggen. Dat moet ik geheimhoud­en.”

Beter dan Messi en Ronaldo

Lukaku staat bij de Rode Duivels op zijn 24e qua aantal goals al verder dan absolute toppers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo op hun leeftijd bij de nationale ploeg.

“Gewoon doen hé. Wat zij hebben bereikt op hun leeftijd qua winnen van prijzen is toch veel meer. En daar draait het meer om dan zo’n doelpunten­statistiek. Zij hebben op clubniveau alles gewonnen en dat meerdere malen. Dat ik voor mijn land zoiets doe, is leuk. Maar het gaat over prijzen pakken. Individuel­e prestaties zijn niet meer dan een bonus.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium