Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Casillas is benieuwd of ik dit op mijn 35e nog kan”

Thibaut Courtois en Simon Mignolet over het aparte bestaan van keepers

- DAVE PETERS

Welke jonge doelman op de Belgische velden heeft niet Thibaut Courtois of Simon Mignolet als voorbeeld? En omdat ook een ster zo zijn sportieve helden heeft, draaiden wij de rollen even om en lieten we hen reageren op uitspraken over keepers van drie andere grote sportperso­onlijkhede­n.

Iker Casillas “Ik wil later niet herinnerd worden als een goede doelman, ik wil herinnerd worden als een goed mens.”

Mignolet: “Dat kan ik wel volgen. Het leven als profvoetba­ller duurt niet eeuwig. Ook na je carrière staat er nog zo veel te gebeuren. Het is wel zo dat het grote publiek je enkel kent van de perceptie die door de media gevoed wordt. Dat is voor mij toch minder belangrijk dan hetgeen je familie of je vrienden over je vinden. Die zijn het belangrijk­st.”

Courtois: “Uiteraard wil je als prof ook graag erkenning krijgen voor je prestaties. Maar jongens als Casillas en Buffon zullen tegelijker­tijd ook altijd vereenzelv­igd worden met hun uitstralin­g, hun menselijkh­eid en hun indrukwekk­ende persoonlij­kheid. Ik snap dus wel wat Casillas wilde zeggen. Ik heb ze allebei al een aantal keer ontmoet en het zijn grote meneren. Ook de manier waarop ze communicer­en naar de buitenwere­ld is grote klasse. Of het voorbeelde­n waren? Zeker, al had ik ook een boon voor Edwin van der Sar, omdat die qua stijl dichter bij mijzelf aanleunde.”

Leunt jouw mediaimago dicht aan bij wie je bent in je privé?

Mignolet: “Dat klopt wel, ja. Ik meen te mogen te zeggen dat ik wel een ‘oké kerel’ ben. Jasmien vindt me wel eens te saai. Dat zegt ze dan om me even op mijn paard te zetten. (lacht) Stel dat ik op een of andere voorpagina van een krant zou willen belanden, dan moet ik al iets controvers­ieel zeggen, maar laat dat maar aan anderen over.”

Heeft Casillas een gevoel voor humor?

Courtois: “Absoluut. Ik herinner me een filmpje op Instagram met een paar reddingen van mezelf. Hij antwoordde: Ik ben benieuwd of je dat op je vijfendert­igste nog kunt.” (lacht)

Heb je contact met Buffon?

Courtois: “Dat niet, maar hij werkte bij de nationale ploeg samen met onze keeperstra­iner bij Chelsea. De trainingen werden altijd gefilmd en dan heeft Buffon naar het schijnt wel een paar keer gevraagd om eens te mogen kijken hoe ik het deed. Het waren altijd hartelijke ontmoeting­en wanneer ik hem tegenkwam in de Champions League of bij het interlandv­oetbal.”

Lev Yashin “Wat voor een doelman ben je als je niet kapot bent na een tegengoal? Blijf je kalm, dan heb je geen toekomst tussen de palen.”

Courtois: “Bij Genk heeft Guy Martens ons altijd geleerd om na een domme tegengoal niet keihard de bal weg te knallen. Dat is een negatief moment dat je opslaat in je hoofd en waarin je misschien nog 20 minuten blijft hangen. Je kan beter proberen om het na twee seconden weer door te spoelen. Aan de andere kant kan je bij een goede redding wel even de vuist ballen. Dat is een positief moment, waarmee je verder kan om te groeien in de match. Vergis je niet: een flater op een bepalend moment kan pijn doen. ’s Avonds na een wedstrijd zie ik in gedachten die bal nog weleens voorbijfli­tsen.”

Mignolet: “Na een tegendoelp­unt kan je moeilijk de controle verliezen, want dat hypothekee­rt de rest van de wedstrijd. Neem het van mij aan: na zoveel matchen op dit niveau wordt dat een automatism­e. Na de match kapot zijn, is een andere zaak. Dat is heel normaal. Het mag alleen niet te lang duren. Zeker niet wanneer je voor een ploeg speelt die om de drie dagen moet pieken. Je kan moeilijk na elke tegengoal naar een begrafenis gaan.” (lacht)

Ben je echt zo’n koele kikker?

Mignolet: “Ik moet altijd terugdenke­n aan Roland Duchâtelet. Hij vertelde me dat hij zo objectief mogelijk probeert te leven, zonder zich te laten leiden door gevoelens of emoties. Dat geldt ook voor mij. Ik merk dat ik bijvoorbee­ld ziekte of een sterfgeval in de familie een plaats kan geven zonder mezelf er helemaal in te verliezen. Het raakt me wel, hè, maar het is toch anders dan hoe de gemiddelde mens ermee omgaat.”

Roger Federer “Ik speelde vaak voetbal en had er een hekel aan als de doelman de schuld kreeg na een nederlaag.”

Mignolet: “Ik denk dat het eenvoudige­r is om een individuel­e sporter te zijn dan een keeper in een elftal. Gaat het slecht, dan heb je dat alleen aan jezelf te wijten. Als keeper ben je maar zo goed als het team dat voor je staat. Nu, een slechte keeper in een goede ploeg zetten, werkt ook niet. Het is ook enorm afhankelij­k van de manier van spelen. Wordt er veel ruimte weggegeven, hoe hoog gaan we druk zetten...”

Courtois: “Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je een wedstrijd verliest. Het kan aan de keeper liggen, maar ook aan de verdediger­s of zelfs aan de aanvallers. Daarom is een goede teamspirit van onschatbar­e waarde. Voor elkaar door het vuur gaan, hoort erbij. Als je niet kan aanvaarden dat een ploegmaat aan de basis van een nederlaag ligt, kies je beter een individuel­e sport. Dan kan je het enkel jezelf kwalijk nemen wanneer je verliest.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium