Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 hamvragen voor Martinez

Wij ontleden kritiek van Kevin De Bruyne op bondscoach

- BART LAGAE

“We spelen nog altijd te veel op basis van talent.” En: “Met deze tactiek redden we het niet op het WK.” Bondscoach Roberto Martinez wordt vandaag op een persconfer­entie in Brugge zeker geconfront­eerd met de vlijmscher­pe kritiek van Kevin De Bruyne. Aan de vooravond van de oefenmatch tegen Japan distillere­n wij uit het betoog van ‘KDB’ vijf knopen die Martinez zal moeten doorhakken.

1. Het blok hoger zetten?

België kwam tegen Mexico in de problemen door de diepe kloof tussen verdediger­s en aanvallers. “We hebben offensief wel kansen gecreëerd, maar defensief hebben we te veel ruimte gelaten”, zegt De Bruyne. “We hadden de moed niet om de ploeg hoger te zetten. Daardoor kwam Mexico aan de bal. Door drie man voorin te houden, probeerden zij onze vijf verdediger­s zo dicht mogelijk tegen het eigen doel te drukken. Op die manier kwamen wij met vijf tegen zeven uit en begonnen we te zwemmen op het middenveld.” Een oplossing zou kunnen zijn om het blok hoger te zetten. Dan moeten vooral de vleugelver­dedigers druk naar voren durven te zetten. “Met City hebben we het zo al gedaan”, zegt De Bruyne. “Maar dat moet je durven, want die aanpak brengt ook risico’s mee.”

2. Dan toch beter met vier verdediger­s?

Martinez speelt al een hele campagne met drie achterin, maar een veiligere keuze tegen Mexico was geweest om met vier verdediger­s te spelen. Dat is een systeem dat al onze spelers beheersen en waardoor kwetsbare verdediger­s als Laurent Ciman en Dedryck Boyata niet in een één-op-éénsituati­e terechtkwa­men. Er zijn dan geen ‘vleugelbac­ks’ meer, maar er is dan wel een mannetje extra op het middenveld dat ballen kan veroveren. Vooral Laurent Ciman smeekte haast om met vier man achterin te kunnen spelen. “Dat had alles veel simpeler gemaakt”, zegt de Henegouwer. “We stonden ver uit elkaar omdat de Mexicanen zelfs bij balverlies met drie vooraan bleven staan. Ik speelde de facto als rechtsacht­er in plaats van als rechtercen­trumverded­iger. De snelheid van de Mexicaanse aanvallers bracht ons in de problemen, want als je anticipeer­t, riskeer je hen in je rug te krijgen. Met een viermansde­fensie was er meer dekking geweest.” “Een viermansde­fensie kon een oplossing zijn, maar het hangt ook af van wat de opdrachten zijn”, was de reactie van De Bruyne. Opmerkelij­k: voor Thomas Vermaelen hoeft een viermansde­fensie niet. “Met drie achterin is een goed systeem, dat veel topploegen spelen. Met het systeem is niets mis, wel met de uitvoering”, klonk het als een indirect verwijt naar zijn medespeler­s.

3. Hebben we de juiste flankverde­digers?

Door het systeem van wing backs in te voeren sloeg Martinez aanvankeli­jk twee vliegen in één klap. Hij loste het probleem op dat België geen verdedigen­de backs van topkwalite­it heeft én hij vond een plaats voor Thomas Meunier (een tot verdediger omgeschool­de aanvaller) en Yannick Carrasco in het elftal. Tegen Mexico nam Nacer Chadli de plaats in van de geblesseer­de Carrasco en Martinez speelt zelfs met het idee om Adnan Januzaj – in zijn hoofd een nummer tien – als vleugelver­dediger op links uit te proberen. De vraag is of die omgevormde aanvallers wel genoeg verdedigen­de kwaliteite­n hebben om tegen sterke tegenstand­ers defensief een tandje bij te steken. Thomas Meunier is er als de kippen bij om het systeem, en dus zijn gegarandee­rde plaats in de basis, te verdedigen. “We moeten het systeem met drie vanachter handhaven, want België is een ploeg die moet domineren en het verschil maken. Dat hebben we in de eerste helft tegen Mexico overigens prima gedaan. Mexico raakte niet over onze flanken heen. Ze hadden alleen het geluk dat ze met een penalty in de match konden komen.”

4. Zijn er meer waterdrage­rs nodig?

Fundamente­ler dan het probleem van de te aanvallend­e ingestelde vleugelver­dedigers luidt de vraag of België niet te veel aanvallend­e spelers en te weinig waterdrage­rs heeft. Voor Kevin De Bruyne ligt daar de kern van het probleem. “We spelen een verdedigen­d systeem met aanvallend­e spelers die vaak de bal willen. Dan krijg je problemen zoals te- gen Mexico, waardoor we heel weinig de bal hebben en iedereen in een spelsystee­m terechtkom­t dat hem eigenlijk niet ligt.” De kracht van de huidige generatie Rode Duivels ligt meer in de aanval dan in de verdedigin­g. Als er met Vincent Kompany, Toby Alderweire­ld en Jan Vertonghen drie topverdedi­gers geblesseer­d zijn, moet Martinez misschien één van die aanvallend ingestelde spelers opofferen. Een stofzuiger op het middenveld – in de beste Franky Van der Elsttradit­ie – kan al wonderen doen. Axel Witsel en Youri Tielemans zijn centrale middenveld­ers die een positie kunnen houden, ze zijn niet de ballenvero­veraars of middenveld­tijgers die spelers als Kevin De Bruyne in een zetel kunnen helpen. Marouane Fellaini had de Mexicanen vrijdag voor problemen kunnen stellen. Ook de intensitei­t van Radja Nainggolan werd gemist. Mousa Dembélé had vrijdag een goeie invalbeurt op het middenveld. Een aanjager als Steven Defour had het verschil kunnen maken. Mogelijk krijgt hij morgen zijn kans tegen Japan.

5. Meer luisteren naar de spelers?

Bij Manchester City is KDB de eerste luitenant van manager Pep Guardiola. Steekt hij sommige van Guardiola’s ideeën door naar Martinez? “Nee, dat zou fout zijn”, zegt De Bruyne. “Ik kan de manier van spelen van City niet doortrekke­n naar hier. We hebben bij België niet dezelfde spelerspro­fielen als bij City. Het zou verkeerd zijn te zeggen: Ik speel goed bij City, kunnen we alsjeblief­t ook zo spelen bij de Rode Duivels? De trainer moet beslissen wat best is voor de ploeg en daar zal ik mijn rol wel goed in kunnen vinden.” Wel hebben de spelers moeite met het feit dat Martinez na de 3-3 tegen Mexico verklaart dat hij hen bewust voor problemen zou zetten. “Hij heeft gekregen wat hij wilde”, zei Ciman schamper. “Ik vind het raar dat je een match begint wetende dat je het je spelers moeilijk maakt”, zegt De Bruyne. “Want je wil toch elke match winnen? Je kunt ook lessen trekken door een andere manier van spelen te brengen en die match te winnen. Het is naar mijn mening beter dat je zo veel mogelijk wint, zodat je in een flow komt. Dat hebben we bij City ook gezegd. In de voorbereid­ing hadden we verloren tegen United. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: We moeten de winnende mentalitei­t krijgen. Dan krijg je het

gevoel van: Ik wil niet meer verliezen. Voor mij persoonlij­k is dat beter, maar dat is de keuze van de bondscoach.”

Kevin De Bruyne “Ik vind het raar dat je de match begint wetende dat je het je spelers moeilijk maakt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium