Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brusselse politie faalt bij WK-rellen

winkels en woningen geplunderd 2 auto’s in brand 22 agenten gewond 0 arrestatie­s

- FARID EL MABROUK, DIETER DE BEUS

De politieaan­pak van de rellen in Brussel zaterdagav­ond oogst een pak kritiek. Na de voetbalove­rwinning van Marokko tegen Ivoorkust sloegen zo’n driehonder­d relschoppe­rs de omgeving van de Beurs kort en klein. Dat de politie daarbij niemand oppakte, slaat iedereen met verstommin­g. Volgens anonieme agenten mócht er zelfs niet worden ingegrepen. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) laat de zaak grondig uitzoeken.

“Dit leek op een tafereel uit een derdewerel­dland, maar het gebeurde allemaal in het centrum van Brussel. We zijn de laksheid in de hoofdstad meer dan beu.” De topman van de liberale politievak­bond VSOA Vincent Houssin is formeel: er werd zaterdagav­ond bij de zware rellen in Brussel veel te weinig politie ingezet. Of dat klopt, moet nog allemaal worden uitgeploze­n, maar de vakbondsma­n ving verschille­nde signalen op dat er ondanks de waarschuwi­ngen voor mogelijke problemen geen specifieke ordetroepe­n klaarstond­en. Toen alles uit de hand liep, werd in paniek zelfs door de politie van Brussel naar de lokale politie van Antwerpen gebeld voor versterkin­g.

Passieve houding

Het was lang niet de enige kritiek op het politieopt­reden. Talloze handelaars waren kwaad over het late ingrijpen. Of, correcter, over de passieve houding van de politie. Dat een peloton agenten vanop enkele tientallen meters afstand de plundering­en overschouw­de, zette kwaad bloed. “De politie durfde of wilde niet ingrijpen. Ongehoord”, zegt een aangeslage­n Frieda De Kerf, eigenaar van de meubelzaak die kort en klein werd geslagen (zie stuk rechts).

Dat ondanks het spoor van vernieling en de aanwezige politie niemand van de driehonder­d amokmakers werd opgepakt, deed nog meer de wenkbrauwe­n fronsen. Ook bij minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon. “Dat is onbegrijpe­lijk en moet worden onderzocht”, klonk het gisteren. Hij gaf de Algemene Inspectie van de Geïntegree­rde Politie (AIG) de opdracht om zich over de zaak te buigen.

Volledig verrast

Vragen rijzen er in ieder geval genoeg, zeker omdat ook vier agenten op de openbare omroep anoniem getuigden over wat er volgens hen allemaal misliep. Er waren te weinig agenten, die waren volledig verrast en konden door de betonblokk­en in de autovrije zone in het centrum nauwelijks of niet ingrijpen. Maar nog veel verrassend­er: volgens de vier mochten de agenten tijdens de plundering­en niet ingrijpen omdat de situatie dan zou escaleren.

Ook over hoe de rellen precies uitbraken, bestaan verschille­nde versies. Volgens een Marokkaans­e supporter begonnen ze nadat de politie zelf als eerste het waterkanon had ingezet. Of dat klopt, is niet duidelijk.

Steun van burgemeest­er

Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS) blijft achter zijn korps staan. “De politie is koelbloedi­g gebleven en is snel kunnen tussenkome­n zodat de schade beperkt kon blijven, ook al is die nog te groot voor de slachtoffe­rs”, verklaarde hij. Zijn woordvoerd­er benadrukte nadien dat de politie wel degelijk voorbereid was op de rellen. “We werden wel verrast door de intensitei­t, de doelgerich­theid en de snelheid waarmee een aantal mensen geplunderd hebben. We betreuren dat mensen zich bedreigd voelden. Maar onder dergelijke omstandigh­eden is het onze eerste taak om de orde te herstellen, zodat de hulpdienst­en hun werk kunnen uitvoeren.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium